.308 & 30-06

Siin oleks tore vahetada mõtteid jahirelvadest , nende headest ja ka halbadest külgedest .
Milline relv millise jahi jaoks jne.
Vasta
Kasutaja avatar
pri:t
Postitusi: 388
Liitunud: E Dets 01, 2003 5:55 pm

Postitus Postitas pri:t »

Beretta kirjutas:Vaatasin siin selle teema leheküljele 1. Aasta tagasi sai jutt alguse sellest, et kumb etem kas 308 või 30-06, täna oleme üle viie lehekülje ja kõike jahti puudutava jõudnud pähelaskmise ja kokkuostuni. Äkki Väike Põrsas tõmbab otsad kokku?


Aga mis siin nii väga kokku tõmmata on. Vat sellega juba on nii, et enamus teemad foorumis valguvad ikka lõpuks laiali ja hargnevad omasoodu edasi. Alguses aialattidest ja lõpuks ikka august :) Ega selles tegelikult midagi halba ei ole. Tarkust saab ikka juurde ammutada, aga uutel tulijatel raske jälgida ja oma küsimustele vastust leida.
Tundub vist et see 308 vs. 30-06 on üks ilm-lõppmatu teema. Üks Küti äri müüja ütles kord et ainuke mõistlik kaliiber 30-06 ja kõik 6,5 jms. laitis lõpmatuseni maha. Mõni jälle vastupidi.....nojah...võta kätte ja ütle siis mis see õige.
Ei ole miskit ekspert ega midagi, aga arvan et palju sõltub ka kuuli valikust.(mõni arvab et 30-06 lõhub hästi palju-"õige" kuuli valik peaks seda vältima/vähendama :?: )
Lõpuks taandub ka vast selle peale, et kes kusagil jahti peab(maastik, ulukid) ja kui paks on rahakott jne.
Mine metsa!! ;)
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

Ja mu arust võttis Mango teise teema all selle kaliibrite värgi väga õieti kokku vt http://www.marandi.fie.ee/foorum/viewto ... 3&start=15
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
R12345
Postitusi: 22
Liitunud: T Jaan 18, 2005 7:37 am

Postitus Postitas R12345 »

See 308 on suhtelislt hea kliiber sobib hästi ka kaugeks lasuks!!Olen siuksega lasknud suhtelislt väike tagasilöök(oleneb ka margist)ja kui optika paigas siis lask on täüne!
Vaata et sa mööda ei lase;)
Pikk
Postitusi: 375
Liitunud: K Mai 26, 2004 4:35 pm

Postitus Postitas Pikk »

Mida rohkem loed ja uurid kaliibrite erinevusi seda segasemaks pilt läheb. Kuna omal plaan vint muretseda siis olen foorumeid lugenud ja jahikaaslasi ning poemüüjiad kiusanud oma küsimustega. Selgunud on see mida ma arvasin ka eelnevalt, parim kaliiber on see mis on omal olemas. Alguses mõtlesin .308, siis mõned jahikaaslased soovitasid ikka 30-06 ( nemad kasutavad seda) et saad kaugemale lasta, teised ( kel 308) vastu et kas kahurit ei taha juba osta saaks veel kaugemalt lasta, lõpuks hakkas üks mees kiitma hoopis 6,5 et kui tema hakkaks omale vinti ostma siis tema võtaks selle. Lõpuks oli seda kisa ja kära rohkem kui asi väärt :D

Juba relvavalimine tekitas paraja peavalu, iga pood müüb maailma parimat relva ja optikat. Nüüdseks olen siiski välja valinud relva mis mulle sobiks ja meeldiks ( Tikka T3 Battue, kuna meeldib koeraga jahti pidada ning seega on palju võsas müttamist, ning lasta tuleb nii lähedalt kui ka kaugelt ) aga kaliiber on veel ebaselge, algselt arvasin et 308
aga nüüd on ikka kahtlusi et äkki on 30-06 parem valik :?:

Kõvem laeng ja seega nagu peaks lähemalt vähem võsa kartma või ei ole võsa seisukohast nendel kaliibritel vahet :?:
Samuti suurem energia lubab kergemat laskmispraaki ( ma ei mõtle siin mingit saba tagant laskmist) metsas mütates ei ole see laskmine alati mitte kõige lihtsam.
Samas aga äkki lähedalt lastes on energiat liiga palju ja kuul jookseb loomast läbi tekitamata šokki?
Ning kauglaskmiseks see relv ikka ei sobiks kuna optika mis sobib metsa ei sobi kauglaskmiseks.


Kõik need väited on korjatud siit foorumitest.
Oleks tore kui keegi leiab veel mõne plussi või miinuse siis selle välja tooks, äkki teeb otsustamist lihtsamaks, muidu nagu kits kahe heinakuhja vahel :D

Alguses tundus et kaliibrivalik on lihtsam kui relvavalik kuid nüüd tundub et pole siin lihtsat midagi.
Ka halb kogemus on kogemus!!!!!
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Postitus Postitas hendrik »

Ei ole siin lihtsat midagi, et öelge ja aidake valida. Kes ütles, et jahindus lihtne peaks olema, relvavalik sealhulgas :D

308 ja 30-06 padrunitel on energia vahe. Sako tabeli järgi tuleb erinevate moonade puhul keskeltläbi 10% kanti 30-06 kasuks ( tegin lausa matemaatikat). Need, kes teavad, et neil on justtäpselt sellest ca 10% kasu - valige kindlasti 30-06 - saate oma ca 10% lisavõimsust. Meie ulukite puhul on mõlema kaliibriga püssi puhul tähtis ikkagi kütt ja tema otsused (oskused + moon, kaugus, täpsus, optika jne jne).

Asi lihtne, vaata, millega su parimad jahikaaslased käivad. Teinekord kui padrunid maha unustad, saad hõlpsasti laenata. Laskma pead nagunii mõlema kaliibri puhul õppima... :wink:
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

hendrik kirjutas:Asi lihtne, vaata, millega su parimad jahikaaslased käivad. Teinekord kui padrunid maha unustad, saad hõlpsasti laenata. Laskma pead nagunii mõlema kaliibri puhul õppima... :wink:


Hendrik võttis just sõnad suust,tahtsin sama öelda. :D Meil enamusel .308 ja kui relva ostma hakkasin ,siis päälik soovitas ,et võta .308 ,hea padrunit laenata,mine tea,jääb trofee laskmata.
Samas konkreetsele relvale,mida sina tahad osta, oleks 30-06 nagu natuke liiast,laskma peab ka ju sellega, 0,5 kg kergem,kui minu 30-06 relv.
Vaatame,mis spetsid ütlevad.
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

Battuel on lisaks kergemale kaalule veel lühem raud kah, seda tuleb kindlasti arvestada kui 30-06 võtta.
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Postitus Postitas hendrik »

Tean, mis Battue iseloomult (varem põhim sako 75 hunter, väiksem kaal - lühem raud, suhthea avasihik) on. Pisuke üllatus oli mulle see, et sako ise enam seda ei paku, vaid ainult Tikka nime all. Sealjuures veel reserveeringuga, et Usa turu jaoks seda ei pakuta v.a. eritellimused. T3 battue on ehk sarnaseks kaubaks mõeldud aga tõttöelda on nende jutus iva sees, kes on ära maininud, et nüüdne t3 sari on klass allpoole vanast tikkast, mis oli sisuliselt ikkagi sako. Varem polnud vahet, kas inimene, kes oli harjunud sakoga, kasutas samahästi tikkat või vastupidi. Ise kasutan Sako 7a vana toodangut ja praegune t3 seeria on ikka minu jaoks väga ebakäepärane. v.a. hind, mis on hetkel sakoga võrreldes palju tarbijasõbralikum...

Ei tasu arvata, et miskit maha teen, kindlasti mitte. Kindlasti on nii sako kui tikka omal kohal jahimeeste seas st. väga hinnatud. Iga asi nõuab harjumist. Kui kindlalt palju koeraga kaasas jooksmist, siis äkki isegi t3 battue lite'i poole kiigata. Plastkaba kardab vähem kriimustamist, relv puukabast pisut kergem jms.
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Jep,ja ikkagi soovitaks kergema relva puhul kergemat laengut.Endal on Sako 30-06 ja raud üle 110cm ja kaal 3,6kg ,sellise konfiguratsiooniga on relv hästi tasakaalus,mugav tulistada,ei mingit tagasilöögist tingitud ebamugavust.Aa kuna sa põhiliselt töötad koeraga metsas,siis oleks hea väiksema kaaluga ja lühema rauaga relv,omast käest võin öelda,et kui sai lippe kokku keritud,siis tundus enda püss sangpommina seljas võrreldes teise mehe Tikkaga :lol: (kuigi vahe ainult pool kilo pluss padrunite kaalust tingitud vahe (võta karp .308 ja karp 30-06 on ka vahe tuntav,kui ikka terve päev seljas tassida).Kui oma varustuse ära kaalud,siis ise ka imestad,krt. ikka päris palju ja heameelega kergendaks 100g siit ja 100g sealt.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

trucker kirjutas:Jep,ja ikkagi soovitaks kergema relva puhul kergemat laengut.Endal on Sako 30-06 ja raud üle 110cm ja kaal 3,6kg ,sellise konfiguratsiooniga on relv hästi tasakaalus,mugav tulistada,ei mingit tagasilöögist tingitud ebamugavust.Aa kuna sa põhiliselt töötad koeraga metsas,siis oleks hea väiksema kaaluga ja lühema rauaga relv,omast käest võin öelda,et kui sai lippe kokku keritud,siis tundus enda püss sangpommina seljas võrreldes teise mehe Tikkaga :lol: (kuigi vahe ainult pool kilo pluss padrunite kaalust tingitud vahe (võta karp .308 ja karp 30-06 on ka vahe tuntav,kui ikka terve päev seljas tassida).Kui oma varustuse ära kaalud,siis ise ka imestad,krt. ikka päris palju ja heameelega kergendaks 100g siit ja 100g sealt.

:D Ma ei tea kas eksin ,aga väike kahtlus jääb! Vist veidi kahetsed ,et 308-sat ei ostnud.Eks ikka inimene nii loodud ,et ise tahad järel proovida.
Pikal on küll 30-06 jaoks endal ka korpust ja ega ta lõpptulemuseks teeb valiku ikka ise,arvestamata meie loba ,aga veelkord minu arvamus- see 10% enam energijat kipub ära nullima kõvem tagasilöök /ebatpsem lask,seda enam lühikese raua juures ja muidugi on ka padruni hind ....
Kivi kotti!
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

trucker kirjutas:...Endal on Sako 30-06 ja raud üle 110cm ...


vauuu ! :D
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

baddmann kirjutas:
trucker kirjutas:...Endal on Sako 30-06 ja raud üle 110cm ...


vauuu ! :D


Sorry!See ikka relva pikkus, raud ikka poole lühem :lol:
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Soojendan vana teema ülesse. Nimelt käisin üleeile kilulinnas Küti Äris (Mustamäel). Asjalugu oli järgmine. Tuli sinna üks klient, kes soovis osta relva kal. 308. Müüja kohe uurima, et miks just 308, osta parem 30-06. Väitis, et 30-06 pauk pole nii äge kui 308`l. :shock: Ma tiirus kõrvaltvaatajana ikka midagi muud kogenud. Milles asi? :M
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
vkx
Postitusi: 231
Liitunud: R Sept 26, 2003 11:51 am

Postitus Postitas vkx »

kakuke kirjutas:Soojendan vana teema ülesse. Nimelt käisin üleeile kilulinnas Küti Äris (Mustamäel). Asjalugu oli järgmine. Tuli sinna üks klient, kes soovis osta relva kal. 308. Müüja kohe uurima, et miks just 308, osta parem 30-06. Väitis, et 30-06 pauk pole nii äge kui 308`l. :shock: Ma tiirus kõrvaltvaatajana ikka midagi muud kogenud. Milles asi? :M


Müüa kas ajas lihtsalt kogemata paugud segamini ja eksis, eksimine on aga inimlik. Või on konkreetse müüa puhul tegemist võhikuga, kes tegelikkuses ei valda oma ala.
30-06 tagasilöök on ikka tugevam kui 308'l
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Postitus Postitas hendrik »

Või oli tarvis lihtsalt hetkel mõni 30-06 maha müüa, mitte 308...
Vasta