Veidi aega tagasi uudisnupust nägin, kuis vennike ütles, täna taudistunud farmi ei saanud tõbi kuidagi tulla metsast. Luges listi inimtekkelisi faktoreid, mis teel patsill võib olla farm sattunud. See oli nüüd esimene kord kui ma avalikult sellist juttu kuulsin. Loodame, et see mees oma kohta homseks kaotnud ei ole. Mõtlesin enne ei kommenteeri kui olen selle versiooni ära kuulnud. See tundub kõige loogilisem.
Mul on farmeritest(loomakasvatus sektor just) kahju lausa, mitu laksu jutti. Nagu üks klient ütles, "piimast ei saa midagi, lihast ei sedagi". Tema liha tõsi tuleb lihaveiselt, aga tootjale ei maksa liigkasuvõtjast töötleja ka selle eest kottigi.
Suurtööstustele, kelle hala kostab taevani ei tunne kaasa sendi eestki. Pean katku levimise eest põhivastutajaks just neid. Meetmed mis katku levimise tõkestamiseks kasutatud on pehmelt öeldud ebapiisavad.
Seakatku on olnud pea igas maailma paigas. Just lugesin üht kirjatükki(äkki oli ameerikast), mis väidab, et katk looduslikus metsseapopulatsioonis hääbub. Just eelkõige loomade territoriaalsuse pärst. Selleks, et katk saaks üle maade levida peab inimene ikka oma "abikäe" andma. Metssead on haigestunud seal kus farmidki. Kas ei ole farmist metsa pääsemise võimalus suurem kui vastupidi?
Miks ei ole veel hetkeks keelatud igast suvaliste dilidonide metsa minek? Miks ei keelatud raieid siis kui ajujaht keelatud? meetmed olnud ikka väga puudulikud ja ühekülgsed.
Mis puutub maaomaniku tasuta küttimislubadesse. Luba ju ongi tasuta, loa väljastamine aga kaasab endaga metssea loa puhul väljastamise kulusid näiteks 20 € ulatuses- kirjutuslaud, arvuti, bürootarbed, sekretär, MTÜ-l veel raamatupidamine. Väga levinud praktika ka riigi enda puhul, numbrimärk maksab 30€, riigilõiv ehk väljastuse kulu näiteks 120 €. Normaalne mu meelest.
Ps. Ca pooled minu klientidest on põllumajandusest. Ilmselt nii mõnigi praegune või tulevane klient kannatab kahju ja koos sellega ka mina. Ei ole seega päris eapooletu. Peaks aga nüüd hakkama halama ja lauslollusi suust välja ajama?

Pss. Tarbige kohalike väiketootjate toodangut. Võidad hinnas, kvaliteedis ja maitses. Lisaks on enamusega neist tore suhelda ja kaupa teha ehk kaubelda selle sõna kõikse paremas mõttes.

Avasin õlle kõrvale kohaliku mehe tehtud väga hea metssea konservi.
Ükskõik milline kaubandusvõrgus müüdav konservilaadne toode on selle kõrval toidu mõnitamine. Kui nüüd jah sõbrad loevad, et see mees ju õlut ei joogi ja ajab kägu siin, siis üle mitme aasta leidsin õluti mida juua tohin.