Padrun kiilus kinni

2005. aasta teemad
AndresK
Postitusi: 7
Liitunud: L Sept 11, 2004 5:17 pm

Padrun kiilus kinni

Postitus Postitas AndresK »

Tere

Kas kellelgi on ka sellise juhtumiga kogemusi? Padrunit rauda lükates läks lukk lõpuni ja sinna see jäig - ei edasi ega tagasi, ei üles ega alla. Hetkel on padrun rauas, lukk lõpuni, käepide üleval.
Andke nõu, mida peale hakata?
mango
Postitusi: 149
Liitunud: E Dets 27, 2004 1:45 am

Postitus Postitas mango »

Tõsine probleem. Millest sa aru said, et asi mäda? Kas pidi ka sisse lükates jõudu tarvitama, ja kas luku käepideme alla viimine on raske või võimatu? Kas viisid luku käepideme lõpuni alla või mitte? Mis relvaga tegu on (mark, tüüp ja valmistusaeg)? Milline on kambri (padrunipesa) seisund (kui tead)? Mis laskemoon see on, mida sisse panid (ise laetud, vabrikumoon, maailmasõjaaegne vms) Kas kest oli ikka õiget värvi või olid korrosiooniplekid vms peal? Padruni üldine seisund - kas erines teistest millegi poolest, oli mõlkis vms? Kas oled seda marki samasuguseid pauke sellest relvast varem lasknud (samast partiist)? Enne selle infi saamist ei oska isegi probleemi tõenäolist põhjust täpsemalt arvata, saati lahendust pakkuda. Abi küsida oli õige tegu, ära väga kangutama või vägistama hakka, seda tuleb mõistusega võtta. On mõned nipid olemas, mis võivad lahenduse tuua. Aga enne kui kirjutan, ootan veidi, äkki kogenumatel meisterlaskjatel on midagi asjalikumat soovitada. Relva rikkuda on lihtne, parandamine taas... Loodan, et sul pole püssi homme vaja, ja arvatavasti saab abi.
AndresK
Postitusi: 7
Liitunud: L Sept 11, 2004 5:17 pm

Postitus Postitas AndresK »

See vint on minu esimene, seega otsustasin pruugitud relva kasuks, et kogemusi omandada ja vindi hingeelust aru saada. Vintrelv on hetkel minu jaoks tume maa. Kui olen tiba vintrelva tundma õppinud on aeg ka uue soetamisele mõtelda.

Läksin tiiru, et sihik paika lasta. Eelnevalt lasin ära kolm kaasasolevat padrunit. Kõik sujus.

Kuna ise ei ela Tallinnas või muus jahitarvetega hästi varustatud linnas, otsustasin muretseda endale esimese (võib olla ka edaspidised) partii moona sihiku sisselaskmiseks usaldusväärselt meisterlaskjalt, kes neid ise kodus laeb ja nendega edukalt laseb.

Kuuli rauda lükates oli kõik OK, läks lõpuni ja mingit takistust ma küll ei tundnud, kuid lukk ei läinud kinni (käepide alla) ja välja ka enam ei tulnud. Tükk aega ettevaatlikult pusides ei muutunud midagi. Mis kinni, see kinni. Luku käepide ei lähe karvavõrdki alla ega lukk tule tagasi.

Lahtise lukuga ei tohiks ju lasku tulla, kes seda teab. Oleks võinud ju proovida päästikule vajutada, kuid ei olnud julgust ja soovi. Lahtisel lukul peaks kõigi füüsika reeglite kohaselt hea väljalend olema. Relv on Remington 788 308W.

Padrunipesa kohta ei oska ma midagi kosta. Torust sisse vaadates oli seest kõik kõige paremas korras. Kest paistis ka OK olema, kest nagu kest ikka. Oli vist veits tumedam, ei kiiranud nagu uued kestad, kuid see ei tohiks ju kuidagi ning midagi mõjutada.

Ma ise mõtlesin teha püssile rakis, kus tugi on taga kabal ning toru on puuklotside (toru läbimõõduga süvend muidugi sees) vahel ning kahe pitskruviga tiirus aluse külge jäigalt kinnitatud. Kätte puupulk ja puidust nui ning tasakesi luku käepidet lüües on ehk lootust lukk välja saada. Kas see mõte on teostatav või on oht lukk ära rikkuda?
22LR
Postitusi: 358
Liitunud: R Mär 04, 2005 12:34 pm

Postitus Postitas 22LR »

Nuia asemel soovitan küll relvameistri poole pöörduda.Nad keeravad raua lukukoja küljest lahti ,siis näed ära ka millises seisus Sinu relv tegelikult on.Ise vägistades võid lukule tõsiselt viga teha ja padrun jääb ikka sisse.Kui Tallinn lähemal, otsi Tartu maantee Jalgrattamaailmast(nii seda "Küti Äri"hoovipealset rattakauplust vist nimetati) üles vennad Nurgad,nemad aitavad kindlasti.Kui asi sobib,leian üles ka vastava tel .numbri.
Alati on rohkem kui 2 võimalust!
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

NB! Järgnev jutt on kirjutatud täies heas usus, kuid vastutust järeleproovimise eest endale küll ei võta.

Endal on juhtunud sama asi, kuid grammi võrra vähem ohtlikuna - rauda kiilus kinni mitte padrun, vaid ülekalibreeritud kest, mis oli jäänud kogemata pikkusesse trimmimata (kestade esialgsel "igaks juhuks" proovimisel). Lausa naljakas on see, kui väikese jõuga lukku liigutades võib kest kinni kiiluda ja KUI SUURT jõudu läheb siis tarvis selle lahti saamiseks.

Ühesõnaga, kui tegu iselaetud padruniga, siis põhjuseks kõigi eelduste kohaselt kalibreerimata ja/või trimmimata kest - kinni kiiluvad mõlemad ühtemoodi. Seda enam, et muu moon korralikult padrunipesasse ja sealt välja liikus varem.

Mina rakendasin jõudu ning lahti ta tuli, kuigi kõigepealt tuli kesta haakumiseks luku käepide alla vajutada. Nii et lollikindlam on relvameistri juurde minna, kuna olenevalt luku ja lukukoja valmistamistehnoloogiast (ehk sellest, kuivõrd "ühest tükist" on emb-kumb neist valmistatud) võid (eriti) kasutatud relvale jõuga lähenedes midagi ära lõhkuda küll.

Jõudu...ee..või parem siiski mitte ;)

BM
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

vabandan, enne sai enda tekst kuidagmoodi tsitaadina lisatud:D. Täpsustan veel seda kohta, kus mina enda relva kalla jõudu tarvitasin---lukule koputamise teel küll kohe kindlasti ei soovitaks, ikka tavaliigutusega, oma käe jõul kui üldse jõuga midagi peale soovid hakata. Siis mõjuvad jõud metallile ühtlasemalt ja mitte järskude hetkekoormustena. Mõte oleks selles, et annaks järele kõige nõrgem koht, mis loodetavasti ongi just vaskkesta ja padrunipesa kinnikiilutud kokkupuutepunkt. Järsud jõurakendused võivad kergesti murda midagi valesti kohast.

See läbi raua kuuliotsale koputamine-----no ma ei tea, tõenäosus, et midagi juhtub, on küll väike, aga samas: relv on veel tundmatu ja mis peaasi, kasutatud. Kui nüüd see padrun seal järele annab, krt seda teab, kui pooles vinnas see lukk võib seal olla ning juhul, kui peaks toimuma lask, siis on tulemus üpris kurb. Kui padrun on rauas, siis tuleks ise küll igal juhul relva teises otsas asuda.

BM
Viimati muutis baddmann, P Mai 08, 2005 4:19 pm, muudetud 2 korda kokku.
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Ei ole küll mingi relvameister,aga selle tühja asja pärast Tallinna kablutada küll pole mõtet.Ilmselt on meisterlaskuri laadija matriitsid kulu-nud ja hülss pole kaliibris.Lukku koputada ei tasu,võid kestaheitjale viga teha.Soovitan lasta toru otsast sorts õli sisse ja näit. 6mm tüüblipulgaga või püssivardaga,millele vana p-harja tasaseks käiatud keermeosa otsas,lihtsalt kergelt tagasi koputada.Edaspidi kontrolli enne nihkatsiga üm-berllaetud hülsside õlast allpool olevat mõõtu,mis kipub kulunud riista-dega laadides suuremaks minema.Kui on tõsine plaan asjaga tegelda,osta parem kohe endale korralikud laadimisriistad ja 4-5 a. möödudes sa ei ka-hetse tehtud kulutust.
Siili
Postitusi: 416
Liitunud: E Aug 09, 2004 10:23 pm

Postitus Postitas Siili »

Ei soovita raua otsast eriti metallasjadega togida. Enda lapsepõlve kogemus oleks peaaegu kurvalt lõppenud:kuul läks padrunisse ja püssirohi jäi kuuli ja varda vahele-hakkas susisema, silmapilk koristasin varda ära ja kohe lendas ka kuul pauguga välja. Samuti ei ole soovitav kangutada lukku, paremal juhul tõmbab kesta kraelt tüki välja, halvemal juhul rikud pöördumatult kestaheitja. Ära häbene , pöördu oma murega relvameistri poole.Edaspidi vali moona. Padrun peab sisse minema ilma igasugu jõuta.
Kasutaja avatar
Arles
Postitusi: 602
Liitunud: K Dets 22, 2004 11:13 am

koputamisest

Postitus Postitas Arles »

Proovi, aga ettevaatlikult:
Luku saad pöörata üles, siis võtta kattega varras, lükata see eestpoolt sisse, püss vertikaalasendisse, tõstad varda 10-20 cm üles ja lased kuulile kukkuda ja nii mitu korda järjest, kuni lahti koputab. Hullu moodi põrutada või lõhkuda ei tohi (juhtuda võib see, mida siiligi kirjutas). Vähemasti niimoodi olen minagi kordi mitu probleemist lahti saanud.
Mida veel - tõenäoliselt palju lasknud püss ja LEE laadimiskomplekt ...
Soovitused tulevikuks - kestad tuleb mõõtu treida/lihvida ja korralikke kalibreerimisseadmeid kasutada. See, et juhtus olema sinu sõnade järgi meisterlaskuri relv näitab lihtsalt, et kõigil juhtub. Aga eks küsi temaltki üle, kas tal sama juhus olnud ja mida ta soovitab.
Parimat!

Arles
arlestaal.blogspot.com
mango
Postitusi: 149
Liitunud: E Dets 27, 2004 1:45 am

Postitus Postitas mango »

Ise mõtlesin pakkuda midagi Arlese soovitatu sarnast, ja kui see ei tööta, siis õlivarianti, sest hüdraulika on võimas jõud (puudüüblit asendab isegi tihkem kalts), ja nõnda on potentsiaalne kahju torule, lukule, padrunipesale jms kõige väiksem. Toru otsast ärakeeramine on ikka väga kapitaalne ettevõtmine. Ma üritaks enne muud variandid ära proovida.
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: koputamisest

Postitus Postitas Mart »

Arles kirjutas:Mida veel - tõenäoliselt palju lasknud püss ja LEE laadimiskomplekt ...


Teemast küll natuke mööda,aga mis sa sellega öelda tahad jääb arusaamatuks.Kui üks käpard ei saa padrunit valmis tehtud,siis selles terve maailm kohe süüdi või kuidas :VS
Olavi Kool
Postitusi: 663
Liitunud: K Mär 03, 2004 10:03 am

Postitus Postitas Olavi Kool »

sa vaata oma eelmised hülsid üle, kas ei ole mõne sütik padrunipessa jäänud. Ise olen neid lukkusid mitmeid lahti koputanud ja pole midagi juhtunud. Kõigepealt koputad luku max ülemisse asendisse ja siis toks-toks vastu luku sanga ja peaks mõjuma. Loogiline on, et mingi võõrkeha padrunipesas või tõesti hülss pikem kui arst lubab kuigi tiba ebatõenäoline.
Kus kandis relv asub?
naised saunas rääkisid
Kasutaja avatar
Estlander
Postitusi: 338
Liitunud: K Nov 17, 2004 12:25 pm

Postitus Postitas Estlander »

Õli ei soovitaks küll torusse panna enne koputamist-nõkutamist.Õlil on selline "hea" omadus tihedalt liibuvad detailid veelgi tugevamalt üksteise vastu liibuma panna.Ma laseks siraka diislit ja koputaks puuhaamriga kergelt-kergelt vastu lugu käepidet.Hästi õrnalt ja kannatlikult kuni lukk lahti . Kui ei õnnestu, siis mine selle meisterlaskuri juurde ja las ta teeb oma vea heaks :)
Hundist toakoera ei saa.
Kasutaja avatar
Arles
Postitusi: 602
Liitunud: K Dets 22, 2004 11:13 am

Re: koputamisest

Postitus Postitas Arles »

trucker kirjutas:
Arles kirjutas:Mida veel - tõenäoliselt palju lasknud püss ja LEE laadimiskomplekt ...


Teemast küll natuke mööda,aga mis sa sellega öelda tahad jääb arusaamatuks.Kui üks käpard ei saa padrunit valmis tehtud,siis selles terve maailm kohe süüdi või kuidas :VS


Sorry, kui mööda teemast tundub, aga juhuslikult minu sarnased kogemused LEE maatritsitega laetud padrunitest pärit. Loomulikult ei pruugi olla ja minu oletus võib olla ekslik. Samas ei arvaks ma laadija kohta automaatselt käpard :)
Parimat!

Arles
arlestaal.blogspot.com
AndresK
Postitusi: 7
Liitunud: L Sept 11, 2004 5:17 pm

Postitus Postitas AndresK »

Suured tänud kõigile, kes jõu ja nõuga aitasid. Sain padruni kätte ja lukk ning raud korras. Ebameeldiv kogemus on ka hea kogemus. :wink:

Kuidas toimisin?

Lasin torust grafiitõli 1ml sisse ning järgmisel päeval puuriidast võetud kasehaluga ettevaatlik ja järsk laks vastu luku käepidet. Ja nii see asi lahenes. Muidugi oleks proovinud Arlese soovitust, metallvarda kukutamist padrunile, kuid kahjuks ei olnud ühtegi sobivat varrast kodus. Seega otsustasin vähekese äkilisema meetodi kasuks. Lõpp hea, kõik hea. Tulevikus hakkan alati (ma vähemasti praegu seda arvan) kõiki padruneid enne rauda lükkamist kontrollima. Mõni mees lubas ka kirikusse kroonlühtri panna...

Veelkord suured tänud oma kogemuste jagamisel ning abi eest. :lol:
Suletud