rästas
väike täpsustus:
JE § 1 lg 11: Hallvaresele ja kodutuvile võib pidada peibutus-, hiilimis- või varitsusjahti ning jahti varesemõrraga 1. juulist 30. märtsini.
Kusjuures justnimelt 30., mitte 31. märtsini. Sama lugu on ka veebruari lõpus lõppevate jahtidega (faasan, nugised, tuhkur, mink koeraga, mäger, jänesed, ondatra, hunt koeraga ja ajujahina, ilves, metssiga koeraga) liigaastatel, mil jaht lõpeb ikkagi 28., mitte 29. veebruaril. KKI mehed olevat selle koha pealt äärmiselt täpsed. Kui veebruari-numbritest võib veel aru saada, siis märtsikuu osas on jahieeskirja "näpukas" küll kellegi lohakusviga vist
BM
JE § 1 lg 11: Hallvaresele ja kodutuvile võib pidada peibutus-, hiilimis- või varitsusjahti ning jahti varesemõrraga 1. juulist 30. märtsini.
Kusjuures justnimelt 30., mitte 31. märtsini. Sama lugu on ka veebruari lõpus lõppevate jahtidega (faasan, nugised, tuhkur, mink koeraga, mäger, jänesed, ondatra, hunt koeraga ja ajujahina, ilves, metssiga koeraga) liigaastatel, mil jaht lõpeb ikkagi 28., mitte 29. veebruaril. KKI mehed olevat selle koha pealt äärmiselt täpsed. Kui veebruari-numbritest võib veel aru saada, siis märtsikuu osas on jahieeskirja "näpukas" küll kellegi lohakusviga vist
BM
Proovisin ära
Eile sai siis ära proovitud kaks lõunaeurooplaste lemmikjahilindu - hallrästas ja talvike. Retsept lihtne - soola ja pipraga kokku määrituna vardasse ja süte kohale. Tulemus - rästas: väga maitsev, talvike: väga-väga maitsev!
Nu- nuu. Aga kulla KALIIBER, suled ja soolikad jätsid komplekti või? Mu vanaema rääkis, et sakslased olla sõja ajal kasvõi pääsukese alla lasknud, sellised peened sileraudsed olla selleks allatoomiseks olnud. Pistnud kõik nahka mis alla said, tuvid, varblased- mis iganes.
Iga asi tuleb omal ajal või siis natuke hiljem.
Minu vanaisa varese retsept- Puhasta vares sisikonnast ja pane sisse maitsejärgi soola. Siis määri varese haraliaetud suled paksult niiske saviga kokku. savi peaks olema u 2 -4 cm jagu kattes kogu linnu. Pane savis lind kuuma lõkketuha sisse ja jäta sinna 2,5-4 tunniks. söömiseks löö savipall pooleks & söö sealtsamast seest lusika või kahvliga.
Rästaid ja muid väiksemaid linde olen teinud ka vana retsepti järgi.
Nahk maha, keeta 15-20 min maitseainetega leemes. Siis õhuke pekitükk niidiga ümber rinna ja suitsuahju. Päris head õhtul õllekõrvale ragistada.
Rästaid ja muid väiksemaid linde olen teinud ka vana retsepti järgi.
Nahk maha, keeta 15-20 min maitseainetega leemes. Siis õhuke pekitükk niidiga ümber rinna ja suitsuahju. Päris head õhtul õllekõrvale ragistada.
Re: rästas
Hallrästa praad
Sai siis hilissügisel hallrästad sihikule võetud. Kuna oman hallrästa jaoks suhteliselt head varustust ja inspiratsiooni leidsin siit: http://talks.guns.ru/forummessage/135/599376.html . Sai lastud koguni viis isendit. Rästad said kitkutud, sisikond eemaldatud (alles jätsin südame ja maksa)
ja sügavkülma pistetud. Niisiis. Retsept järgmine:
1. Ahi sooja ja eelnevalt sulatatud rästad maitsestamiseks valmis.
2.Panin viis hallrästast väikesesse malmpotti. Poti hõõrusin eelnevalt võiga ja lisasin poti põhja kaks supilusikatäit õli. Rästad maitsestasin kergelt soola ja viiepipraseguga.
3. Pott ahju 200 kraadi juures, ilma kaaneta. 15 min. pärast lisasin 100ml vett, kolm supilusikatäit majoneesi ja ühe kanapuljongi kuubiku.
4. Ahi 150 kraadi peale, kaan peale ja pott uuesti ahju ligikaudu 1h.
5. Pott ahjust välja. Tükeldasin rästaste peale kaks küünt küüslauku, pool väiksemat tüüpi sibulat, kaks keskmist porgandit ja kaheksa keskmise suurusega pooleks lõigatud kartulit.
6. Aseta pott koos kaanega 45 min. 150 kraadisesse ahju.
7. 45 min. pärast võta potilt kaas maha ja keera ahi 250 kraadi peale veel 15 minutiks.
8. Serveeri ja naudi!
Lõpp tulemus väga-väga hea! Soovitan kõigil proovida!
Sai siis hilissügisel hallrästad sihikule võetud. Kuna oman hallrästa jaoks suhteliselt head varustust ja inspiratsiooni leidsin siit: http://talks.guns.ru/forummessage/135/599376.html . Sai lastud koguni viis isendit. Rästad said kitkutud, sisikond eemaldatud (alles jätsin südame ja maksa)
ja sügavkülma pistetud. Niisiis. Retsept järgmine:
1. Ahi sooja ja eelnevalt sulatatud rästad maitsestamiseks valmis.
2.Panin viis hallrästast väikesesse malmpotti. Poti hõõrusin eelnevalt võiga ja lisasin poti põhja kaks supilusikatäit õli. Rästad maitsestasin kergelt soola ja viiepipraseguga.
3. Pott ahju 200 kraadi juures, ilma kaaneta. 15 min. pärast lisasin 100ml vett, kolm supilusikatäit majoneesi ja ühe kanapuljongi kuubiku.
4. Ahi 150 kraadi peale, kaan peale ja pott uuesti ahju ligikaudu 1h.
5. Pott ahjust välja. Tükeldasin rästaste peale kaks küünt küüslauku, pool väiksemat tüüpi sibulat, kaks keskmist porgandit ja kaheksa keskmise suurusega pooleks lõigatud kartulit.
6. Aseta pott koos kaanega 45 min. 150 kraadisesse ahju.
7. 45 min. pärast võta potilt kaas maha ja keera ahi 250 kraadi peale veel 15 minutiks.
8. Serveeri ja naudi!
Lõpp tulemus väga-väga hea! Soovitan kõigil proovida!
Re: rästas
Igati maitsev värk,umbusk on vaid kevade vastu-sügisel, kui on end korralikult marju täis puginud,siis ka ahju panemiseks paremad.
Peeter Kard`i "Jahimede Köök" sisaldab ka mitmeid retsepte.
Ise olen jäänud selle juurde,et rinnaliha koos rinna luuga ära,sool-pipar ja suitsupekiviil peale ja ahju.Ettevaatlik peab olema,et ei küpseta üle.
Supper on kui võtta puhas rinna liha ja koivad,veidi värskeid kuuseriisikaid,soola,pipart,värsket peterelli,porrut,porgandit,puljong peale ja malmpotis hautada.Kõigepealt pruunistada liha potis võiga kergelt ära,lisada ülejäänud asjad ja keskmises ahjus ca 45 minutit
Jahilind haigur on ka sedasi hautades täitsa maitsev,kuid tema liha peab veidi ka eel töötlema.
Nii et häid elamusi ja põnevaid avastusi!
Peeter Kard`i "Jahimede Köök" sisaldab ka mitmeid retsepte.
Ise olen jäänud selle juurde,et rinnaliha koos rinna luuga ära,sool-pipar ja suitsupekiviil peale ja ahju.Ettevaatlik peab olema,et ei küpseta üle.
Supper on kui võtta puhas rinna liha ja koivad,veidi värskeid kuuseriisikaid,soola,pipart,värsket peterelli,porrut,porgandit,puljong peale ja malmpotis hautada.Kõigepealt pruunistada liha potis võiga kergelt ära,lisada ülejäänud asjad ja keskmises ahjus ca 45 minutit
Jahilind haigur on ka sedasi hautades täitsa maitsev,kuid tema liha peab veidi ka eel töötlema.
Nii et häid elamusi ja põnevaid avastusi!
Re: rästas
Ah jah unustasin mainimata, et kui keegi kavatseb rästaid lasta söömise eesmärgil, siis tasuks seda kindlasti teha sügisel. Suvel linnud kõhnad ja mitte just kõige parema maitsega. Rästas muutub maitsvaks, siis kui linnud on läinud üle taimsele toidule (Maasikad, kirsid, toominga marjad, pihlakas jne) ja on suutnud veidi rasva koguda. Meie tingimustes tasuks lasta septembrist jaanuarini. Parimad maitseomadused on kindlasti oktoobris, novembris ja detsembris lastud lindudel. Kevadine ja suvine laskmine on ikkagi iga mehe enda eetika küsimus.