Metssealihaga maiustajad sõid sisse ohtliku parasiidi
Metssealihaga maiustajad sõid sisse ohtliku parasiidi
Pole looma, pole probleemi!
Re: Metssealihaga maiustajad sõid sisse ohtliku parasiidi
Jama värk. Meil manitsevad tohtrid juba mitu aastat enne söömist notsut kontrollida. Isegi põrsastelt on avastatud. Vähemalt on lootus rohtudega hullem asi ära hoida.
ikka lõbusalt
Re: Metssealihaga maiustajad sõid sisse ohtliku parasiidi
Tartumaal ka oli tänavu vähemalt üks trihhinelloosi haigestumine. Nii küüniline nagu see ka poleks, võib sihukesed juhtumid loodusliku valiku alla liigitada - Darwini auhinna värk. Kui inimene on ikka nii issanda l..., hm, vähese analüüsivõimega, et kukub kontrollimata ja väheküpsetatud metssealiha vitsutama, siis ... noh, millegipärast ei ärata sügavat kaastunnet. Ei parasta ka.
Ei, see ei ole Rio de Janeiro, see on hoopis midagi hullemat.
Re: Metssealihaga maiustajad sõid sisse ohtliku parasiidi
Kordan varemgi räägitut. Sõbra jahipundis saadaval loomadohter, jahimajas mikroskoop. Kõik sead sellega kontrollitud ( Nõuka ajal ainuke meetod oligi mikroskoopiline) . Kontrolliti siga - puhas. Sõber viis tüki "kiirseedimise" analüüsi- trihinella avastatud. Siis tegid ka ülejäänud sama, ehk viisid proovid nii mikroskoopilisse-kui keemilisse analüüsi. Tulemus ikka sama- mikroskoop ei näidanud. Järeldus-nõuka ajal sai neid trihinellasid söödud küllaga, isegi toorest põssaliha maiustatud.
Mina isiklikult enam mingeid kontrolle ei tee- liha kas smoorin või küpsetan ehk hoian üle 100C vähemalt paar tundi. Ongi kogu profilaktika! Ehk sama, mis gripi -ja entsefaliidiga. Kui jääd haigeks, ju siis saatus selline
Aga ravida pidavat saama kange kärakaga- kas samakas või siis 60 kraadine viin! 
Mina isiklikult enam mingeid kontrolle ei tee- liha kas smoorin või küpsetan ehk hoian üle 100C vähemalt paar tundi. Ongi kogu profilaktika! Ehk sama, mis gripi -ja entsefaliidiga. Kui jääd haigeks, ju siis saatus selline


Re: Metssealihaga maiustajad sõid sisse ohtliku parasiidi
Just nimelt - näiteks 3 aastasele lapsele enne pits samakat ja sakuskaks tükk metssealiha järgi
Meetod meetodiks, kuid vahepealsel ajal oli trihhinellat ka vähem. See kiiresti laienev puhang on minu arvates põhjustatu sigade üleküllusest ning jahimeeste endi hoolimatusest (rebaste-kährade laibad jäetakse maha vedelema).
Mul üks tuttav elas selle tõve üle - see oli ikka päris ebameeldiv.



Meetod meetodiks, kuid vahepealsel ajal oli trihhinellat ka vähem. See kiiresti laienev puhang on minu arvates põhjustatu sigade üleküllusest ning jahimeeste endi hoolimatusest (rebaste-kährade laibad jäetakse maha vedelema).
Mul üks tuttav elas selle tõve üle - see oli ikka päris ebameeldiv.
ikka lõbusalt
Re: Metssealihaga maiustajad sõid sisse ohtliku parasiidi
Muidugi on kindel, kui kuumutad liha kõvasti läbi, ehk siis ahjupotis, aga kaua ikka ühte ja sama viisi asja sööd. Villand saab ju. Ja mida aeg edasi, seda enam sealiha peale tuleb. Ma ei tea kuidas mujal, aga Tartus on tehisseedemeetod 16,80 ja minu meelest on see piisavalt normaalne hind, et miks mitte kompleksproovina mitu siga korraga selle raha eest sealt läbi tõugata. Endal hing rahul, kui sööd näiteks mahlast (mitte üle küpsetatud ja kuivatatud)suitsusiga või miks mitte vorsti.
No konserv on ka lahendus, aga saab selleski kiirelt villand.

Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Re: Metssealihaga maiustajad sõid sisse ohtliku parasiidi
Ja parim sašõkk on ka ainult metsanotsust (eriti veel granaatõuna kontsentraadiga marineeritult). BBQ ahjus madalal temperatuuril mustsõstra mopiga maitsestatud sisefileest rääkimata - paljast mõtlemisest ila hakkab tilkuma
Sinna kõrvale kõlbab muidugi ka korralik hansa, aga vot seda viina küll üle 40 kangusega ei taha

Sinna kõrvale kõlbab muidugi ka korralik hansa, aga vot seda viina küll üle 40 kangusega ei taha

ikka lõbusalt
Re: Metssealihaga maiustajad sõid sisse ohtliku parasiidi
Ei tea kui tõsiselt võib võtta artiklis toodud väidet, et vastsed surevad, kui liha külmutatakse alla -15°C vähemalt 20 ööpäeva?
Re: Metssealihaga maiustajad sõid sisse ohtliku parasiidi
Räägitakse, et on vorme, mis ei anna külmas otsi. Igaks juhuks ei hakka enda peal katsetama ja ikka lasen proovid ära teha. Aga mul on Aivar00´ga suht sama maitse liha osas. 

Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Re: Metssealihaga maiustajad sõid sisse ohtliku parasiidi
Suitsuvorsti tegemisel räägivad, et seal ka need parasiidid pidid otsad andma. Tea kas vastab tõele?
...kohe metsa...
Re: Metssealihaga maiustajad sõid sisse ohtliku parasiidi
Ma olen suitsuvorsti teemal kuulnud just lugu (see on kuskil siin foorumis), et seal ei saa temperatuuri nii kõrgele tõsta, kuna rasv vorstis pidi sulama hakkama ja tõuseb plönnina ülesse otsa. Ma olen aru saanud nii, et konserv ja ahjupraad on ainsad, mis kindlasti selle ära tapavad, muudel juhtudel ma ei riskiks küll oma tervisega. Haige on tänapäeval olla väga kulukas. Rohud maksavad kordades rohkem, kui üks proov.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Re: Metssealihaga maiustajad sõid sisse ohtliku parasiidi
Lugege veelkord artiklit. Seal selgelt kirjas, et 1000 vastset ei tekita probleeme! Aga 10 000 pidavat küll. Siit järeldus- kiirseedimismeetod näitab ka need ohutud 1000 tk ära
, mõni arglikum viskab kogu liha minema
. Aga 10 000 näeb ka mikroskoobiga või nn. trihinellaskoobiga. Seega, kui mikroskoop elukaid ei näita, siis head isu
isegi ilma "ülekõrvetamata" !
Kakuke- kui metssealiha hakkab tüütama, tee nagu mina- osta vahelduseks poest tavalist sardelli, milles liha polevat üldse! Minule piisab
16 EUR lisada loa hinnale 20 EUR eitea mille eest- parem seda 60+ kraami osta!



Kakuke- kui metssealiha hakkab tüütama, tee nagu mina- osta vahelduseks poest tavalist sardelli, milles liha polevat üldse! Minule piisab

16 EUR lisada loa hinnale 20 EUR eitea mille eest- parem seda 60+ kraami osta!
Re: Metssealihaga maiustajad sõid sisse ohtliku parasiidi
plaaster kirjutas:Ei tea kui tõsiselt võib võtta artiklis toodud väidet, et vastsed surevad, kui liha külmutatakse alla -15°C vähemalt 20 ööpäeva?
Neid andmeid, mis tingimustes keerits uss hävib, on väga erinevaid. Tundub, et neid ei olegi tahetud väga avalikustada, kuna hirm on tõhus relv salaküttimise vastu. Tegelikult ükski proov ei taga 100%, et liha nakatunud pole. Nakkus liigub maost vere kaudu lihastesse, see tähendab, et selles staadiumis kus nad veel lihastesse pole jõudnud ei saa ka proov näidata, kuigi loom on juba nakatunud. Kusagilt on kindlasti saada ka tõelist kirjandust. Kes otsiks üles.
- aadu kadakas
- Postitusi: 1469
- Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm
Re: Metssealihaga maiustajad sõid sisse ohtliku parasiidi
plaaster kirjutas:Ei tea kui tõsiselt võib võtta artiklis toodud väidet, et vastsed surevad, kui liha külmutatakse alla -15°C vähemalt 20 ööpäeva?
Küllap on mõjus, kui oled nakatunud ja siis kasutada.

Aga tõsisemalt võttes ühinen Tiit Karp`i sooviga saada paremat teavaet just nende erinevate parasiidi liikide, nende avastamise ja siis kahjutuks tegemise kohta.
Re: Metssealihaga maiustajad sõid sisse ohtliku parasiidi
Härra jyri minugipoolest lurista kasvõi käivitus eetrit omale sisse aga sellist propagandat pole küll siin vaja korraldada!