Kiire otsinguga leidsin ühe inglisekeelse retsepti Kudule, Oryx'i retseptid on vist haruldasemad, ei leidnudki nagu ühtegi.
Thai-Style Dynamite Chilli Kudu
Ingredients
700g or 1½ lb Kudu steak, finely sliced
2 shallots, chopped
2.5cm piece Ginger, chopped
2 cloves Garlic
2 Chillies (preferably bird's-eye) deseeded and chopped
100ml Whisky
2 tbsp groundnut oil
a few Green peppercorns
1 red and 1 green Chilli, deseeded and sliced lengthways
2-3 Kaffir Lime Leaves, torn
110g/4oz Green Beans cut into 2.5cm/1in lengths
1 tbsp Fish Sauce
2tsp white distilled Vinegar or rice vinegar
1 tsp Demerara Sugar
Small handful fresh Basil leaves, to garnish
Method
In a pestle and mortar crush the shallots, ginger, garlic and bird's-eye chillies together to a smooth paste.
Heat the oil in a frying pan or wok and stir-fry the kudu for approx 2 minutes until sealed. Flame with whisky then stir in the garlic mixture and cook for another minute.
Add the peppercorns, chillies, lime leaves and green beans. Stir-fry over a high heat for about 5 minutes. The vegetables should still be crisp and bright coloured. Then add the fish sauce, brown sugar and vinegar and mix well. Garnish with basil leaves and serve with rice.
Nüüd kus siis üks retsept antud, võin ise asuda niisama nalja tegema (ma EJ-s nägin nende loomade pilti kunagi, toredad loomad). Nu, kui need loomad suitsuahju panna ja hiljem tuttavatele öelda, et tegemist kitsega, siis kõik söövad ja on rahul ning keegi ei saa aru. Pole vaja siis miskit häbeneda, keegi ei saa teada (me ka lubame unustada). Ahjaa... seda võiksid siiski teha, et siia retseptid kirjutad, kui miskit valmis sai ja siis kommida, et kuis oli.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Orüx on säherdune lehmasuurune, ülemeetriste piigikujuliste sirgete sarvedega elukas, kudu on korgitsa moodi sarvedega. Meie metsadest otsida ei maksa, tuleks Aafrikasse minna. On ka Aasia orüx aga see on väikesem ja teistmoodi sarvedega.
Tänud, Pelle! Tegime ühe looma- Oryksi selle retsepti järgi. Kudu liha oli pehmem (2 kg välisfilee!) ja lõikasime viilud, tegime kiirmarinaadi, balsamico-õli-ürdid, hoidsime tunnikese, praadisime medium`iks, liha nats sitkevõitu (noh loomad üle 200 kg kaalus kah olnud...) aga üpris maitsev!