Tulistan siia siis mõned retseprid ja meenutused.
Kõigepealt lihtsalt suitsukobras. Liha seisis terve öö soolavees, lõunast sai see tugevalt küüslauku täis pikitud (küüs lõigata ratasteks, 5-6 ratast, ning siis noa otsaga auk sisse ja küüslauk auku) . Seda võib panna ikka väga uhkelt, annab hea maitse. Teise asjana pikkisime sisse kadakamarju. Need olid ka väga head. Aga kuna neid pisikesi on korraliku maitseelamuse jaoks päris tüütu sinna sisse ajada, siis soovitaks kadakamarjad ära purustada ja siis nendega kopratükid sisse hõõruda. Suitsetatud sai õunapuuga (kui kuivaga süsi all, siis tooremat peale ja väga ilusasti andis suitsu ning parajalt kuuma. Õhtuks oli liha üllatavalt mahlane. Ja kui ikka VÄGA kiire pole, siis ärge eelkupatamist tehke. Ma mõned korrad olen teinud, aga tulemuseks on ikka nõks kuivem liha kui niisama tehtult. Eks õunapuul ja puude õigel niiskusel oli oma osa.
Ja nüüd siis uute katsetuste radadele.
Dönergebab koprast.
1 kg kopraliha, kimp peterselli, u pool väiksemat porrut, 1-2 küünt küüslauku, maitsesegu Döner, soola.
Ajada maitseroheline, küüslauk ja kopraliha ja -pekk läbi hakklihamasina. Segada see maitseainetega (soolaga ei maksa liialdada, mul endal seisis liha 3 päeva soolvees ja lõpptulemus oli liiga soolane, st. et sobib soolamata liha ning Döner annab peaaegu kogu vajaliku soolasuse, kui siis õige nõks lisaks). Teha piklikud pallikesed ning torgata sellest puust grilltikk läbi. Sealt edasi sai pandud osa suitsuahju ja osa grillile. Töötasid mõlemad ja ausalt, ei teagi kumba soovitada... mõlemad olid head. (nojah, kui suitsuahi juba sees, siis grilli eraldi kuumaks enam ajama ei hakkaks

Porgandikebab koprast
1 kg kopraliha, 1 keskmine porgand, kuivatatud majorani ning estragoni, Laue maitsetaimedega (Piprapood), tumedamat hakklihamaitseainet (Santa-Maria), soola.
Lasta liha ja porgand hakkliha masinast läbi, lisada maitseained (see retsept sai teostatud kopra kõhulihast ja soolas see enne polnud ning soolasus oli väga paras). Edasi sama teema, tikk läbi ning suitsuahi ja/või grill, valik on sinu

Seda dönergebabit tegime ka selliselt, et maitseaineks sai hoopis Lauet pandud, sobis.
Manustatud sai kõike seda õlle ja veiniga. Ise jõime ühte Valencia veini, mis niisama joomiseks päris hea, aga nende retseptide puhul sobiks pigem mõni Tempranillo (viinamari) esindaja, või siis Shiraz.
Ja hetkel marineerub mul mõningane hulk liha veel st, varsti täiendan siis retseptivalikut.
Ps. Seda hakliha oli meil pea 10 kilo, jagatud ja segatud sai see vastavalt tundele, nii et kilo liha teema on siis retsepti loetavamaks muutmiseks mõeldud ja lisade koguste teemal lihtsalt oletan, et nii see võis koguseliselt olla.