Kuul metskitsejahiks

Vestlused sellest , millise padruniga kus ja millal pauku teha
Vasta
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Loomulikult tapab iga kuul igat looma olenevalt tabamiskohast. See asjaolu, kui tabad täismantliga selgroogu, siis loomulikult jääb loom maha. Kui aga teed puhta "lihalasu" siis ei kipu isegi iga poolmantel avanema ja nii see loom metsa surema ka jookseb. Egas looma ei tapa enamjaolt kuuliga tekitatav vigastus vaid tapab ikkagi kuuli löögist saadav šokk. Poolmantel aga annab parema šoki, ehk kuuli seenestudes kandub rohkem energiat loomale antavasse "lööki". Seda teemat ka kuskil ennem pikalt-laialt lahatud. Efektide vahe on sama kui lõikad näppu nn. peenikeste hammastega noaga või tavalise teraga. Kui ei usu, tee enda peal :twisted: katse ära ning võrdle kumb lõige on valusam ja paraneb kauem :lol: :lol: :lol:
ikka lõbusalt
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Sokule võiks tõesti sobida mõni "väheavanev" 8,0 g SP näiteks Sako oma. Alaska on liiga võimas, (samas avamaa, kauge lasu jaoks liiga kehva B.C.-ga) välja arvatud kõrge rohu sees kus rikošetti ei karda. Aga kui palju sa sinna rohu sisse ikka lased?
Soku/kitse puhul on mul tähelepanek, et kui lased ribide vahele "pehmesse kohta" esikäpa taha, ei jõua tinaotsaga SP kuulid avaneda. Nosler BST avaneb ka siis korralikult. Olen BST püüdnud ka turja poole, selgroogu lasta ja sinna tabades on ka BST-ga liha kahjustused väga väiksed. Olen jäänud rahule ka Barnes TSX-ga mis ei jõua täielikult avaneda ja haavakanal on kitsas. Täiesti rahule olen jäänud Interbondiga mis on küll konstrueeritud suurema looma jaoks kui kits/sokk aga avaneb mõõdukalt ja liha väga ei purusta.
Täismantliga ja 22 LR ei peaks õige jahimees isegi üritama. See on puhas raipetootmine. 22 LR kitsele- klassikaline salaküti relv. Täismantel? Ei soovita, vähegi kehvema lasu puhul loom läheb ära ja võib-olla kõngeb kuskil kaugel. Täiskasvanud (medalivääriline) sokk on isegi poolmantliga lastes mõnele mehele tõelise jälitusdraama (koerad, mehed, lambid) põhjustanud.
Lased poolmantliga, tabad korralikult, saad alati looma kätte! Vähemalt mina olen saanud... :lol:
jahe
Postitusi: 743
Liitunud: K Mär 24, 2004 10:03 am

Postitus Postitas jahe »

kuul kuuliks ,aga selgroogu ärge sokule laske,siis ju kõige parem osa lännu või vähemalt üsna verine :D
243win
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Postitus Postitas sammal.habe »

Norma Vulkan on plaanis sokule sisse ajada. 6,5x55
sain lõpuks ka vendade Nurkade juures oma rootsi vindile Veberi sihiku peale. tiirus paistab, et 100m pealt lendab küll täpselt sinna kuhu sihin. toelt, muidugi.

eks omajagu põnevust ole ka sees - pole ju elus enne sokku lasta saanud ja optikaga üleüldse. siledaga mõne talle & kitse küll.
gunnar
Postitusi: 882
Liitunud: P Aug 22, 2004 4:18 pm

Postitus Postitas gunnar »

Pakun et Norma Vulcan on kitsele pea sama efektiga kui täismantel. Ta ikka suure looma jaoks. Sokule 9.7g ja pehmema otsaga kuul oleks parajam. Optika kruvimise pärast väga ära põe, mul Norma vulcan, BST ja FMJ jooksid kõik ühte 100m pealt.
kaalikas
Postitusi: 274
Liitunud: T Aug 24, 2004 10:45 am

Postitus Postitas kaalikas »

9,7 g SH ja pole siiani ükski tabamiskohast sammugi eemale astund ja lasen alati ainult aba taha!
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

Oma sokk sai lastud norma vulkani 11,7 grammisega. Relvaks Savage 7mm rem. mag. Sokk seisis(103 sammu) ilusti risti ees ja lask tabas südant. AGA. Kuul väljus tagumisest kintsust, tagumiku juurest. Loom loomulikult ühtegi sammu ei teinud ja varises kohe kokku.
Nii kui tagumiselt kintsult sai nahk maha tõmmatud, hakkas sealt mao sisu välja ajama. Võib öelda, et isegi purskama. Sellest jalast ei olnud mõtet looma ülesse riputada, sest see tuli lihtsalt nuga kasutamata küljest ära. Patta ei olnud sealt midagi panna. Südant ei õnnestunud ka pannile panna, sest see oli lihtsalt suht väikesteks tükkideks. Ja nagu olete juba aru saanud, siis lihakeha oli seestpoolt rohelises marinaadis.
Krt nii ära lõhutud looma ei ole veel enne näinud. On lastud ka 308kal. relvaga diagonaalis läbi looma ja samuti norma vulkaniga, aga tookord oli loom ikka nüüdsega võrreldes vägagi terve. Nüüd kirun ennast, et ei ostnud enne 9grammist kuuli ära.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Niipalju siis ,eelmise rubriigi jätkuks! Kas poleks õigem püstitada küsimus hoopis nii -millise RELVA metskitse jahiks valid :D
Kivi kotti!
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Postitus Postitas hendrik »

kult kirjutas:Niipalju siis ,eelmise rubriigi jätkuks! Kas poleks õigem püstitada küsimus hoopis nii -millise RELVA metskitse jahiks valid :D
Kivi kotti!


Relvast ei olegi asi vast niipalju kinni kui ehk kaliibrist?
wsm
Postitusi: 353
Liitunud: P Jaan 15, 2006 9:07 pm

Postitus Postitas wsm »

Hendrik kirjutas.


Relvast ei olegi asi vast niipalju kinni kui ehk kaliibrist?

Ega sel kaliibril ka viga pole,ikkagi 7mm rem magnum,millel ballistilised näitajad suurepärased.
Ise oman Styer 270 WSM. Sokku lasen Nosler BST 9,1gr 130graini,kiirus 1000m.sek.Tulemused suurepärased,liha puhas,kuul avaneb,valumid minimaalsed.Lasta tuleb täpselt, käpa taha ,selgroo alla.Rebast lastes sama moonaga jääb ainult karvapuru.
Selliste magnum relvade puhul tuleb hoolikalt valida kuuli,millega lasta.
Põdrale sobib ka Barnes Triple Shock 9,1gr väga hästi.
Rajaleidjale täpset silma ja pikka närvi,et teha korralik lask!
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

Sinna ma tahtsingi välja jõuda, et kuul oleks võinud kitse jaoks olla 9 grammine. Aga kui sama 11,7 grammine oleks ilusti risti läbi jooksnud, poleks ta ka hullu midagi teinud. Kuna ta läks kuskilt rikošetti, siis selle tulemusena nii palju lõhkumist.
Kasutaja avatar
Karmo
Postitusi: 301
Liitunud: K Okt 13, 2004 2:30 am

Postitus Postitas Karmo »

rajaleidja kirjutas:Sinna ma tahtsingi välja jõuda, et kuul oleks võinud kitse jaoks olla 9 grammine. Aga kui sama 11,7 grammine oleks ilusti risti läbi jooksnud, poleks ta ka hullu midagi teinud. Kuna ta läks kuskilt rikošetti, siis selle tulemusena nii palju lõhkumist.

see 9grammine läheb veel paremini rikošetti, kerge kuul muudab kergemini suunda.
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Ma pakuks, et see kuuli mantel lendas lihtsalt puruks. Muidugi igasugune Vulkani kogemus puudub, aga ei näe mingit põhjust, miks ta seal looma sees veel nii hullult rikošettima peaks. Või sain lihtsalt valesti aru.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

Endal varasemad kogemused vulkaniga 308. kaliibriga ja siiani olid kõik ilusti läbi jooksnud. Pakun ka, et see oli lihtsalt üks halb juhus.
Kellamees
Postitusi: 161
Liitunud: K Mär 23, 2005 2:54 pm

Postitus Postitas Kellamees »

Ei saa mitte küsimata jätta. Kas kasutate ühel ja samal relval korraga nii kerget kui ka rasket moona :?:
Oma pisike kogemus isiklikust tulirelvast näitas, et asi ei tööta nii, et hinges kindlus oleks. (Relvaks on 308, SAKO 75, vindi samm 11'')
Parimad tulemused olen saanud moonaga 11,7g (proovitud 5 erinevat kuulitüüpi), keskine hajuvus 200m jäi umbes 5cm sisse (toelt). Nii kui võtsin 9g-se moona oli hajuvus ligi 3x suurem, seega ~15cm Ø. Kui panen siia juurde oma väriseva käe poolt tehtava vea, siis lootus kitsele surmavalt pihta saada kahaneb oluliselt. Ammugi ei tule suurt midagi välja kui oleks soovi lasta rebast kerge kuuliga sellele distantsile.
Nüüd siis olen jätnud kerge kuuli koprale (kuni 50m distants) ja kõik ülejäänud läheb raske kuuliga. Sellel hooajal proovin Sako 11,7g "superhaamerpead" :roll: . Siiani on OK, kui päästikut vajutan, siis on hinges kindlustunne.
Üks sokk on juba maas. Kuul jooksis loomast puhtalt läbi :cry: . Kuid kahjustused olid väikesed ja koera ka ei olnud leidmiseks vaja. :)
Vasta