metssiga
Re: metssiga
Aa,sa unustasid mainida ühe tähtsa asja,et mis munadega tegu,kas kana,hani,pardi,vuti,põdra,metssea,soku(viimaseid praegu raske hankida) või küüliku munadest jutt?
noorus on ilus aeg
Re: metssiga
Ma sellisel raskel ajal kasutan ainult kopramune 

Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Re: metssiga
Peale edukat laupäevast notsujahti oma portsu sorteerimise käigus tuli täna õhtusöögiks päris hea ribi välja:
Metssea ribi(koos ribide peal oleva lihaga) sai kokku määritud pintsliga Risso toiduõli ja granaatõuna kastmega Naršarab (maaletooja AS Haljas) vahekorras 1:1 ning sinna lisasin soola ja 5 pipra segu. Siis panin suure küpsetuskoti põhja aprikoosikompotist (ei ole nii magusad kui virsikud) poolikud aprikoosiviilud, seemnetest puhastatud ja poolitatud sibulaõuna tükid ning ka aprikoosikompoti siirupit ning veidi vett. Nende peale ribid. Edasi kaadervärk praeahju (kotile ka väike auk keskele üles sisse) 200 kraadi peale. 1,15 h pärast oleks kogemata küpsetuskott ka ära söödud

Metssea ribi(koos ribide peal oleva lihaga) sai kokku määritud pintsliga Risso toiduõli ja granaatõuna kastmega Naršarab (maaletooja AS Haljas) vahekorras 1:1 ning sinna lisasin soola ja 5 pipra segu. Siis panin suure küpsetuskoti põhja aprikoosikompotist (ei ole nii magusad kui virsikud) poolikud aprikoosiviilud, seemnetest puhastatud ja poolitatud sibulaõuna tükid ning ka aprikoosikompoti siirupit ning veidi vett. Nende peale ribid. Edasi kaadervärk praeahju (kotile ka väike auk keskele üles sisse) 200 kraadi peale. 1,15 h pärast oleks kogemata küpsetuskott ka ära söödud



ikka lõbusalt
Re: metssiga
Olen teinud metssiga nagu tavalist kodusiga. Samuti on võimalik kasutada kui retsept on veiselihaga.
Ehk minu jaoks on metssea liha väga tänuväärne tooraine
Valiku tehtud roogadest leiab http://ritsikas.blogspot.com/search/label/metssealiha
Ehk minu jaoks on metssea liha väga tänuväärne tooraine

Valiku tehtud roogadest leiab http://ritsikas.blogspot.com/search/label/metssealiha
Re: metssiga
Jätkan nimekirja imemaitsvate grillribidega. Jätsime ribiplaadile umbes 2-3 cm paksuse lihakihi külge, et oleks paras suutäis ja parajalt mahlakas. Kindlasti eelnevalt teha trihinella proov!
Valmistusained:
1 sea ribiplaat (kaaluliselt tuli arvatavasti ca 1,5kg) tükkideks lõhutud ja umbes 3-4 ribikaupa eraldatud.
soola
pipart
Glasuur:
3 sl rapsiõli
2-3 suuremat peeneks hakitud sibulat
4 dl vett
1,5 dl tomatipastat või ketšupit (kasutasin Felixi teravamaitselist ketšupit)
1,5 dl valge veini äädikat
1,5 dl fariinsuhkrut
2 sl Worchestershire’i kastet
3 sl vedelat mett
2 tl soola
1/4 tl musta purustatud pipart
1/4 tl jahvatatud cayenne’i pipart
3 sl rummi
2 tl küüslaugupulbrit
1 sl balsamico kastet või tumedat siirupit (mitte äädikat)
Valmistamine:
Hõõru ribitükid soola ja pipraga sisse, soola pigem vähem ja pipart vastavalt maitsele. Pane külmkappi paariks tunniks maitsestuma.
Kuumuta ahi 150 kraadini. Jaga ribid parajateks portsudeks (minul olid kolme- ja kahekaupa portsus, nii et tekkis 4 pakikest), mässi iga ports eraldi fooliumisse ja küpseta ahjus keskel umbes 2-2,5 tundi.
Seejärel valmista glasuur. Glasuuri valmimiseks peaks arvestama ca 1,5 tundi. Kuumuta potis õli, seejärel prae selles sibulaid umbes 5 minutit, kuni nad on kergelt läbipaistvad (NB! mitte kõrvetada!). Seejärel lisa vesi, ketšup, suhkur, mesi ja Worchestershire kaste. Sega läbi ja lisa ülejäänud koostisained. Lase segu keema ja seejärel keera kuumus madalamaks, nii et saaksid seda keeta ilma kaaneta potis umbes 1 tund 20 minutit. Segu peaks jääma parajalt tummine, umbes hapukoorepaksuse konsistentsiga, nii et osa veest peaks keetmisega välja aurustuma.
Kui ribid on ahjus ära küpsenud, siis lase neil veel umbes 10 minutit fooliumis jahtuda, et liha tõmbaks mahlad sisse.
Süüta grill ja kui söed on valmis grillimiseks, kata ribiplaat mõlemalt poolt glasuuriga ja küpseta liha grillil mõlemalt poolt krõbedalt pruunikaks. Enne viimast keeramist võib veel korra glasuuriga katta. See garanteerib, et liha jääb mahlakas ja maitsev. Järele jäänud glasuuri võib kasutada liha kõrvale söömiseks.
Kõrvale serveerisime küüslaugu ja oliiviõliga grillitud ja riivitud parmesani juustuga ülepuistatud suvikõrvitsa viilusid.
Valmistusained:
1 sea ribiplaat (kaaluliselt tuli arvatavasti ca 1,5kg) tükkideks lõhutud ja umbes 3-4 ribikaupa eraldatud.
soola
pipart
Glasuur:
3 sl rapsiõli
2-3 suuremat peeneks hakitud sibulat
4 dl vett
1,5 dl tomatipastat või ketšupit (kasutasin Felixi teravamaitselist ketšupit)
1,5 dl valge veini äädikat
1,5 dl fariinsuhkrut
2 sl Worchestershire’i kastet
3 sl vedelat mett
2 tl soola
1/4 tl musta purustatud pipart
1/4 tl jahvatatud cayenne’i pipart
3 sl rummi
2 tl küüslaugupulbrit
1 sl balsamico kastet või tumedat siirupit (mitte äädikat)
Valmistamine:
Hõõru ribitükid soola ja pipraga sisse, soola pigem vähem ja pipart vastavalt maitsele. Pane külmkappi paariks tunniks maitsestuma.
Kuumuta ahi 150 kraadini. Jaga ribid parajateks portsudeks (minul olid kolme- ja kahekaupa portsus, nii et tekkis 4 pakikest), mässi iga ports eraldi fooliumisse ja küpseta ahjus keskel umbes 2-2,5 tundi.
Seejärel valmista glasuur. Glasuuri valmimiseks peaks arvestama ca 1,5 tundi. Kuumuta potis õli, seejärel prae selles sibulaid umbes 5 minutit, kuni nad on kergelt läbipaistvad (NB! mitte kõrvetada!). Seejärel lisa vesi, ketšup, suhkur, mesi ja Worchestershire kaste. Sega läbi ja lisa ülejäänud koostisained. Lase segu keema ja seejärel keera kuumus madalamaks, nii et saaksid seda keeta ilma kaaneta potis umbes 1 tund 20 minutit. Segu peaks jääma parajalt tummine, umbes hapukoorepaksuse konsistentsiga, nii et osa veest peaks keetmisega välja aurustuma.
Kui ribid on ahjus ära küpsenud, siis lase neil veel umbes 10 minutit fooliumis jahtuda, et liha tõmbaks mahlad sisse.
Süüta grill ja kui söed on valmis grillimiseks, kata ribiplaat mõlemalt poolt glasuuriga ja küpseta liha grillil mõlemalt poolt krõbedalt pruunikaks. Enne viimast keeramist võib veel korra glasuuriga katta. See garanteerib, et liha jääb mahlakas ja maitsev. Järele jäänud glasuuri võib kasutada liha kõrvale söömiseks.
Kõrvale serveerisime küüslaugu ja oliiviõliga grillitud ja riivitud parmesani juustuga ülepuistatud suvikõrvitsa viilusid.
Re: metssiga
Minu lemmik pühadelaualt:
Purjus põrsas ehk põrsa seljafilee ja kaelakarbonaad jõuluporteris.
Valmistamiseks läheb vaja umbes ½ põrsa seljafileed (mina panin koos kaelakarbonaadiga), küüslauku, kadakamarju, jämedat meresoola, purustatud pipart (või sidrunipipart, vastavalt soovile), paar keskmist sibulat, ürte (tüümian, till jms), õli ja üks tume jõuluporter (kasutasin A le Coqi oma). Kokku said söönuks viis inimest ja jätkus veel teisekski päevaks.
Alustuseks lõikasin filee kaheks, et mahuks ilusti ahjupotti ära.
Piki fileede sisse küüslaugu viilakud, kadakamarjad. Seejärel määri liha tugevalt sisse soola, pipra, ürtide ja sibula viiludega. Mässi liha koos sibulaviilakutega tihkelt toidukilesse ja jäta külmkappi päevakeseks seisma. Võib seista ka kauem, mida kauem seisab, seda paremini maitsestub. NB! Pane lihale taldrik alla, vedelik võib lekkida.
Enne praadimist võta liha umbes pool tundi enne külmkapist välja ja lase seista toasoojas. Kuumuta pannil õli (oliiviõli või siis või ja õli segu, ainult võiga tehes hakkab liha kohe hauduma) nii et see on täiesti tuline. Samal ajal võid juba praehju „küdema“ panna, umbes 180 kraadile. Pruunista pannil liha igast küljest, kahe kahvliga hoides on seda päris hea teha. Lisaks pruunista kiirelt ka need sibulaviilakud, mis olid lihaga koos kiles. Pane liha ja kogu pannilt tulev kraam ahjupotti ja vala peale porter kuni liha on täpselt kaetud. Ülejäänud porter manusta ise
.
Seejärel pott ahju. Umbes pool tundi lase 180-200 kraadises ahjus valmida, siis alanda kuumus 150-160 kraadi peale ja lase küpseda kaks tunnikest. Aegajalt võid kontrollida, kas lihal vedelikku jagub, kui väheseks jääb, siis võid lisada vett või porterit, vastavalt enda soovile. Mina ise kasutan ahjupotina tupperware potti, mis ei lase vedelikul eriti väljuda ja seega ei pidanud ise üldse vedelikku lisama. Lõpus võid valada veel potti koort kastme tegemiseks. Serveeri koos kartulite ja kapsaga või vastavalt soovile muude lisanditega. Kõrvale sobib hästi tummine jõuluporter
Head isu!
Purjus põrsas ehk põrsa seljafilee ja kaelakarbonaad jõuluporteris.
Valmistamiseks läheb vaja umbes ½ põrsa seljafileed (mina panin koos kaelakarbonaadiga), küüslauku, kadakamarju, jämedat meresoola, purustatud pipart (või sidrunipipart, vastavalt soovile), paar keskmist sibulat, ürte (tüümian, till jms), õli ja üks tume jõuluporter (kasutasin A le Coqi oma). Kokku said söönuks viis inimest ja jätkus veel teisekski päevaks.
Alustuseks lõikasin filee kaheks, et mahuks ilusti ahjupotti ära.
Piki fileede sisse küüslaugu viilakud, kadakamarjad. Seejärel määri liha tugevalt sisse soola, pipra, ürtide ja sibula viiludega. Mässi liha koos sibulaviilakutega tihkelt toidukilesse ja jäta külmkappi päevakeseks seisma. Võib seista ka kauem, mida kauem seisab, seda paremini maitsestub. NB! Pane lihale taldrik alla, vedelik võib lekkida.
Enne praadimist võta liha umbes pool tundi enne külmkapist välja ja lase seista toasoojas. Kuumuta pannil õli (oliiviõli või siis või ja õli segu, ainult võiga tehes hakkab liha kohe hauduma) nii et see on täiesti tuline. Samal ajal võid juba praehju „küdema“ panna, umbes 180 kraadile. Pruunista pannil liha igast küljest, kahe kahvliga hoides on seda päris hea teha. Lisaks pruunista kiirelt ka need sibulaviilakud, mis olid lihaga koos kiles. Pane liha ja kogu pannilt tulev kraam ahjupotti ja vala peale porter kuni liha on täpselt kaetud. Ülejäänud porter manusta ise

Seejärel pott ahju. Umbes pool tundi lase 180-200 kraadises ahjus valmida, siis alanda kuumus 150-160 kraadi peale ja lase küpseda kaks tunnikest. Aegajalt võid kontrollida, kas lihal vedelikku jagub, kui väheseks jääb, siis võid lisada vett või porterit, vastavalt enda soovile. Mina ise kasutan ahjupotina tupperware potti, mis ei lase vedelikul eriti väljuda ja seega ei pidanud ise üldse vedelikku lisama. Lõpus võid valada veel potti koort kastme tegemiseks. Serveeri koos kartulite ja kapsaga või vastavalt soovile muude lisanditega. Kõrvale sobib hästi tummine jõuluporter

Head isu!
Re: metssiga
Tühjendasin sügavkülma eelmise aasta jääkidest. Kobras ja põder läksid koos kamarapuljongi ja ühe pekise metseaküljega konserviks, kuid metssea praetükid lõikasin saslikuks. Kaks kilo liha, ligi kilo sibulat, üks suur küüslauk, kaks teelusikatäit pipart, sama palju tüümianipastat ja soola, lisaks ühe sidruni mahl. Peale kallasin valget veini. Kartsin küll, et jääb vintske, kuid kolmandal päeval oli väga hää!
Re: metssiga
Kuna sügavkülmas vedeles metssea sisefilee siis otsustasin sellest miskit perele teha. Valik langes ühepajatoidule. Sulatasin liha üles, pruunistasin pannil ning panin keema, vahu riisusin pealt ära ning lisasin soola, pipart ja loorberi. Peale tundi vaikset keetmist eemaldasin liha ja kurnasin puljongi kaussi. Siis pruunistasin õlis tükeldatud värsked porgandid, lisasin tükeldatud naeri, porrulaugu (sibula asemel) ja küüslaugu. Lasin neil ka õlis praadida ning lisasin u 100gr taluvõid (annab hea maitse). Seejärel tükeldasin liha ning lisasin potti, segasin ja valasin peale lihakeeduvee (kui seda väheks jääb lisa tavalist vett). Poti jätsin keskmisele tulele, et vaikselt kogu krempel hauduks. Lõikasin värske kapsa ja kartuli parajateks tükkideks ning lisasin potti. Peale seda lasin pliidil haududa ning jälgisin, et vedelik ära ei kaoks (samas ei tohi seda ka palju olla, muidu tuleks supp). Vahetult enne valmimist lisasin sortsu piima ja lasin keema. Ja valmis ta sai ning ära söödi. Koguseid ei oska öelda, kuna endal käib kõik tunnetuse järgi.
Pole looma, pole probleemi!
Re: metssiga
Lihtne, kiire ja koduste maitseainetega valmistatav põrsa südame-sisefilee soust
Mida kasutasin:
-jämesool
-sidrunipipar
-liha üldmaitseaine
-400ml vahukoor
*3 suurt sibulat( keskelt pooleks lõigatud ning seejärel viilutatud-ca poole cm paksused)
*pool karpi šampinjone (ka need viilutasin)
*3 küüslaugu küünt(lõikasin väikesteks tükkideks)
*ning 2 põrsa sisefileed ja süda
Valmistamine:
Lõikasin südamest ca 3x3cm kuubikud ning sisefileed keskelt nii pikkupidi kui ka ristipidi pooleks.
Pruunistasin panni peal esmalt südametükid, samal ajal lisasin filee tükkidele soola, sidrunipipra ning liha üldmaitseaine. Südamele panin maitseaineid panni peal pruunistamise lõpufaasis(soola ning sidrunipipra). Pruunistasin ka fileetükid ning peale nende valmimist lisasin sibulad ning küüslaugu. Kui sibulad enam vähem pruuniks said, lisasin juurde šampinjonid, lasin neil veidi aega praadida-lisasin ka neile veidi soola ning kõige lõpuks kallasin peale vahukoore. Panin pannile kaane peale, lasin haududa nii 10-15 minutit ning väga maitsev toit oli valmis. Filee jäi eriti mahlane ja pehme
Mida kasutasin:
-jämesool
-sidrunipipar
-liha üldmaitseaine
-400ml vahukoor
*3 suurt sibulat( keskelt pooleks lõigatud ning seejärel viilutatud-ca poole cm paksused)
*pool karpi šampinjone (ka need viilutasin)
*3 küüslaugu küünt(lõikasin väikesteks tükkideks)
*ning 2 põrsa sisefileed ja süda
Valmistamine:
Lõikasin südamest ca 3x3cm kuubikud ning sisefileed keskelt nii pikkupidi kui ka ristipidi pooleks.
Pruunistasin panni peal esmalt südametükid, samal ajal lisasin filee tükkidele soola, sidrunipipra ning liha üldmaitseaine. Südamele panin maitseaineid panni peal pruunistamise lõpufaasis(soola ning sidrunipipra). Pruunistasin ka fileetükid ning peale nende valmimist lisasin sibulad ning küüslaugu. Kui sibulad enam vähem pruuniks said, lisasin juurde šampinjonid, lasin neil veidi aega praadida-lisasin ka neile veidi soola ning kõige lõpuks kallasin peale vahukoore. Panin pannile kaane peale, lasin haududa nii 10-15 minutit ning väga maitsev toit oli valmis. Filee jäi eriti mahlane ja pehme

Re: metssiga
Hakkisin metsseasülti. Trehvas selline kanamunasuurune lihasarnane, aga sõrmedevahel ilma lõikumata lagunev ümmargune tükk näppu, ilmselt peast, olemuselt meenutas justkui aju... (ei olnud ajuga tegemist) Vaatasin, et kahtlane värk, ei hakka seda süldi sisse toppima. Siis tuli nälgas poeg laua juurde ja rabas sellesama muna, algul näris isukalt, siis kukkus läkastama ja ajas kõik suust välja. Väitis, et pidi rõve olema. Mingi aja pärast trehvas samasugune muna. Nuusutamisest piisas, et peaaegu minestada... Kuna pea oli korralikult raiutud, ei saanud aru ka, mis piirkonnnaga tegu. On kellegi aimu, mis organiga tegemist?
Re: metssiga
Silmad polnud kindlasti. Ehk ongi siis lümfid või mandlid. Kole lugu igaljuhul. See nigu tilk tõrva meepotis- keeraks pajatäie sülti nahka.
Re: metssiga
Lümfisõlmed. Paiknevad põse all, st, lõua alla aga kui lõigata põsefilee suuremalt, siis suurim neist asub selle all. Emasel seal on päris maitsev. Kuldi oma olen kunagi hakklihaks ajanud (teadmisega, et emase sea lümfisõlm maitseb päris hästi). No, ja siis pannile... ohjah... valasin juurde Jäägermeistrit, ajasin segu piruka täidiseks jne... eksklusiivne värk aga paras õudus oli. Piisas ühest lümfisõlmest, et mingi 5-6 kg hakkliha nässu keerata.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Re: metssiga
Kuldisülti tegingi- mõneaastane loom. Kusjuures haises ka lihal lümfi ümber.