Nahkade müügist 2005

2005. aasta teemad
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

nahkade müügist

Postitus Postitas jorr »

Naha nüllid ja kuivatad lauatüki peal ära, enne lõpplikku kuivamist pöörad õiget pidi tagasi ja kogu lugu.Enne lauatüki pealt ära võtmist, kui on juba kuivanud ja õiget pidi, võta paras painduv kase või pajuvits ning peksa karv kohevaks, kõik see lugu müügiks valmis.
noorus on ilus aeg
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: nahkade müügist

Postitus Postitas Mart »

jorr kirjutas: võta paras painduv kase või pajuvits ning peksa karv kohevaks


Kas niiviisi karva ei vigasta :?: ja milleks kohevaks peksta.Kuivatatud nahk on kuivatatud nahk.Niisama küsin,sest kogemusi muude karusnahkadega,milledega eriti ettevaatlikult ringi käiakse,kui keegi sind nahka nüpeldamas näeb,saad mööda kukalt :D
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Kakuke tegi ennemuist nii, et pesi veel naha üle (kui vaja) ja siis veel kuivatus ja siis kammiga asi kohevaks. Töötab päris hästi. Eriti kobraste peal. Aga miks mitte muude nahkade peal ka. Karusnahk peaks ikka nii tugev olema, et kasepilpaga nüpeldamise elab ta üle ja kahjustusi küll ei tohiks olla. Kui ikka paari võmmu peale karva lendab, vaja siis seda mingi asja tegemisel kasutada... :M
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Tegelikult on selle lahtikammimise jaoks olemas spets ümmarguste piidega kammid .Rebasele tihedam ja kährikule veits hõredam . Kui kokkuostjale müüa siis tuleb aluskarv ilusti lahti kammida ,et poleks käega katsudes ühtegi pulsti .Kammimise käigus tuleb ka lahtine aluskarv ilusti välja .See kõik vajalik selleks ,et karv ei pulstuks parkimisel vildiks.
Malakaga peksmisest pole kuulnud ,kähriku nahale sellest kindlasti ei piisa.Selle vemmeldamisega võibolla saab kuivanud vere karvast välja ,kui looma on lastud ,aga mina soovitaks veri enne kuivatamist välja pesta.Verised kohad kipuvad muidu hapuks minema ja karv tuleb parkides sealt maha.Lühema karvaga loomadel sellega eriti probleemi pole.
Neid kamme müüdi vanasti naha kokkuostu punktides,nüüd ei oska öelda.Järsku leiab sobiliku asja lemmiklooma tarvete poest. Selge on igaljuhul see ,et korralikult lahtikammitud nahal parem väljanägemine ja seega ka kõrgem hind!
Kivi kotti!
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Nahkade müügist

Postitus Postitas jorr »

Peseda tuleb need kohad, mis määrtunud või verega koos ja kes ei ole proovinud nahka kohevaks lüüa, sellel soovitan proovida.Kammimine kakub küllalt palju karvu välja ja seda tehti juba pargitud nahaga,et väljanägemist parandada ja raha küsida saaks.See nn. müügieelne viimistlus.Muidugi kohevaks löömist tuleb veidi osata ja kes pole kuulnudki sellel soovitan enne harjutada.Lüüa tuleb paraja paintuva vitsaga pikki karva siis, kui nahk on kuivanult lauapeal sirgu,See on vanade nahaärimeeste kõige lihtsam nipp.Neid nippe on mitmeid, kuigi siin kõlab arvamus, et kui mina ei tea, siis polegi olemas.
noorus on ilus aeg
Vari
Postitusi: 135
Liitunud: N Nov 18, 2004 5:41 pm

Postitus Postitas Vari »

Andke andeks , aga see vitsaga naha nüpeldamine on ikka üsna ebaprofesjonaalne asjale lähenemine. Selleks, et näiteks nugise nahk ilusti kohevaks saada piisab sekundist - tuleb ühe käega kinni võtta peast ja teise käega tagumistest jalgadest ning siis järsult vastassuundadesse tõmmata. Okas ja karv pöörab kohe ennast naha suhtes peaaegu risti .Nahka ei maksa muidugi ülemäärase jõuga pooleks rebida. Nugise naha puhul peaks igasuguste karvapusade lahtikammimisel olema väga ettevaatlik, et mitte koos pulstunud aluskarvaga okast lahti rebida. See jääb muidu väga inetult heledama laiguna näha ja parandada seda ei ole võimalik.
Kuidas mujal ka nugisejaht läheb? Ise olen mõned juba kinni püüdnud. Naha kohta võib öelda ,et kasukas on nugisel juba kenasti vahetatud.
Buck
Postitusi: 214
Liitunud: N Okt 13, 2005 9:53 am

Postitus Postitas Buck »

Tiba vara ei pea nugise jahti või?
indian
Postitusi: 410
Liitunud: E Okt 31, 2005 5:11 pm

Postitus Postitas indian »

Igasuguseid häid kamme on müügil hobutarvete poes Hipodroomil, sõidad hullari ja hipoka vahelt sisse ja esimene hoone hipokal, seal kus on tribüün. Saab ka valjarasva saabaste määrimiseks, glütseriinseepi nahkesemete pesemiseks ja muudki huvitavat. Põhiline on see, et kammid on tugevad aga mitte mingid mänguasjad, valjarasv maksab 100 eeku pooleliitrine potsik, ei haise ja töötab korralikult. Glütseriinseebiga pestes jääb nahk pehmeks, ei kuiva kõvaks, rihmad jalanõud jms. ma mõtlen.
Iga asi tuleb omal ajal või siis natuke hiljem.
Buck
Postitusi: 214
Liitunud: N Okt 13, 2005 9:53 am

Postitus Postitas Buck »

Pole nagu lundki veel, praegu see nagu rohkem huupi rapsimine. Korralik värske lumi, koer ka puhanud, kui jäljed leiad, harva kui ära pääseb. Jaht võib kujuneda nii 6 tunniseks isegi.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Jorr,ära hakka jälle jorisema :D Ma ei väitnud ju poole sõnagagi ,et nüpeldada ei või ,lihtsalt minul sellist kogemust pole! Ma ei tea kuhu sina oma nahad oled realiseerinud ,aga nii palju kui meie kandis kokkuostjaid liikus ,esimese asjana lõi kammi sisse ja kontrollis kas aluskarv on lahti kammitud,ja rasv korralikult maha kraabitud! Samuti oli see vene ajal varumis punktides.Nagu juba enne kirjutasin pole probleemi lühikarvalistega,seevastu aga eriti kährikuga ja mida kevade poole seda rohkem kammimisega jama.Aluskarv lihtsalt hakkab alt välja kasvama.
Kui enne parkimist (tööstuslikult,kus nahad trumlites keerlevad)jätta nahale pulstid sisse siis on vägagi tõenäoline ,et nendest saavad vilt kulinad mida lahti kammida on võimatu. Ostsin kunagi Niva just kähra nahkade eest ja üht-teist on veel meeles :D
Kivi kotti!
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Nahkade müügist

Postitus Postitas jorr »

Vari,see naha sirgeks tõmbamine on esmane liigutus ja peaaegu iga naha juures vajalik, näitab asjatundjale mõndagi.Kammimine ja rasvakraapimine ka vajalikud asjad, mina tõin välja ainult ühe liigutuse mida naha juures kasutatakse aga neid on mitmeid.Muide ise müüsin nahad vene ajal põhiliselt juudile.Oli Tartus Peetri tn kandis mees keda kutsuti nahakuningaks ja elatas end just nahkadeäriga mis oli muidugi rangelt keelatud tegevus.Üks näide, ta käis venemaal siberiküttide juures oravanahku ostmas ja müüs ligi 7*kasuga maha.Ja nahku ta tundis, nagu pilgu peale viskas(oli muidu prillidega härra, kuid nahka vaatas palja silmaga ligidalt), nii luges vead üles ja ütles ka hinna.Temalt õppisin mõnegi viguri selgeks.Aga vaevalt et mina ainus olin, kes temaga äri tegi.Ta istus äri pärast kinnigi kuid ikka jätkas, ju tasus ära.
noorus on ilus aeg
Vari
Postitusi: 135
Liitunud: N Nov 18, 2004 5:41 pm

Postitus Postitas Vari »

Karva lahti kammimine , rasva eemaldamine, kõverate kääridega igemete ja silmade ümbruse puhtaks lõikamine peaks ju niigi iseenesest mõistetavad operatsioonid olema. Neid ei hakanud ma lihtsalt üle kordama. Mind häiris veidi vaid see vitsaga karva peksmine, mis ei saa karusnahale kuidagi hästi mõjuda. Küllap noored varsti teri sõkaldest eristadama õpivad.
Vari
Postitusi: 135
Liitunud: N Nov 18, 2004 5:41 pm

Postitus Postitas Vari »

Mis puudutab seda huupi rapsimist(mõeldakse ilmselt ilma lumeta nugisejahti) , siis selline arvamus võib tekkida vaid vähese jahikogemuse või vähese huvi korral metslooma elu vastu. Mina püüan alati võimalikult maksimaalselt ära kasutada seda lühikest lumeta või vähese lumega perioodi ,sest sügava lumega ei jõua ma küll metsa mööda tampida. Teiseks, lumega on palju raskem varjata püüniseid kaaskodanike eest. Kolmandaks, kuna nugisel on niigi kehv haistmine (võrreldes teiste loomakestega) , siis külmaga levib peibutuslõhn tema jaoks veelgi halvemini.
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Nahkade müügist

Postitus Postitas jorr »

Vari,ütled,et see nahavitsutamine sulle ei istu,ega midagi, ei meelti ära tee.Selle naha sirgeks soputamise järel toimus tavaliselt ka ohaka lahtipuhumine,(ütleb see sulle midagi?) näitab täpselt naha olukorda.Edasi vaadati naha sisemist poolt, et sisselõiked, puhtus ja venitusaste näha oleks.Ise tegin nii,et kui juudiga kaubale ei saanud(katki lastud vms) viisin kokkuostu ja sain nahaplaani täis.Kuigi kokkuostu läksid põhiliselt jänes, kass ja koer.Tihti oli ka selline asi,et kokkuostja ütles, müü see loom(reps, nugis, tuhkur jms)mulle ma panen sulle jänese ja kassinahkade eest vajaliku rahaplaani täis.Plaan oli 15rubla aastas, see oli kohustuslik, ning täis ta tuli.
noorus on ilus aeg
Kasutaja avatar
soobel
Postitusi: 117
Liitunud: E Dets 13, 2004 11:27 am

Re: Nahkade müügist 2005

Postitus Postitas soobel »

Vahepeal oli siin juttu tasuvusest.See on õige,et jahipidamise juures ei tohiks majanduslik külg olla esmatähtis.Küsimus on selles,et mida teha kütitud kährikuga.Olen seda meelt,et kui ma ulukilt elu võtan,siis ikka asja pärast.Tulemuseks peaks olema ikka trofee või muu jahi saadus.Aga kui kütitud kährikute arv on suur,siis mida tuleb peale hakata nahkadega?Kui mulle pakutakse sellise töö ja vaeva eest 150EEK,siis ma võtan seda kui irooniat.Kui näen metsas kährikut,siis jätan ta lihtsalt sinna paika.
Suletud