trucker kirjutas: Ja soovitaks veel püssi laad enda järgi kohandada,selliselt,et kui kinnisilmi püssi õlga võtad ja siis silmad lahti teed ,ei pea enam pead kohendama.Kui see tehtud , näed üllatuseks,et kohmitsemist palju vähem
Esiteks peabki püss niiviisi õlga tulema, et korrektuuri poleks vaja. See aga põhineb enam sisseõpitud liigutuses kui püssilae kohendamises. No kui laad füsioloogiliselt kohe üldse ei sobi - on liiga kõrge või madal, lühike või pikk, siis on iseasi, kuid ega sa ikka tehaselaele kirvest sisse ei löö, pigem nihutad optikat või valid sihikule teised jalad, mis keha poolt valitava asendiga paremini sobivad.
Õige tõste on kõige alus. Muuseas, reeglina on püssid nn. "paremakäelised", mis tähendab seda, et vasakukäelistele on laad pisut ebamugavam. Tõstet harjutades ja korrigeerides ei ole isegi see probleem, ise olen kurakäelisena aastaid võistelnud paremakäelise püssiga ja pole häda midagi.
Täpselt laskuri järgi tehtud nn. "custom-made" kabad on eriti haruldased ja käivad tavaliselt kas tipp võistlusrelvadel (kuulipüssidel seejuures sagedamini) või eritellimusena valmistatud kollektsionääripüssidel. Endal ei ole kunagi ühtegi isiklikult minu keha järele disainitud ja mulle tehtud laadi olnud, pigem kasutan reguleeritavat põsetuge. Ka praegune võistlusrelv, Beretta DT10, on "ainult" reguleeritava laega, eritellimusega kaba järele pole vajadust tundnud.
Seejuures kordan veelkord - see kõik käib võistlusrelvade kohta, millega tehakse aastas kümneid tuhandeid laske ja kus püss peab istuma, nagu valatud. Jahikasutuses pole mul kunagi mõttessegi tulnud reguleeritavat laadi kasutada. Pigem on valik käinud püssi esialgse sobivuse põhjal: kui esimeste kordadega ilusti õlga ei tõuse, siis pole mõtet eksperimenteerida. Ülejäänu eest hoolitseb kuiv trenn