metssiga
Vahelduseks üks retsept ka lisaks.
1 kg metssiga, jäägermeistrit, musta pipart, soola, sibulat, lillkapsast, porgandit, vett, piima, aedviljapuljongit, tilli, peterselli, 4 spl mett.
Viiluta liha umbes 3x3x1 cm suurusteks tükkideks, pruunista mõlemalt poolt, lisa musta pipart ja soola (seed lisada liha ümber keeramisel). Keerata kuumus võimalikult suureks, lisada pannitäie liha kohta 8 cl-i jäägermeistrit, ning kohe tikust tuld. NB! ettevaatust ja rahu, leek võib olla päris kõrge! Panna potti tükeldatud lillkapsa ning porgandiviilud, lisadapraetud liha ning 2 klaasi vett, panna tulele. Kui vesi keema läheb, vähendada kuumust ning lisada klaas (0.2 l) piima, hakitud peterselli ning tilli, hakitud sibula, lisaks veel 1 kuubik puljongit, 4 cl jäägermeistrit, 4 spl mett. Hautada kõik pehmeks, nii et lillkapsas suht puder juba. Vajadusel lisada soola.
Selle toidu juures tuleb arvestada seda, et selgelt domineerib lillkapsa maitse, jäägermeister jääb ikka päris tahaplaanile. Mesi on kindlasti oluline komponent, maitsebuketi tasakaalustamiseks. Kuna kaste on sellise heledama olemisega ja lillkapsas domineerib, siis on lisandiks, minu meelest ideaalne soolaga keedetud riis. (hmmm... üldiselt kasutan ma oma laiskusest lisandina päris sageli riisi... samas võiks ka paljud muud lisandid päris head olla, aga siinkohas tundub olevat riis kõige õigem).
1 kg metssiga, jäägermeistrit, musta pipart, soola, sibulat, lillkapsast, porgandit, vett, piima, aedviljapuljongit, tilli, peterselli, 4 spl mett.
Viiluta liha umbes 3x3x1 cm suurusteks tükkideks, pruunista mõlemalt poolt, lisa musta pipart ja soola (seed lisada liha ümber keeramisel). Keerata kuumus võimalikult suureks, lisada pannitäie liha kohta 8 cl-i jäägermeistrit, ning kohe tikust tuld. NB! ettevaatust ja rahu, leek võib olla päris kõrge! Panna potti tükeldatud lillkapsa ning porgandiviilud, lisadapraetud liha ning 2 klaasi vett, panna tulele. Kui vesi keema läheb, vähendada kuumust ning lisada klaas (0.2 l) piima, hakitud peterselli ning tilli, hakitud sibula, lisaks veel 1 kuubik puljongit, 4 cl jäägermeistrit, 4 spl mett. Hautada kõik pehmeks, nii et lillkapsas suht puder juba. Vajadusel lisada soola.
Selle toidu juures tuleb arvestada seda, et selgelt domineerib lillkapsa maitse, jäägermeister jääb ikka päris tahaplaanile. Mesi on kindlasti oluline komponent, maitsebuketi tasakaalustamiseks. Kuna kaste on sellise heledama olemisega ja lillkapsas domineerib, siis on lisandiks, minu meelest ideaalne soolaga keedetud riis. (hmmm... üldiselt kasutan ma oma laiskusest lisandina päris sageli riisi... samas võiks ka paljud muud lisandid päris head olla, aga siinkohas tundub olevat riis kõige õigem).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
-
- Postitusi: 174
- Liitunud: E Dets 15, 2003 11:19 am
saarlane kirjutas:Sa Feen anna kohe oma retseptiraamat välja.Siis on kõik korraga.Jõudu Sulle.
Asi selles, et kirjutangi seda. Aga ega need retseptid vaja ikka läbi katsetada-proovida ja kui ok, siis panen mingis osas siia ka, et kui siin juba selline teema. Alguses kogusingi neid siia, sest korra oli see jama, et arvuti ütles üles (koos retseptidega) ja paberkandja kadus kolimise käigus. Mingi aastake-kaks katsetan veel retsepte, tuleval aastal hakkan pildimaterjali koguma jne. Eks siis näis kas asja ka saab.
Ps. lisaks retseptidele kirjutan ka natuke selliseid reaal-fantaasiamaailma segulisi jahijutukesi, et ei oleks lihtsalt retseptiraamat vaid oleks aeg-ajalt ka niisama juturaamatuna loetav.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
:D
ei noh need on ka kõik head retseptid aga kõigeparem on ikkagi metssea-seljafileest tehtud snišel
viib keele alla ja puha....
teed munad katki umbes 4 kana muna,valad munakollase eraldi kaussi, muna valge viskad ära,sega ilusti ära,siis võtad filee tükk kastad kõigepealt jahusse,siis munakollasesse,siis veel oleks hea,kui sul oleks riivsaia... selle sisse kastad veel ja viskad pannile.....
ootad natukene ja siis kui head aroomi juba viskab siis lennutad taldrikule ja siis lased heal maitsta... ilgelt yammy...


teed munad katki umbes 4 kana muna,valad munakollase eraldi kaussi, muna valge viskad ära,sega ilusti ära,siis võtad filee tükk kastad kõigepealt jahusse,siis munakollasesse,siis veel oleks hea,kui sul oleks riivsaia... selle sisse kastad veel ja viskad pannile.....
ootad natukene ja siis kui head aroomi juba viskab siis lennutad taldrikule ja siis lased heal maitsta... ilgelt yammy...





Ma lisan selle täiendusena. Enne tahtsin ka öelda, et soola ja pipart tuleks ka panna... aga ei teagi kuidas see (oli nagu põhiline, miks ma selle postituse panin) kirjutamata jäi

Viimati muutis Feen, K Juun 08, 2005 10:21 pm, muudetud 1 kord kokku.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Re: :D
pure kirjutas:teed munad katki umbes 4 kana muna,valad munakollase eraldi kaussi, muna valge viskad ära,sega ilusti ära,siis võtad filee tükk kastad kõigepealt jahusse,siis munakollasesse,siis veel oleks hea,kui sul oleks riivsaia... selle sisse kastad veel ja viskad pannile.....
Pole nii naturaalselt proovinudki, ma loll panen soola ja maitseaineid ka.

Raamatuga läheb ikka veel aega. 1. augus, 2006... vot, loodetavasti tuleb siis müügile. Hetkel on nii, et tegelen usinasti ja vahel vähem usinasti, selle kirjutamisega. Aga üldiselt on nii, et ootan augustit, siis saan laagrist tulema ja jaht ka pihtas. Eks siis läheb hoog vast jälle suuremaks ning praktilisi katsetamisi tuleb ka lisaks. Aga kuna mul on tunne, et kõiki retsepte ise ära ei jõua katsetada, siis hahhan kusagile siia mõningaid retsete postitama, mida keegi võiks proovida ning siis kommida, et kuidas tuli, ja mis tegemise käigud muudetud sai, või mida muuta võiks.
St, kui kellelgi soovi midagi proovida, siis andku teema kätte (et siis mis puhul ja kas grill, ahjus vms), mul on hea meel siis natukene ajusid ragistada. Sea teemal on ka veel vaja palju proovida... üldiselt see nagu kõige vähem kapriisne liha kah.
PPS. Nagu ikka, vaatan, et aeg muudab asja paremaks, ei kiirusta, ja rohkem tähaegasid välja ei hõika.. loodetavasti saan aasta-paariga materjali siiski avaldamisvalmidusse.
St, kui kellelgi soovi midagi proovida, siis andku teema kätte (et siis mis puhul ja kas grill, ahjus vms), mul on hea meel siis natukene ajusid ragistada. Sea teemal on ka veel vaja palju proovida... üldiselt see nagu kõige vähem kapriisne liha kah.
PPS. Nagu ikka, vaatan, et aeg muudab asja paremaks, ei kiirusta, ja rohkem tähaegasid välja ei hõika.. loodetavasti saan aasta-paariga materjali siiski avaldamisvalmidusse.
Viimati muutis Feen, L Dets 23, 2006 1:05 pm, muudetud 1 kord kokku.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
-
- Postitusi: 895
- Liitunud: N Okt 13, 2005 12:45 pm
Katsun ka värsket maitseelamust kirjeldada. Nii hea oli, et sööks veel
Aga kõhtu enam ei mahu
Nimelt metssea liha sinepimarinaadis.
Marinaad kange sinepi baasil, lisaks terapipart, viie pipra segu, pisut äädikat ja soola vastavalt oma maitseeelistustele. Lihatükid ööpäevaks marinaadi sisse. Siis pannile, pruunistada mõlemalt poolt, seejärel ahjupotti. Lisaks porgandit, kaalikat, kooritud sibulapea pooleks lõigatuna, terapipart, loorberit, sinepit sisetunde järgi. Vett niipalju, et liha ilusti ära kattis. Ahjus haudus tund aega ca 220 kraadi juures.
Nämm, lähen vist veel sööma...


Nimelt metssea liha sinepimarinaadis.
Marinaad kange sinepi baasil, lisaks terapipart, viie pipra segu, pisut äädikat ja soola vastavalt oma maitseeelistustele. Lihatükid ööpäevaks marinaadi sisse. Siis pannile, pruunistada mõlemalt poolt, seejärel ahjupotti. Lisaks porgandit, kaalikat, kooritud sibulapea pooleks lõigatuna, terapipart, loorberit, sinepit sisetunde järgi. Vett niipalju, et liha ilusti ära kattis. Ahjus haudus tund aega ca 220 kraadi juures.
Nämm, lähen vist veel sööma...
-
- Postitusi: 1059
- Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am
Weber`i gaasigrilli (Q220) malmpannil (NB! kaane all!!) tegin 4 põrsajalga. Algul määrisin kõik koivad magusa Soome sinepiga, siis maitsestasin jahvatatud 5 pipra segu, meresoola ja ulukimaitseainega, katsin 3 viilu suitsupeekoniga, kallasin peale 2 teelusikatäit extra virgin oliivõli ja keerasin fooliumi sisse, (NB! läikiv pool sees!) Kuumust andsin (kaane all!)algul 40 min 200C ja veel 15 min 150C, siis lülitasin välja. Väga maitsev sai!




Et siis sai tehtud selline praad metssealihast:
Algul sai tehtud lihale peale marinaad, mille koostiseks oli põhiosas naturaalne astelpaju siirup (Tervix - toodetud Tartu teaduspargis?!), 1 terve sidruni mahl, meresoola, piprasegu (Santa Maria), Jahimehe maitseainete segu (Santa Maria), Ulukiliha maitseaine (Santa Maria), Worcestershire kaste (Heinz) umbes 2 spl, 2 sibulat, 2...3 küüslauguküünt ning umbes 100g tomatipastat. Ühesõnaga tuleks see marinaad maitse järgi kokku segada ning viilutatud metssealihale peale valada. Peale seda läks liha marinaadi õhukindlasse kilekotti 24 tunniks.
Peale marineerimist sai marinaad liha pealt ära filtreeritud ning alles jäetud.
Peale liha marinaadist eraldamist liha pruunistada pannil kergelt ning panna ahjupotti. Mina tegin nii, et panin poti põhja pruunistatud liha ning valasin peale enne liha pruunistamist välja sõelutud marinaadi.
Liha läks peale seda tunniks ahju, temp. sai pandud ~200 kraadi. Peale tundi panin lihale lisaks 4-ks lõigutud kartulid, porgandid.. Kuna marinaadi sai vähe, siis lisasin ka natuke vett, et mingit kastetki saada...
Oleks võinud panna juurde veel kaali ja kapsast vms. Mul oli mõeldud veel lisamiseks näiteks kuivatatud ploomid, aga kiire asjatamise käigus ununes ära
Peale juurikate lisamist oli kogu kupatus veel ahjus kuskil 1 tunni vältel ~180 kraadi juures.
Ühesõnaga lõpuks sai väga maitsev praad, kergelt magusa varjundiga aga samas ka suhteliselt käreda maitsega(oleneb maitseainete doseerimisest).
Algul sai tehtud lihale peale marinaad, mille koostiseks oli põhiosas naturaalne astelpaju siirup (Tervix - toodetud Tartu teaduspargis?!), 1 terve sidruni mahl, meresoola, piprasegu (Santa Maria), Jahimehe maitseainete segu (Santa Maria), Ulukiliha maitseaine (Santa Maria), Worcestershire kaste (Heinz) umbes 2 spl, 2 sibulat, 2...3 küüslauguküünt ning umbes 100g tomatipastat. Ühesõnaga tuleks see marinaad maitse järgi kokku segada ning viilutatud metssealihale peale valada. Peale seda läks liha marinaadi õhukindlasse kilekotti 24 tunniks.
Peale marineerimist sai marinaad liha pealt ära filtreeritud ning alles jäetud.
Peale liha marinaadist eraldamist liha pruunistada pannil kergelt ning panna ahjupotti. Mina tegin nii, et panin poti põhja pruunistatud liha ning valasin peale enne liha pruunistamist välja sõelutud marinaadi.
Liha läks peale seda tunniks ahju, temp. sai pandud ~200 kraadi. Peale tundi panin lihale lisaks 4-ks lõigutud kartulid, porgandid.. Kuna marinaadi sai vähe, siis lisasin ka natuke vett, et mingit kastetki saada...
Oleks võinud panna juurde veel kaali ja kapsast vms. Mul oli mõeldud veel lisamiseks näiteks kuivatatud ploomid, aga kiire asjatamise käigus ununes ära

Peale juurikate lisamist oli kogu kupatus veel ahjus kuskil 1 tunni vältel ~180 kraadi juures.
Ühesõnaga lõpuks sai väga maitsev praad, kergelt magusa varjundiga aga samas ka suhteliselt käreda maitsega(oleneb maitseainete doseerimisest).
Vahelduseks mõni retsept siia (enne kui meelest läheb).
Metssea-juustutäidisega lavash
1-2 kg kesiku või põrsaliha, karp shampinjone, või enamgi, paar peotäit peterselli, 200 sinihallitusjuustu, 200 g tavalist juustu, sealiha maitseainet, 3 lavashi
Pane pannile noorema metssea lihast tehtud kuubikud (suurus siis sinna 2x2x2 cm, umbes). Pane need pannile, maitsesta sealiha maitseainega (kasutasin ühte Leedu segu, Leedust toodud ka tean, et kaubamärk meil esindatud, aga sellist segu pole leidnud), lisa pakk värskeid, viilutatud shampinjone ning paar peotäit hakitud peterselli ja paar hakitud sibulat. Prae liha valmis. Vajadusel lisa migit vedelikku, nt kohvikoor võib ok olla (mul juba ongi natuke mälulüngad seoses sibula jms-ga). Igatahes, kui liha on valmis, lisa pannitäie kraami kohta 200 g tükeldatud juustu (tavaline, poolkõva juust) ja 200 g sinihallitusjuustu. Sega korralikult segamini. Võta lavash ja keera sinna vahvalt segu sisse ning lase taheneda ja siis söö või lõika juppeks. Teine võimalus on lavash kohe tükeldada ja siis sinna vähem segu panna ning voltida täidetud taskud või tuuttud sellest. Pannitäie seguga täidab ära 3-4 poes müüdavat lavashi.
Metssea-juustutäidisega lavash
1-2 kg kesiku või põrsaliha, karp shampinjone, või enamgi, paar peotäit peterselli, 200 sinihallitusjuustu, 200 g tavalist juustu, sealiha maitseainet, 3 lavashi
Pane pannile noorema metssea lihast tehtud kuubikud (suurus siis sinna 2x2x2 cm, umbes). Pane need pannile, maitsesta sealiha maitseainega (kasutasin ühte Leedu segu, Leedust toodud ka tean, et kaubamärk meil esindatud, aga sellist segu pole leidnud), lisa pakk värskeid, viilutatud shampinjone ning paar peotäit hakitud peterselli ja paar hakitud sibulat. Prae liha valmis. Vajadusel lisa migit vedelikku, nt kohvikoor võib ok olla (mul juba ongi natuke mälulüngad seoses sibula jms-ga). Igatahes, kui liha on valmis, lisa pannitäie kraami kohta 200 g tükeldatud juustu (tavaline, poolkõva juust) ja 200 g sinihallitusjuustu. Sega korralikult segamini. Võta lavash ja keera sinna vahvalt segu sisse ning lase taheneda ja siis söö või lõika juppeks. Teine võimalus on lavash kohe tükeldada ja siis sinna vähem segu panna ning voltida täidetud taskud või tuuttud sellest. Pannitäie seguga täidab ära 3-4 poes müüdavat lavashi.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...