Olen kuulnud vastakaid arvamusi hirveliha kohta (ise pole söönud), üks ütleb, et pole ka millestki ilma jäänud, teine jälle, et väga hõrk liha.
Spetsiifiline lõhn ja maik pidid olema nii vänged, et esimene maitsmine pidi enamusele jääma ka viimaseks. Mida mehed arvate, kes söönud on??
Olen ise teinud hirvelihast praadi ja söönud vorsti. MInu meelest oli täitsa hea.Kahjuks ei mäleta kas oli noor või vana loom.Arvan, et vanal loomal võib küll mingi lamba maitse juurde tekkida.
Olen söönud hirveliha ja eks igal loomal on oma spetsiifiline maitse. Hirve võrreldakse küll aegajalt lambalihaga, kuid see kehtib enamasti ikka jooksuaja puli kohta. Lehma ja vasika kohta see ei kehti.
Ühesõna täitsa söödav loom.
Olen söönud hirvepulli ja lehma liha, minule see mingit elamust ei pakkunud, kuid hästi tehtuna täitsa söödav. Vahelduseks teistele lihadele hea kasutada.
Ütleks küll et jooksuaja hivepullil on ikka tuntav lõhn juures ja ikka vängem kui sokul.
Samas hea koka käes ei jää sellest lõhnast järgi midagi.
Samas igalühel on oma maitse eelistused, kui proovinud ei ole siis jutu järgi ei saa midagi selgeks.
Ega vist muidu sotti ei saa, tuleb ise ära proovida. Äkki mõni mees müüb tüki prooviks, mõistliku hinnaga, nii 2-3 kg. Kuulutus ei aegu enne kui ära proovin.
Viimati muutis Eik, E Veebr 23, 2004 12:57 am, muudetud 1 kord kokku.
Ma siis proovisin ise ka selle asjanduse ära. Kütt tuli ükspäev külla, ca paari kilone tükk kaasas (tuttav oli talle toonud ning looma sugu ja vanust ei teagi). Tegemist siis seljatükiga, nii lai osa nagu sisefilee pikkus oli (oli koos sisefileega). Vaatasime siis nõutult seda tükki mõne aja... ja sama nõutult vaatasin kappidesse ja külmikusse... ja retsept tuli siis järgmine.
Küüslaugu küüned lõigata viiludeks ja pikkida nendega lihatükk. Määrida liha sinepi, mädarõika ja vürtsisoolaga. Lasta seista, ca tunnike, jahedas. Keeta vesi, lahustada selles puljongikuubik, panna liha potti ning puljong peale. Panna pott praeahju, lasta tasasel tulel küpseda ca 2 tundi. Vahepeal keerata potis liha ja kasta seda leemega. Siis lisada sektor (100 g - maitsmise jagu st 80 g) sinihallitusjuustu. Lasta juustul sulada. Tõsta pott ahjust välja, võtta sealt liha välja, panna pott tulele ning keeta kastet natuke aega tasasel tulel. Segada 60 ml vees 3 spl täit jahu ning valada see potti. Keeta kaste paksemaks. Sel ajal oleks hea kui on valmis keedetud pasta (millist iganes, aga lasanje ja spagett ei sobi hästi) . Siis lõigata praetüki küljest parajad palad, makaron kõrvale, ja kaste peale. Kui kastet üle jääb, siis sinna lisada u 0.5-1 liiter vett, natuke soola ning keeta täiesti eraldi pasta valmis. Tuleb väga huvitav ja maitsev lisapala välja.
Mis siis hirveliha kohta ütleks, väga hea tuli. Arvatavasti oli asi selles tükis. Pehme, maitsev... küüslaugune, natuke tunda rõigast ja sinepit. Sinihallitusjuust oli ka omal kohal. Kõrvale oleks joonud hea meelega õlut, aga mõtlesime seal, et äkki on siis lambaliha efekt, et jääb sellise rasuse olemisega... aga arvatavasti siiski mitte (polnud õlut käepärast). Aga kõik sai otsa enne kui ära jõudis jahtuda.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Feen tabas asja ära! Hirveliha armastab korralikku maitsestamist! Ükspuha, kas minna küüslauguga ja sinihallitusega peale või panna ürdid tegutsema (tüümiani ja rosmariini vahel võiks valida) on hirveliha hõrk delikatess ja kuna viimasel ajal lastakse suht palju vasikaid, ütlen ausalt, et vähe on üldse lihasid mis oma õrnusega hirvevasikaga võistelda suudavad! Lähtuda ja maitsestada võiks nii nagu oleks tegemist lambalihaga. Olen terve suvi truilt peenral salveid kasvatanud ja nüüd sügisel (suvel andis salvei hautatud lambaga hiilgava tulemuse sest salvei võtab lihalt rasva maitse ära, tõstes liha enda maitse esile, sealiharoogadega kah väga hää!) läheb hirvega proovimiseks! Hau!
Kuna hirvejahi "Grande Finale" õnnestus, sai natuke hirveliha. Lõikasin (noore) hirvepulli kaela 4 cm paksusteks seibideks (oi mamma, saag vingus käes, paks kaelakont on!), pruunistasin suures malm-emailpotis või ja basiilikuõli segus mõlemalt poolt kuldpruuniks ja katsin ürtide, jahvatatud meresoola ja viie pipra seguga ning panin ühe pudeli tumeda tšehhi õlle Starobrno (poes ei trehvanud ühtegi kodumaist tumedat ette) ja klaasi veega hauduma. Küüslauku kah, ingverist loobusin, läheb väga kirjuks. Praegu 2 tundi haudub, siis lähen vaatan.
pöörasin iga tunni järel ja 2,5 tunniga hakkas juba päris pehmeks minema.
Päris maitsev tuli, nagu härjaliha või karuliha, sellise suurema kiuga aga pehme, läbikasvanud ja punakas. Mämm!
Viimati muutis Kaupo Kindsigo, P Veebr 05, 2006 5:36 pm, muudetud 1 kord kokku.