Alustaks siis ühe retseptiga, mis on lihtne ja tulemus on hea.
Praeahi kuumutada 200 kraadini, lisada küpsetusplaadile natuke vett, panna sinna part 10ks minutiks, vahepeal seda kastes. Nii kirjutati Prantsuse köögis. Ja asja iva pidi olema see, et pardil on vahepeal natuke "kala" maitse juures. Nu, mingi imelik mekk on vahepeal küll juures. Mina ise tükeldasin pardi, panin potti vett, tükid potti, keetsin mõni minut ja siis hakkasin sellest süüa tegema.
1 suur sibul (või 2 või 3, mina panin ühe).
2 parti, tükeldatud (tükeldamisest ülejäänud kondid lähevad koertele hästi peale, vähkidele ka (järgmiseks aastaks vihje)).
2 puljongi kuubikut (kastasin aedvilja oma, aga oleks eelistanud kana-pipra oma, aedvilja oma oli ka hea).
Peterselli, õli, soola, pipart, kartuleid (mingi kilo kanti oli vist).
Valada poti põhja õli, lisada tükeldatud sibul, kohe pardi tükid ja must pipar. Küpsetada selles (jälle ei tea ühtegi aega öelda, nii et tunde järgi) mõni aeg, siis lisada vett (1-2 klaasi, sõltuvalt poti suurusest) ning hautada. Kui part hakkab valmima, siis lisada hakitud petersell, puljong, kartulid (kuna minul olid väiksemad, siis said tervelt pandud ja koos koorega) ning vett nii palju, et kataks kartulid (tegelikult nii palju polegi vaja, aga sinna kanti). Keeta seni kuni kartulid on valmis.
Kaste: tõsta kartulid ja liha välja, ja leent saab kasutada kohe kastmena, või lisada sinna majoneesi, või hapukoort, või kuidas kellelegi meeldib, mina panin majoneesi. Alguses ekmatas hall värvus ära, aga siis kui natuke oli seda segatud, siis nägi hea välja ja maitses hea.
Lisaks: Ise kasutasin minikõrvitsaid (artis'okid vist), aga sobivad ka kabatsokid, kõrvitsad, baklazaanid. Praadisin need pannil, ühele poole lisasin soola ja teisele kurkumit. Ja natuke puljongit ka, et liiga õline ei saaks. Sobis väga hästi. Ja kui asjale pidulikust lisada, siis võib taldriku veerele silo ka panna.
Veinisoovitus: Prantsusmaa, Alsace, Gewürztraminier. Njah... kashjuks on endal ainult ettekujutus, et see vein võiks sobida, kuna parajasti oli hommik ja niisama ei hakka sellist veini ka jooma (maksab mingi 350 eq kanti, eelmine aasta oli 100 eq odavam