Kaks aastat tagasi sebisin suht hetkeimpulsi ajendil Remington Model 725 VTR 6,35mm püssi. Tavaline, murtav. Sai siis mõnda aega plaksutatud aga peamine, mis selgeks sai, oli see, et täpsust pole väga mõtet loota. Nojah, aeg-ajalt läks mõni ka sihitavale asjale pihta aga sellise kaliibriga relv, mis venitab kuni 275ms välja, hüpleb ikka liiga palju.
Panin siis palgapäeval investeeringu Hatsan Bullbossile. Lihtsalt, et aeg PCP'le üle minna. Kaliiber sama - 6,35. Võimsust sarnaselt. Isegi veidi rohkem - kuni 300ms. Heal päeval.

Selline mõnus bullpup. Kaalusin ka Reximex Tormentat aga mulle meeldib bullpup disaini kompaktsus ning jäi Bullboss.
PCP'd polnud varem näpugagi puutunud, mistõttu olid hirmud, et nüüd pumpan end lolliks. Kaalusin korraga täiteballooni või kompressori soetamist. Leidsin juba ka autoakult töötavad kompressorid aga jätsin esialgu ootele ning võtsin ikka pumba, sest, krt, igale poole nagunii autoga ei pääse ja pump peaks seks puhuks nagunii olemas olema. Niisiis, esialgu piirdusin vaid pumbaga.
Kaup kodus, hakkasin vaatama. Einoh, enne olin muidugi revjuusid vaadanud aga teatavasti, see pole päris see.
Kui keegi mõtleb, et tellib komplekti ning kõik on selge ja see, mis selge pole, selgub manuaalist, siis lootku aga! Manuaal on muidugi olemas ja teoreetiliselt isegi inglisekeelne aga kui Hiinast tulevaid manuaale võiks nimetaga engrishiks, siis Türgist tulevaid tünglishiks. Noh, mitte, et seal päris Hiina tasemel lingvistilisi suursaavutusi oleks aga natuke ikka on ka ja mis peamine - üldiselt võis manuaalist välja lugeda vaid ühe vajaliku tarkuse - nullist pumpamiseks peab lukk olema avatud. Tõsi, ma muidugi ei tea kui vajalik see tegelikult on, tähendab, kas sellest midagi sitemaks läheks kui ma suletud lukuga pumpaks aga lihtsalt, et kõik muu manuaalis kirjutatu jäi selliste ebaoluliste asjade piiresse nagu "ära tulist endale silma" samas kui see osa, kus kirjeldatakse reaalselt püssi kasutuselevõttu nullist (a'la Bullboss for dummies) oli tõlkes üldse kaduma läinud. Õnneks on targemad inimesed leiutanud juutuubi ja teisigi veebilehti...
Kuna pump oli Gamolt, tuli vahetada otsik. Käkitegu. Väljaarvatud tõik, et vaja oli kahte 14-mutrivõtit ning mul oli just vaid paaritute numbrite komplekt ning tellitavad võtmed olid väga sobivalt just liiga kuradi laiad! Et siis külastus K-Rautasse....
Esmane pumpamine avatud lukuga, manuaali järgi. Revjuude põhjal kartsin, et sinna ma suren aga tuleb tõdeda, et see polnudki eriti hull. Ok, pidasin paar korda pausi aga seda peamiselt seetõttu, et tampida tuli nullist. Rohelises püsimiseks on tööd oluliselt vähem.
Kruttisin külge Remingtonilt võetud optika ja asusin esimest lasku sooritama. Tulemuseks oli kergelt piinlik FLOOMP! Oli lausa hirm, et midagi on pekkis ja püss ei tööta korralikult aga mäletasin, et tal pidi olema väga efektiivne summuti ning sihtmärgi kontrollimine kinnitas, et kõik on ilmselt OK!
Isegi sihik oli peaaegu. 10m distantsilt tuli vaid 5-6 cm raadiuses korrigeerida. Kui külghajumine paigas, on edasine mure vaid distantsist sõltuvalt vertikaalhajumist korrigeerida. Vähemalt ideaalis. Siiani pole pikematele jahimaadele veel jõudnud.
Hoolimata varasematest teadmistest PCP'dest oli tagasilöök või õigemini selle puudumine siiski veidi üllatav. Hea küll, mingi tilluke nõks siiski käib aga seda ei julge tagasilöögiks pidada. Isegi 10a jõnglane, kes seni Remingtoniga lasknud, oli üllatunud.
Päästik. Peaaegu sujuv ja surnud punkt on raskelt tajutav. Käik on küll suht pikk aga otseselt ei häiri. Kui häirima hakkab, peaks saama reguleerida nii pikkust kui tõmbetugevust.
Aga tõsiselt üllatas mind see, et päästik on otseses mõttes kandiline! Ilma igasuguse töötluseta. Nurgeline.

Ma ei tea, kas see on taotluslik või mis aga mina igatahes võtan peatselt graveerimisriista välja ning lihvin selle korralikult kumeraks, sest see tõepoolest HÄIRIB.
Kui läbi sai lastud kolm salve (a 10 kuuli), tekkis hämming. Revjuude kohaselt peaks ballooni rohealast piisama umbes kolmekümneks lasuks aga osuti püsis kangekaelselt maksimumi lähedal. Praeguseks on läbitud umbes 50 lasku ja osuti on nihkunud umbes poolele. Tõtt-öelda kõlab see kergelt murettekitavalt, sest juhib mõtted võimalikule reguleerimisele, mis mulle üldse ei meeldiks aga lasukahjustusi Remingtoniga võrreldes tundub, et kõik on siiski nii nagu peab - plekist kuulipüüdja, mida Remingtongi korralikult räsis, tundub omavat isegi vägevamaid muhke. Eks vabasse loodusse jõudes (kui mätas üles soojeneb) saab lähemalt vaadata.
Tellisin Aliexpressist puhtalt nalja pärast holosihiku (1,5€

Aga seniste kogemuste põhjal on siginenud väike hirm, et olen nüüd omamoodi cheater. Kui varem oli õhukaga millelegi pihta saamine parasjagu väljakutse ning enne igat lasku kripeldas hinges ärevus, siis nüüd, mil mitmekümne meetri pealt kärbestel vastavalt tellimusele kas parema või vasema silma väljalaskmine isegi haigutama ei aja, tekib küsimus, et ega kogu laskmine sellega kaasnevat põnevust hajuta?
Eks saab näha. Tuleb pea tööle panna. Andsin vanemale jõnglasele ülesande ehitada mitu erineval kontseptsioonil töötavat kronograafi (ta sihuke leiutaja, progeja ja elektroonik) ning suvel asume neid testima. Et kui asjadele pihta saamine enam pinget ei paku, on vähemalt miskit põnevat...