Enamus ulukitest on maitsva lihaga, ka häid retsepte on mustmiljon. Aga igal jahimehel on kindlasti mõni isiklik lemmik - mis looma või linnu liha on kõige maitsvam, ning kuidas valmistatult. Oleks huvitav kogemusi vahetada nende kõige-kõigemate teemal.
Teeks siis ise otsa lahti:
Minu parimad kulinaarsed kogemused on seotud kahe linnuga - sinikaela ja metskurvitsaga. Ja kõige parem on lihtne retsept - soola ja pipraga kokku määrituna algul õlis pruunistada, seejärel vesi peale ja hautada paar tundi, aegajalt lisades vett. Võib lisada ka ühe väiksema sibula. Liha on ülimaitsev ja mahlakas, aga kõige parem asi on kui saiaviil sellesse kastmesse kasta
Minu õnnestunumaks roaks on olnud sama aasta koprapoeg paneerituna ja siis porgandi, sibula jms hautatuna. Peale tegin rõõsa koore kastme ja kui praegugi veel sellele mõtlen siis tekib tunne, et tahaks jälle.
Vaat niimoodi ongi -kõige parem on lihtne resept!
Olen proovinud kokaraamatu järgi teha mõnda eksootilisemat rooga - ei tule tuhkagi välja! Kõige ilgem sai kunagi ammu proovitud liha veinikastmes. Ei - ikka veini klaasist ja ulukiliha kõrvale! Tähtis on ulukiliha piisav laagerdamine, praadimisel kiire ja valus tuli. Hautamisel jälle aeglane, vaevalt keemistunnusega tuli. Maitseained - maitse järgi.
Hea retsept iga lihatoidu jaoks!
Puukoi jutt jumalast õige. Samas enda maitsemeel sai ka tugevate maitseainete kogustega ära nüristatud. Nüüd jälla avastatud vana hea sool, must pipar, kadakamari. Muidugi veidikene muid asju ka. Naturaalne lihamaitse peab ikka peale jääma, mitte ainult maitseaine oma.
Ma siin võtsin mõningast mõtlemisaega... sest lemmikuid on palju. Selle aasta helgem elamus on olnud, nagu Kakukeselgi, koprapoeg. See tomatipasta ja sinihallitusjuustuga. Varasematest aegadest... põrda teemal - marinaad nr.1 ja siis pannil tuli kurjaks ja Belõi aist peale ning põlema (2 x). Taevalik. Siis.... siga. Sool, pipar... parrdida, sibulaga... siis segasin riisiga. Ning sellest sõin ennast ogaraks... roomasin ta ja panni vahet seni kuni pann tühi oli. Ja siis on kusagil mingi jõuludeks tehtud sea retsept ka... see oli väga hea.
Nüüd siis jõudsin jälle sinna, kuhu ma kardsin jõudvat... et kirjutan siia pika nimekirja erinevatest toitudest. Katsun ennast vaos hoida ja seda mitte jätkata. Üldiselt meeldib mulle liha, mõningane nõrkus on juustude ja kõige muu vastu ka Seda mainiks ka, et ma tegelen hetkel raamatu kirjutamisega. Kui kõik läheb nii nagu peab, siis 2006, 1. august peaks see ilmuma. Sisaldab see siis ulukite kohta üldist juttu... et natuke heietusi ning mõtisklusi. Siis jahijutukesi (polegi lähiminevikus midagi sel teemal ilmunud) ning kõige lõpuks läheb asi üle retseptideks. Ja nii päris mitme uluki teemal.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...