VR kirjutas:Skanner kirjutas:Kui tahad,et leviks hästi,siis peab kummagi sageduse jaoks oma antenn olema ja see ongi nende kahe väga erineva numbri kõige suurem miinus.Vanade sagedustega seda probleemi ei olnud.Füüsika seaduste vastu paraku ei saa.
Sa Skanner liitusid foorumiga kolm päeva tagasi ja kribid igasse teemasse, kus raadiosidest juttu oma spetsiifilist teksti. Ma arvan, et enamus jahimehi ei ole raadioamatöörid ega vastavatest põhitõdedest teadlikud. N-ö jahijaamadega (2m) kaasas olevad universaalantennid on täiesti kõlblikud väikestel võimsustel (5w) suhtlemiseks mõlemal sagedusel. 25w on nii-ehk-nii autojaamadel kasutatav - s.t. kasutatakse lisaantenni, mis võib olla siis häälestatud pikema laine peale.
Kõige rohkem aitaks kaasa nn. tundlikkusele müraluku kasutamisest loobumine - nendele, kes pole kursis, siis amatöörid kuulavad lahtist e. müraga eetrit.
Aga, minu kommentaari mõte on tegelikult mitte postitada Ham või Cb foorumitesse pigem sobivaid jutte.
Kuna antud teema oli siin olemas ja arvamusi mitmeid,siis pidasin otstarbekaks ka natuke oma kogemusi jagada.Foorum selleks ju ongi. Edukaks jahiks on vajalik ilma tõrgeteta sujuv infovahetus ja selleks see raadioside ongi.Kindlasti pole ma käsitlenud siin CB ega HAM foorumi spetsiifilisi teemasid.Igaüks saab sealt ju ise lugeda.Raadiolainete levimise põhimõtted on sõltumata nende kasutajatest ikkagi samad.
Vastuseks niipalju,et need universaalantennid töötavad sagedustel,mis on antennile kirjutatud või kui ei ole sagedust märgitud,siis vastavalt tehnilistele näitajatele.ICOM originaal antennid küll mõlemal jahisagedusel õieti ei tööta.
Margid siis järgmised:FA-SC25V (136-150MHz,sinise rõngaga) Jaht 2-le
FA-SC55V (150-174MHz,punase rõngaga) Jaht 1-le
Need on mul ära katsetatud ja vahe on märgatav.
Kui hoida jaama sügaval taskus vastu keha,siis levikaugus märgatavalt väheneb(keha neelab enamuse antennist kiirgavast energiast endasse).Samuti saatjal ja vastuvõtjal peaks olema antenn samas asendis(näiteks vertikaalis).
Erinevate firmade jaamadel on müraluku tundlikkus e.SQL natuke erinev.Jahil võiks ta olla 1-2.
Autojaamal peaks antenni ikka kindlasti õigele sagedusele häälestama,sest vastasel juhul võib jaam lihtsalt läbi põleda(paljud müüdavad VHF antennid on just amatöörsageduste jaoks valmistatud,mis on ligilähedane Jaht 2-le ja peaks seal enam vähem töötama).
Käsijaama antenni häälestamine on problemaatiline ja selleks võiks kasutada ühte lihtsat valemit.Kui kedagi huvitab,siis võib edasi rääkida.
PS! Reeglite ja sagedusloa järgi peaks iga sidetaja kasutama (vist oli iga 5 minuti järel) kutsungit JAHT.