Miks ikkagi?
Sarnaselt on mult küsinud minu enda noorem põlvkond ja juba ka paar hobikaaslast minu postituse peale....
Näiteks:
... Olen foorumist lugenud, et Kaupo (ikkagi tipplaskja) soovitab metskitsele lasta ristluu pihta. No sorry, enamasti rohune väli ja mis siis kui eksid vindiga kauguse määramisel - ma parem ei kommenteeri!
Põhimõtteliselt sinuga nõus, et ega mehed suurt tiirus ei käi ja eks lasketäpsus kannatab ikka kõvasti, eriti ajujahtide puhul. Mõneti kurb, sest enamusel meestest laskekatse tehtud. Võib ju tekkida küsimus selles, kui palju lasketiir imiteerib tegelikku olustikku looduses. Vahel tunne on, et tipplaskurid tiirus lasevad automaatselt nii "jooksvat" kui "lendavat", samas sihitakse seisvat märklauda niikaua, et looduses ükski loom niikaua paigal pole. Olen seda meelt, et lasta tuleb kindlapeale ja kui on väiksemgi kahtlus milleski, siis tuleb pauk tegemata jätta....
... Ise olen pisut üle 20-a jahimees olnud ja viimased pool sellest vindiomanikuna. Arvan, et üheseid arvamusi pole olemas ja siin foorumiski ei selgu niiöelda lõpplikku tõde. Tihtipeale vastandutakse ja jama kui palju. Sestap rohkem tolerantsust ja nagu ei tahaks ise foorumis avalikult esineda, sest minu arvamused pole ehk kõige...
Pole MINAGI mingi pedagoog, isegi mitte pisipedagoog või "nõunik", kuid
ei asi pole mitte selles. Foorum siin ongi vast selleks (kusagil eelpool-vt Baddmann), et siit midagi kõrva taha jääks ja et oleks ka, MIDA panna!
Ja eespool tsiteeritust-
-"Võib ju tekkida küsimus selles, kui palju lasketiir imiteerib tegelikku olustikku looduses".
kindlasti mitte, kuid teeb tublisti enesekindlamaks, sest loodudes on sada erinevat varianti ....ja loom peatub tihtipeale vaid hetkeks, muudkui niheleb, kuulab, tõstab pead, ja just viiv enne lasku LANGETAB selle pea !(kr..t küll, mõtled pärast).
Kuid lubage mul tuua üks mitte väga hapuks läinud näide. (vast nii mõnigi tunneb seda lugu).
Põdrajaht hakkas lõppema ja "eksporti" oli veel paar looma lasta.
Vidukas
TA haavalangi ääres vaarikas seisis. (ikka pähe või kaela!).
Tea kas sellest, et laskja ise kah teiselpool metsaservas puudevarjus, et kõiki nüansse ei arvestanud (nt ülelageda langi puhuv tuul), kuid maha see loom ei jäänud. Aga oleks pidanud
Ei aidanud ka hilisem (mingi 3 h pärast) koera järelepanemine. Ilusate sarvedega pull oli!
Kuid kaks nädalat hiljem ajust see põder uuesti välja komberdas. Hüppas üle okastraadi karjakoplisse ja sinna ta sarvekroonidkroonid ka kolinal pudenesid (oktoobri keskel!!).
See loomake (toosama haavalangi trofeepull) oli kaks nädalat olnud ka joomata!!!, sest alt läbilastud kõri seda ei võimaldanud
Ka järgijäänud kehakaal ei vaja kommentaari.
See vaid üks näidetest,küll drastilisemaid!, kuid jahipraktika lõpuks koguneb neid kõigil igasuguseid, millest lõpuks ka järeldused tulenevad. (No aga 5-est neli lasku statistiliselt ikka tabab vast)