http://news.hot.ee/vaata_uudis.php?id=157862

2005. aasta teemad
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Postitus Postitas GC »

Kui koer haugub kaugelt teadmata loomale peale, siis on ikka väga rumal sinna kuuse alla sorkima minna.
Võis olla, et tulistas enesekaitseks, aga jahimees on süüdi, et asi üldse nii kaugele läks!
koos koeraga
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Teder kirjutas:Karud ei maga korralikult nende vastikute metsaraiete tõttu. Need karupojad, kes on ära külmunud,sest metsatööde tõttu on emakarud pesa maha jätnud, on alles üles lugemata ja ilmselt neid ei loetagi. Karu enamasti ei nähtagi või kui nähaksegi, kes siis sellest teatada tahab ja endale probleeme tekitada.

Siin nagu oleks meie suurkiskjate programmis väike töö ära teha.Igatsugu imelikke asju on ju suudetud seadustega reguleerida,kas ka siin ei annaks midagi ära teha.Näiteks peaks jahtkondades olema teada,kus ott pesitseb ja selles piirkonnas,teatud kilomeetrite raadiuses raie ära keelata.Metsi kaitstakse küll raiete eest,võiks siis nende elanike ka kaitsta.Ega see ei meeldiks metsameestele,aga kui seadustega reguleeritud,siis peab seda aksepteerima.
Siili
Postitusi: 416
Liitunud: E Aug 09, 2004 10:23 pm

Postitus Postitas Siili »

Ja siis leitakse x raha eest, kes selle karu sealt üles"äratab".Siis täiesti juhuslikult leitakse lahkunud karu jäljed ja loomulikult võib metsatöö alata.
Andres - saarlane
Postitusi: 174
Liitunud: E Dets 15, 2003 11:19 am

Postitus Postitas Andres - saarlane »

Aga samas kotkastega ja mustatoonekurega on küll raiekeelutsoonid. Kas siis Ott vähemväärtuslik metsaelanik. Aga eks see metsaomaniku ikka tigedaks teeks. Siin jälle oleks riigi abi teretulnud . Kompensatsioon ja nii edasi.
Ja kas Oti magamiskoht ei võiks üldse jahivaikuse ala olla. Ega neid siis niipalju ka pole.
Egas elevant pole siga!
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Mõtted ju toredad ,aga kes oskab öelda kus see karu parajasti magab .Kui see nii täpselt teada on,siis ilmselt on ta juba sealt ära /ülesse aetud :cry:
Kivi kotti!
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Mnjah ,see ka õige.Endal pole olnud õnne seda "norskamist" kuulata,aga meie seltsi esimene mees teab kindlasti,kui karu meie maadel puhkab ,aga ega ta seda valju häälega kuulutama lähe. :D Kord ütlesin,et nägime jälgi,ema pojaga jne.,siis kommentaar tuli,et noh see seal ... talvel magas. :D
volli30
Postitusi: 155
Liitunud: N Veebr 05, 2004 7:49 am

Postitus Postitas volli30 »

Kui me oleksime teadnud, et karu on sel aastal sinna kerra tõmmanud ei oleks me mitte sinna jahti pidama läinud.Vot.
Teder
Postitusi: 417
Liitunud: N Okt 07, 2004 3:17 pm

Postitus Postitas Teder »

No mõnda piirkonda ju teab, aga kas seda nüüd nii lausa aktsepteeritakse, tuleb ikka magamiskoht üles otsida ja ametimees kohale viia, et ta selles veenduks. Küll saab kaitse alla ehk võtta karule sobivaid magamisalasid. See on aga suur töö, mis tõesti tegemata. Euroopa Liidu rahadest võiks seda tööd ju ka teha, ka vene tsaarid maksid head palka iga teatatud karupesa eest.
Mulle tuleb kohe meelde suurkiskjate spetsialistide loeng jahindusklubis, kus näiteks toodi Valgamaa karud- nende arv vähenes ühe aasta loendusandmete tõttu tõsiselt ja spetsialistid hindasid seda tulenevaks metsatöödest. Põlvamaa karude arv jälle suurenes Valgamaa arvelt.
See on tõsine teema ja potentsiaalseid karude magamiskohtade piirkondi kaardistama tuleks hakata küll, linnumehed on enamuse metsisemänge ju saanud kirja panna küll ja nüüd tehakse veel linnuatlast. Miks siis karusid ei saaks kaardistada, raskem see ju on, aga mitte täiesti võimatu. Ja vastu võtta seadus, et nendes piirkondades metsaraie keelatud. Teadlastele tõsine väljakutse, sest tuleb sõdida ka ju metsafirmadega, kelle huve riivatakse ja neil juba argumente jätkub oma tegevuse õigustamiseks.
Vari
Postitusi: 135
Liitunud: N Nov 18, 2004 5:41 pm

Postitus Postitas Vari »

Selle aja peale, kui teadlased neid karu magamis paikasid kaardistavad ja eriliselt veenvaid põhjendusi välja mõtlevad, on metsaärikad need viimasedki karule magamiseks sobivad metsad maha võtnud. Nii,et probleem langeb ise ära.
volli30
Postitusi: 155
Liitunud: N Veebr 05, 2004 7:49 am

Postitus Postitas volli30 »

ja, keda siis süüdistatakse, Ikka meid, mõrvaritest jahimehi :cry:
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Postitus Postitas Pauli »

Ärge virisege, Tedre jutt jumala õige, pealegi kuulduste kohaselt töö juba käib (või on käima minemas).
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Postitus Postitas Joosep Käba »

Jah Teder nii ta kahjuks on. Põhiargumendiks papp on. Viimasel ajal tundub, et ka mõnele teadusemehele see argument järjest rohkem meeldima akkab. :twisted:
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

Karude puhul teatavasti üheks populatsiooni uurimismeetodiks on DNA uuringud, mida saab läbi viia karvalõksudest kogutud karukarvade kaudu. Kui kunagi viisin jutu teemale, et oh, jahimehed võiksid ju suht vähese vaevaga neid okastraadist ringe sobivatesse kohtadesse metsas paigutada, et karukarvu koguda, siis kippusid ninad vingu minema ning jutt venis ja venis, kuni jõudis argumentideni, et eh, neid asju peavad ikka tegema spetsialistid ja hästitasustatud spetsialistid..jne jne. Rohkem ma tookord antud teemal rääkida ei tahtnud, kuidagi paha maitse tekkis :(

Loodetavasti on asjad sealtmaalt vähemalt edasi liikunud.
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Postitus Postitas Pauli »

Kurb, et ninad vingu läksid, aga eks see sõltus sellest ka, kellega sa rääkisid. Geeniuuringute juures pole suurim probleem mitte karvade kogumine, vaid selle DNA karvadest kättesaamine. Aga sellist looma, nagu hästitasustatud spetsialist tuleb eesti teaduspõllul (vähemalt zooloogide seas) küll tikutulega otsida.
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

ei-ei, mõte oli selles, et variant, et jahimehed võiksid karvalõkse paigutada, ei sobinud. jahimehed teeksid seda ju eeldatavasti odavamalt ning raha saaks kulutada muudele, vajalikematele asjadele (nagu näiteks karvadest DNA kättesaamisele, eksole - ka juristid omavad selget ettekujutust kui kallis võib olla pärilikkusaine testide teostamine, nt perekonnaõiguse kohtuasjades). oluline tundus olevat just see, et ka rutiinsed välitööd peaksid olema tehtud justnimelt spetsialistide poolt, kes tahavad ka nende välitööde eest raha (ja mitte vähe) - kuigi okastraadi ja sööda paigutamine ning ettevalmistatud plastikaatkottidesse karukarvade paigutamine koos kottide tähistamise ja dokumenteerimisega on minumeelest küll suhteliselt lihtne tegevus selleks, et tõeliste spetsialistide tööd ja vaeva millelegi muule kulutada ;)

P.S. Muidugi, päris sellises sõnastuses neid argumente ei esitatud kah. Ikka läbi lillede ;)
Suletud