[quote="kajahimees"]Pikalt targutama ei hakkagi, palju tarka juba eespool öeldud. Aga olen kah omanud .30-06 kaliibrit, praegu kasutan .300Win Mag-it(kompensaatoritega), .308-ga pole kunagi ühtki pauku teinud ja kindlasti on tagasilöögis tuntavad erinevused, aga...ma hästi ei mõista seda hirmu.
Jahiolukorras teed paugu või kaks, pole vahet neil kaliibritel nii suurt, et nüüd peljata, .30-06 on suure looma ja kaugema lasu jaoks kindlalt etem ....
No milleks, SA Kakuke seda vaibunud vulkaani

küll torkima hakkasid?
Kesk ilusat põdrajahti esitad niivõrd ähmase küsimuse!
Oli too ehk pühapäevajahimees? 60 või 110 kg? kas ka kaugõngitseja? Mitmes püss? (7 ju nagu normiks

), kus jahti peab, keda tavaliselt kütib? Kas välissafarile kipub? Kas head, aga ka kallist padrunit hakkab ostma?
Ah aitab juba...
Mina, kui müügimees küsiks küll! Ja sügaks siis alles kukalt (või otsustas see proff kõik ettesõidetava automargi ja kufta järgi ära?).
Ja ometi nii enne kui pärast Kajahimeest räägitakse küll aiast, küll aiaaugust.
Foorum on küll üks tore Hyde Park, kuid arutluse all olevad dimensioonid jäägu mõistetavuse piiresse
Taagepera järgses kommentaaris vilksatas Sinu (tõeliselt vabandan) ja kopra kehakaal

, aga ütle ka, milline sellel Kütiäri püssiostjal oli!?
Kui sarnane, siis 30-06 raskemaid kuule harvem kasutada!
Mango lahkas üksipulgi kõik ära ja veelgi lisas, et tagasilöögi taluvus on individuaalne. (miks too 7 rem magn pehmemalt lööb, leiab Mango ehk vastavaid kestapikkusi võrreldes, vt Arlese viimast!)
VKX paneb täie rauaga, et 30-06 on tagasilöök tugevam, kui 308-l. Ühesuguste kuuliraskuste ja rauapikkuste juures
Mango teeb veelkord juba täieliku rezümee ja ütleb, et...
....150 meetrini eriti praktilist vahet pole, kuid edasi küll. Raskeid kuule ta nii hästi ei seedi kui vanem vend. Optimum jääb alla 180 graini (usa ühikutes), samal ajal kui 30-06 tunneb end suht hästi ka 220 grainise kuuliga, mis suurele karule/põdrale just kohane.
Just! 300m pealt ongi toss otsas.
Ja panekski siis lati 250-300m peale, ja küsiks, et millise
energia neist vägevaist relvist lennutatud kuul ka järgi jätab? Aga siis veel ballistiline koefitsent!?
Nagu algeline küsimus, aga loomulikult need järgijäänud Kilodžaulid (or joules) selle pulli ju pikali löövad
Või leidub selline jääger, kes kaljukidlalt ette teab , et üle 100m ei kära?
Ja olekski nagu kaardid sassis!?
Et tahaks püssi,põdrale, karule, kuldile, põrsale, kitsele...ja et ikka repsil ka nahka veits külge jätaks
Kuradi raske vastata, kui autoostjal sooviks võimas, ökonoomne, väike, kuid 7- liikmelise pereauto ostusoov , millega aastas ka nats kruusa vedada annaks.
Niikui toru pikkus suureneb, ei löö ta juba nii tagasi, ei üles, ja tulekeragi ägedama moonaga ökonoomselt arvel! (300 REM MAGN teeb ikka ilu küll!).
Nii kui üksi ja koeraga, on kohe teisem lugu (ja kahetsed aastaid, et just sedasama ühte vintraudset toru sel siledal ligi põld).
Hea küsimus oli, Kakuke. Sain ma´gi teiste abiga törts targemaks. Ei tulnud see öine monoloog pikk ühtki.
BH.
Ehk Kakukene vargsi ennast mõtles?