jalad IZ-94-le

2005. aasta teemad
laurits
Postitusi: 215
Liitunud: T Mai 04, 2004 10:15 am

to ch

Postitus Postitas laurits »

üldiselt saab jahis väga hästi lasta nii optikast kui selle alt kui jalad võimaldavad..järgi proovitud! Milline sinu peakuju on et see seda ei võimalda?
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

Ka mina ei saa eriti aru vajadusest sihtida optika alt. Enesekaitselasud ülilähidistantsilt vajavad vaid kiiret reageerimist, sihtimine on marginaalse tähtsusega. Põhilaskmine toimub ikka läbi optika ju ning kui tahad ilma optikata lasta, muretse kiirjalad. Samas - erinevatel relvadel on võimalused erinevad, seda ei tohi ära unustada. See, et mõnel on relval juhtunud hea kombinatsioon (relv jalad optika) ei pruugi veel tähendada, et ka kõik teised oma relvasid aluseks võttes üleüldse suudavad samaväärse kombinatsiooni leida. Sellest ei tohiks siiski heituda, kuna optika alt sihtimine on vähese tähtsusega ning harva kasutusele tulev sihtimisviis. Ja pidage meeles - mis on hea kõigeks, ei sobi ühekski eriti hästi.
Kasutaja avatar
Arles
Postitusi: 602
Liitunud: K Dets 22, 2004 11:13 am

peakuju

Postitus Postitas Arles »

Lauritsale:
Mul selline imelik peakuju - räägivad, et inimese oma...
Ole hea mees ja tule mõnele võistlusele (Jahimehest leiad kalendri) ning otsi mind üles - ma vaataks hea meelega üle, mismoodi püss sul õlas istub ühelt või teiseltpoolt sihtides.
Eip miskit pahatahtlikku, lihtsalt annaks nõu veidi.
Parimat!

Arles
arlestaal.blogspot.com
laurits
Postitusi: 215
Liitunud: T Mai 04, 2004 10:15 am

to ch

Postitus Postitas laurits »

Oma laskeasendi võin ka töökohal ette näidata aga sinu jutt kipub olema sportliku nurga pealt nii et mida sulle näidata.... Loomad on minul kõik enamvähem kukkunud peale esimest lasku..Rohkem jahimees kui õigesti õlga paigutaja!
antonius
Postitusi: 31
Liitunud: K Nov 10, 2004 7:10 pm

Postitus Postitas antonius »

Kuni selle aasta veebruarini sai jahis käidud vanakese LOS-4-ga, millel peal **** teab kelle poolt õndsal nõukogude ajal tehtud statsionaarne optika jalg. See jalg võimaldas(võimaldab praegu ka, püss ju kodus kapis hoiul) samuti optika alt vajadusel tulistada. Isiklikult olen kahel korral jõekese ääres sügisel kitse passides kahe kopra elu kustutanud ja just optika alt sihtides, sest olid teised nii 15-20m kaugusel. Kuna passisin kitse, siis ei oleks küll kuidagi jõudnud(kui selline võimalus oleks olnud) optikat pealt ära võtta ja pärast veel koprale tuld anda. Ka on meil seltsis üks jahimees, kelle 11 a vana Tikka Popular(30-06), kellel samuti peal jalg, mis võimaldab alt tulistada. Harva kui see mees mööda laseb ja oma jutu järgi ajujahis tihti optika alt laseb. Ütleks, et lähidistantsidel on see täiesti aktsepteeritav ja tulemuslik laskmisviis. Kui kellegi ei sobi, siis kaks võimalust: kas optika kiirjalg või püss kätte ja kuiva trenni, nagu venelased ütlevad do poteri pulssa. Kindel et varsti tulemused tulevad. Sõltumata sellest, kas pea on kandiline, ümmargune või trapetsikujuline!
jahe
Postitusi: 743
Liitunud: K Mär 24, 2004 10:03 am

Postitus Postitas jahe »

olen kah paari püssi käes hoidnud,millega on võimalik sihtida ja lasta lahtise sihiku ja optikaga usun et jahioludes saab sellega ehk iga mees hakkama ei tähenda siin peakuju ega 5cm all või ülalpool midagi,võistlused on muidugi teine teema,mõned aastad tagasi sai siga lastud vasku õla pealt püssiga ,mis on seadistatud nii öelda laskmiseks parema õla pealt,istusin kännu peal siga tuli parema külje peale ja jäi seisma,oleks ma parema õla pealt last pidanuks ma ennast pöörama veerand ringi, vasaku õla pealt lasin nii et ei liigutanud ennast üldse,muidu ikka paremakäeline.
243win
HONG
Postitusi: 40
Liitunud: R Veebr 11, 2005 3:01 pm

Postitus Postitas HONG »

Omal kolmeraudne millel võimalik optika alt sihtida.Eriti hea koprajahis kui kobrast vaja 5-10 meetri pealt lasta.
Kasutaja avatar
4x4 Urukoer
Postitusi: 89
Liitunud: E Nov 24, 2003 7:19 pm

Postitus Postitas 4x4 Urukoer »

Ch-le:kui kunagi oma tiiru kõrvalt aega saad ja metsa juhtud,siis proovi lähi optika vaadates lasta liikuvat looma 5m pealt.Ei saa aru miks vaja mingi kiun üles tõmmata kuidas keegi laseb,"ela oma elu ,mis see sinu asi on".Sai sügisel nähtud kuidas mehed armulaske tegid läbi optikate,silmad punnis peas ja sammalt lendas igalt poolt mujalt kui looma alt:)
Kasutaja avatar
Arles
Postitusi: 602
Liitunud: K Dets 22, 2004 11:13 am

kiun

Postitus Postitas Arles »

Urukutsu - kiun ei ole heatahtliku soovituse kohta just kõige viisakam väljend. Iskiklikuks minemine ei kompenseeri argumentide puudumist.

Milles siis viga - suhtumises. See, et seni hästi on läinud ei tähenda, et paremini ei saaks. Valest õlast või valest asendist tabamine ei tähenda ju garantiid pihta saamiseks igas olukorras. Kas pole mitte alati olla kindel tabamises? Kas iga hinna eest paugu tegemine on ainus jahilkäigu eesmärk?
Sõnaga - selleks, et kindlalt tabada on vaja ka kindlalt sihtida. Kahte moodi sihtimine on vildakas hoolimata sellest, kas enamus laskudest seni tebatud või mitte. Seega on võimalik ka asendeid parandada, paremini sihtima õppida - tahtma peab vaid. Kui kedagi häirib oskuste täiendamise soovitus - ei taha, pole vaja. Rohkem küll puhvaika meeste mentaliteet aga vaba maa ja vaba valik...

5m kaugusel oleva liikuva objekti optikasse saamine (hoolimata võimalikult halva näite esitamisest) ei ole mul probleemiks. Pahatahtlikkus teise kirjutajate suhtes ka mitte :) ... isegi kui neil kodukandis õiget tiirugi pole ja seepärast teisi sealt ära kutsuvad :)
Parimat!

Arles
arlestaal.blogspot.com
HONG
Postitusi: 40
Liitunud: R Veebr 11, 2005 3:01 pm

Postitus Postitas HONG »

CH.Mind huvitab selline asi:Kui sul on püss 100m peale sisse lastud siis kuhu jooksevad sul kuulid 5m pealt kobrast pähe lastes?Oled sa kindel et mööda ei lase?
Siili
Postitusi: 416
Liitunud: E Aug 09, 2004 10:23 pm

Postitus Postitas Siili »

Võta lahti Norma ballistika tabel,sööda oma püssi andmed sisse-optikaja raua telje vahe ,sisselaskmise kaugus ,kuuli kaal,kiirus BC, tuule kiirus,suund jne. Pauguta hiirega iga meetri pealt , 0-300m. Kirjuta üles nende kauguste tulemused , mis sind huvitasid .Mine tiiru ja kontrolli need andmed praktikas üle- tee järeldused ja kasuta praktikas.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Hong. Minu püss näiteks on ka 100m peale sisse lastud ja käin just selle sama püssiga koprajahis. Ega siis kellegil pole keelatud oma püssi lähemalt tunda. Kasutan ise "3-2-1 Low Light Reticle" risti millel tulbad kolme eri paksusega. Kui lasen 5m pealt risti alumise joone teise tulba otsast siis on kümp. Kobras hiline loom ja optika kasutamine tuleb ainult kasuks.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
greenhorn
Postitusi: 188
Liitunud: N Apr 29, 2004 8:31 pm

Postitus Postitas greenhorn »

Kui sa äkki oled huvitatud optikast Tasco Titan 3x9x42 koos jalgadega, siis anna teada(hetkel sama relva peal). Ise tahan kollimaatorit osta,sest kauglaskmine ei meeldi ja olen selline võsas müdistaja ja koertega käija ning optika rohkem tüliks kui abiks.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Selle optika alt sihtimise kohta ütleks vast niipalju(on omalgi kunagi selliste optikajalgadega püss olnud),kui optika alt on veel võimalik sihtida ,siis optikaga lastes pole püss korralikult palges (püssi laad vaja põsetoe abil kõrgemaks viia)ja laele toetatakse ainult lõuaga.Selline asi aga ei taga igakordset püssi õiget õlga võtmist ja tulemuseks on kas ebatäpsem lask v sihtimiseks kulutatava aja pikenemine.--Proovida selle tõesust -silmad kinni ,püss palge ,silm lahti ja kohe näha kas laskmiseks kõik OK või vaja kuhugi pead liigutada.Mehed kes endale püssi sedasi kohandanud teavad millest jutt.Ise kasutan praegu laelt teisaltatavat põsetuge ja kiirjalgu.Kuna põsetugi ei võimalda ilma optikata sihtimist ,laad jääb lihtsalt kõrgeks,siis vaja koos optikaga ka põsetugi ära võtta.Muidugi ajab läbi ka teisiti ,aga kiirust ja stabiilsust see laskmisele ei lisa.Need kes on viitsinud oma püssi endale õieti kohandada ei taha enam teistsuguse püssiga proovida.
Optika alt laskmise võimalusel piirab siiski tunduvalt vaatevälja optika kinnitus ja optika ise ,abi võib tast muidugi olla kui optika kas märg/udune/lumine ja ei ole lihtsalt läbi optika võimalik lasta .Muidu on ta üks mitte eriti arvestatav võimalus. See minu arvamus!
Kivi kotti!
HONG
Postitusi: 40
Liitunud: R Veebr 11, 2005 3:01 pm

Postitus Postitas HONG »

Ka mul on püssil kiirjalad.Nendest alati ei piisa kui kobras ujub nt.7 meetri pealt mööda.Sel juhul tuleb teda pähe tabada kusjuures sihtmärk on nähtav 5X12 cm.Läbi optika lastes lasen üle aga optika alt on asi paigas. Kiirjalgade mahavõtmine ei tule kõne alla sest iga liigne liigutus reedab su.Näiteks Saksamaal on enamustel meestal võimalik optika alt sihtida(pean silmas drillinguid) ja nende relvameistrid mõtetuid asju ei praktiseeri.
Suletud