üllar003 kirjutas:Seetõttu kaldun arvama, et kindlama tulemuse saab ostes noore (aastase), juba töötava ja esmased katsed läbinud koera.
Omal olnud isaga vene-eurooplane 80-tel ja lääne-siberlane 90-tel, nii et pisut laikadega ka kokku puutunud. Mõlemad koerad õnneks tegid tööd.
Meil vist ei leidu selliseid kasvatajaid kes koera ülesse kasvatavad teevad eelkoolitused ja siis koera maha müüvad. Juhul kui keegi peakski nii tegema siis on koera hind astronoomiline vist. tegeleda ühe kahe koeraga terve aasta eesmärgiks hiljem maha müüa, see eeldab et terve selle aastase töö maksab hilisem koeraostja kinni. Igaüks võib nüüd mõelda mis hinda TEMA selle eest küsiks. Ma isiklikult küsiks vähemalt 25 000 EEK
( 1000 Koerakulu+1000 oma tasu kuu eest) + kutsika maksumus ja registreerimiskulud. Seega lõpphind kujuneks sinna 30.... 35 000 kanti ning sellel juhul on veel arvestamata risk et koer ei hakkagi korralikult tööle ja mingit kasu ma sellest projektist ei saa

Miks mõned paberitega koerad ei tee tööd?? Minu arust on põhjus lihtne, ka nende vanemad ei tee tööd, kas nad üldse on jooksuaiast metsa saanud???
Kui on tegemist koertekombinaadiga, siis ma kardan et puhtfüüsiliselt ei jõuta kõigi koertega piisavalt metsas käija. estlesin kunagi ühe laikakasvatajaga, näitas uhkusega ühte noort laikat et kui katsed saab tehtud siis ostetakse ulmelise hinnaga ära, küsisin et kas koer on juba metsas end õigustanud, kas juba teeb tööd ka? vastuseks tuli et ega ma temaga metsa pole jõudnud, isegi niisama pole metsas käinud ammuks veel jahis

Ja siis lähebgi mittemidagi aimav jahimees ja ostab kuulsate vanemate järglase omale jahikoeraks ning kuna vanemad ei ole metsas töötanud ja äkki ka nende vanemad, siis võibgi juhtuda et ka see kutsu ei kipu metsas korralikku tööd tegema.
Aga mis puutub nn. krantsidesse siis ei müüa sellist koera et äkki ta hakkab tööle, nende esivanemad on töökoerad ja seega on ka kutsikas suure tõenäosusega tööloom.