rajaleidja kirjutas:Sai ka üks part ära küpsetatud.
Lugesin seda... ja kalendrisse vaadates hakkas padrunivaru uurides üks selline lugu silma, et kui ikka tänavu libedasti läheb, siis selline retsept, aga ilma külmkapita:
Pardipraad
kylmkapist tuleb leida part. part võib olla ka kalkun. või hani. muidugi läheb pardiga kauem, aga hani on jälle rammusam. samas ei kipu pardist kahele jätkuma. enne homset õhtut ei jõua ju uuesti syya teha. targad inimesed planeerivad ette ja jätavad pardi eelmisel õhtul sulama. vähem targad sulatavad kuumas vees. võib kaks korda vett vahetada, niikuinii on sisemus jääs ja sinna pandud kotikest jubinatega tuleb jõuga lahti kangutada. väljast, muuseas, on tuline ja võib sõrmi kõrvetada.
kasulik on hõõruda pealt ja seest 1)soolaga 2)purustatud (mitte pulberdatud) musta pipraga 3)maheda paprika pulbriga 4)turul myydava gruusia maitseainesodiga, pealkirjaks hmeli-suneli. järjekord pole oluline, ehkki jämedamad asjad ei tule järgmise mökerdamiskorra ajal nii kergesti ära (käte kylge) kui peenemad. number 10 niit paistab haruldane olevat. kui ämma varudes veel on, maksab pruukida. ja nõel olgu suur ning suure silmaga! (olen väikesi proovinud. valus.) seeabil õmmeldakse kinni istmiku pool olev avaus, saba on sulgemisel abiks.
sisse ja hiljem ka ymbrusse ahjupannil saab toppida mitmesugust vastavalt maitsele, kapisisule ning finantsstaatusele. kedagi poodi saata on nyyd juba hilja. kasutatud on metsapähkleid, kuragaad (ehk kuivatatud aprikoose, kui noorem põlvkond ei mäleta), kuivatatud musti ploome, rosinaid, köömneid, pistaatsiapähkleid (tyytu puhastada), kreeka pähkleid (veel tyytum), õunu (võivad olla hapud, väga magus ei ole hea), kyyslauku (rohkelt; sibul on ruumi raiskamine), ingverit (pulber ja mitte palju, marineeritud laastudega tuleb olla ettevaatlik - pruukida ainult kindla ja teadliku soovi korral, juurikas on fännidele), kinzad ehk koriandrit (rohelised lehed oleks parimad, aga kellel neid on?), murulauku, kuivatatud datleid, apelsine, sukaati, mandariine, kaneeli, sidruneid, punaseid sõstraid... mida iganes. yldjoontes võiks pyyda hoida tasakaalu magusa ja kibeda vahel; liiga magus ei ole hea, liiga palju imelikke asju annab tuhmi mõrkja meki.
ka esiots kinni õmmelda.
harjumatuse korral on see ootamatult suur töö. ettevaatust, sõrmed on selleks ajaks väga libedad ja pipar on haavades valus. kasulik on sama niidiga traageldada kere ligi ka koivad-tiivad. (eks ole, kaenlaalused said ju puisteainetega määritud? muidu on kohe magedad kohad juures.)
hea tahtmise korral võib nii sisse kui ka mõlema augu vastu panna juustu (augu lähedale paksemad tykid, muidu vajub välja). maitse asi muidugi, aga vängemate mekk ei lähe nii kergelt kaduma. (pikantne? tartus on turul, Vastse-Kuuste letis. hallitusjuust oleks ylepakkumine.)
naha vahele või pikkimislõigetesse (kui olete tekitanud kellelegi kunagi yle kolmekymne noahaava, peaksite seda tööd oskama; kehtib ka vastupidine) saab jälle kyyslauku panna. kuragaa on samuti väga paslik. enne millegi muu pannile lisamist võiks lasta pardil mõningase veega ahjus vedeleda, kuni yks kylg hakkab pruunistuma. (vesi ei tohi otsa saada, kärsahais on jõle ja ei lähe majast enne nädalat. ja olgu see vesi kuum.)
saatjaskonnaks pannil sobivad kaalikad, kartulid, porknad (parem lõigata mõnusateks ampsjuppideks), sibulad (väikesed tervelt, suured poolikult), kyyslaugukyyned ja kõik, mis sissetoppimisest yle jäi. samuti linnu sees olnud kilekotikese sisu. (kui on yhekordne pidu mitme inimesega, ei maksa juurikatega yle pingutada, oma pere toitmise korral võib neid rohkem olla.) selle kraami otsa võiks riputada jälle natuke soola ja hmeli-sunelit. või pipart. pardile teine pool peale ning uuesti ahju.
kui on pruun, teine kylg peale, tilk kuuma vett juurde ja jälle. jne.
hea on, kui nende keeramiste järel on nahk omajagu krõbe, siis on ka liha luude kyljest lahti. silm tuleb peal hoida, et ei kõrbeks, aga liiga sage jõllitamine solvab pardi tundlikku hingeelu (ja jahutab ahju maha).
välja tõstes tuleb niit suure noaga (võib ka sile olla, aga hambuline on parem) katki lõigata, ära tirida ja yritada praadi kuidagi tykeldada. esimene kord ei lähe tavaliselt õnneks, seega on väga pidulike puhkude eel soovitav kodus harjutada. mul läheb alati meelest ära, kuidas see käis.
pole mingit põhjust, miks inimesed peaks midagi head ainult pidu puhuks tegema. hästi syya võib ka kolmapäeva puhul. kosutab hinge. taiplik on varuda suur pudel veini, mille kallale minnakse juba kypsetamise käigus. nii on kõht valmimise ajaks parajalt, aga mitte liiga tyhi. elu on näidanud, et kui kell kaheksa pliit kytte panna, saab kaheks-kolmeks öösel valmis. sõltub muidugi pliidist, aga see peaks ajaskaala kätte andma. väheks jääb niikuinii.
No on ikka pikk protseduur, aga laseks seekord naistel jukerdada
