sõiduk

Õnnestunud jaht on hea eeltöö tulemus , kuidas teha ettevalmistusi ja mida jahil abivahenditena kasutada.
Vasta
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

Trehvasin väga hää kokkuvõtliku kommi peale vene jahifoorumis jahiauto valiku teemal, kus asia algas soovist valida jahiautot Pajero ja Pathfinderi vahel ja mu arust jõudis arutlus järgneva jumala õige tekstini

Может быть изменить концепцию? Я могу ошибаться, но на мой взгляд, в рамках поставленной задачи – охота, грибалка, 90% поездок за город, ни одна из перечисленных машин не является удовлетворительным вариантом. Дело даже не в том, что они разные по надежности, проходимости и прочим характеристикам. Разница очень незначительная. Дело в том, что эти модели (как и весь класс дорогих иномарок 4х4) малопригодны для передвижения в отсутствие дорог, хороших заправок и сервисов.
Рано или поздно Вы засадите любой (Паджеро, Пасфайндер, Хамер, Глентваген и пр.), даже самый навороченный, джип и столкнетесь с проблемой как его вытащить.
Вытаскивать Вас будет:
Вариант №1. Русский (читать пьяный) тракторист на русском (читать неисправном) тракторе. Это не дорого (1-2-3 бутылки). Дорого будет стоить ремонт почти нового внедорожника который сначала поцарапают тросом и ветками, потом оторвут бампер, вероятно разобьют стекло, погнут элементы независимой подвески.
Вариант №2. Вы с друзьями. Это грозит оторванным бампером и погнутыми порогами. После чего Вы пойдете за трактором, который быстро оторвет все, что не успели оторвать Вы с помощью друзей (см. Вариант №1).
Конечно, иномарки обладают удивительным запасом прочности и надежности. Поэтому после возвращения домой, в первый раз, Вы ограничитель только кузовным ремонтом (30 уе/нормо час + детали). Трансмиссия и двигатель в боях с бездорожьем потеряют только часть своего ресурса, но об этом Вы узнаете потом.
Потом (если Вы не являетесь счастливым обладателем нескончаемого финансового ресурса и расставание с одой другой тысячей уе, не сильно Вас огорчают, и Вы продолжите съезжать с сельских дорог в лес и поле), наступит предел выносливости трансмиссии. Возможно, Вы заметите неполадки еще в городском цикле. Это позволит сэкономить на стоимости эвакуатора из леса. Кстати в лес эвакуатор не поедет. Он будет ждать Вас на дороге, куда Вас будет тащить трактор (см. Вариант №1). Впрочем стоимость эвакуатора (200-300 уе. для окраин МО) составит не более 10-20% от затрат на ремонт моста и раздатки.
АКПП разговор отдельный.
Проблемы с двигателем начнутся из за отсутствия нормального топлива. Проблемы мелкие (свечи, форсунки и пр.) но ремонтировать двигатель (и вообще джип) Вы будете только в крупном областном центре. Упростит ситуацию то, что гарантию Вы потеряете после первого серьезного выезда.
Бесконечного финансового ресурса, как и бесконечного терпения не бывает. Рано или поздно Вам это надоест и машину Вы захотите:
Вариант А. Эксплуатировать только в нормальных условиях. Т.е. по трассе доехать до проселка, по проселку до базы (но до базы можно добраться и на лекговой), дальше пешком, на тракторе или УАЗике.
Вариант Б. Продать за ненадобностью и из-за больших эксплуатационных расходов. Плохо то, что за нормальные деньги машину уже не купят (плохое техническое состояние в результате эксплуатации в ненадлежащих условиях).
Я через это уже прошел. Для себя решил купить УАЗик, довести до ума и убивать, не раздумывая о стоимости лакокрасочного покрытия, зеркалах и прочей ерунде. Тем более, что ремонт стоит копейки, запчасти не надо заказывать в Штатах, а мастерские по ремонту есть в любой деревне с населением более 50 человек.
P.S. кузовной ремонт после последнего выезда на охоту стоил 5 000 руб., если бы такие повреждения были нанесены джипу??? Цифру определите сами.
P.P.S. Комментарии выражают сугубо личное мнение, основаны на личном опыте и не относятся к людям, чей годовой доход составляет от 500 000 уе в год или счастливым обладателям (пользователям) служебных иномарок, работающим в гос. структурах (что одно и тоже).
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
metsamees
Postitusi: 62
Liitunud: N Sept 16, 2004 4:02 pm

Postitus Postitas metsamees »

oskaks vaid vene keelt :D
Kasutaja avatar
Anti
Postitusi: 501
Liitunud: E Dets 05, 2005 2:13 pm

Postitus Postitas Anti »

metsamees kirjutas:oskaks vaid vene keelt :D


Keegi venekeelt oskav inimene võiks tõesti tõlkida :idea:
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Lühike kokkuvõtlik tõlge - kui tahad odavat, töökindlat jahimasinat, osta UAZ.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Põhimõtteliselt olen selle UAZ-i jutuga nõus, kuid õnneks on Eestis enamus metsavaheteid ka kordi kobedamad kui venemaal mõne küla peatänav. Ning ka masinale paigaldatud vints aitab palju kaasa ja loomulikult peab ikka omal ka mõistust olema, et masin sedasi "uputatud" saab, et siis purjus traktorist kõik stanged ja sillad auto küljest ära tirib.
Ise mõlgutan ka mõtteid diiselUAZ-i suunas, kuid vasturääkivusteks on nadi pöörderaadius ning difri lukkude puudumine originaalsildadel. Loomulikult ka mürin ja kolin salongis.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

need metsavaheteed olid üpris hääd kuni ei olnud alanud massilised metsaraided. Tänaseks päevaks on enamik mulle tundud metsaradu ka Nivale-Uazile täiesti läbimatud, kuna rööbaste sügavus algab meetrist ja liikuda saab vaid jala või traktoriga.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

. Loomulikult ka mürin ja kolin salongis.[/quote]

Selle vastu on olemas Peltori suurepärased kõrvaklapid. Jahiolukrras, olgu need klapid nii head kui tahes, eelistan ikka olla ilma nendeta.
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Postitus Postitas Beretta »

Vaatasin, et olen juba aasta tagasi oma eelistuse- Niva- öelnud. Tänaseni rahul. ei ole midagi eriti ära pudenenud ja teenib mind ilmselt ka järgmised 10 aastat. Aga... kui praegu peaks uut valima siis oleks see ATV.
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

Beretta kirjutas:Vaatasin, et olen juba aasta tagasi oma eelistuse- Niva- öelnud. Tänaseni rahul. ei ole midagi eriti ära pudenenud ja teenib mind ilmselt ka järgmised 10 aastat. Aga... kui praegu peaks uut valima siis oleks see ATV.

ka ise nivamees, aga pudeneb ikka küll ja no minu oma küll enam 10 aastat ei pea. Atv muidu hea variant, aga õiget pakiruumi pole ühelgi, kuhu sa püssi ja saagi paned? Ja talvel, mil ikka peamine jahiaeg, tahaks katust ja kergelt soojendust ka saada...
Tegelt imelik, et ükski tootja ei paku sellist lihtsat jeepi, no nigu Uaz või Luaz olid, või see VW sõjaväemasin, mis ka eesti kaitseväel kasutusel.
Jahikäimiseks just sihukest ilma polstrite ja vaipadeta plekikesta ümmarguste standarttuledega, mis kõike kannatab, vaja. Ja suveks võiks ju katus ära käia (present). Müügil on kas suur või väike, aga ikka kõigil hunnikus plasti ja ilus ümar vorm ja erikujulised tuled, mille regulaarne vahetamine pole odav lõbu. (tihti tuleb ju käsivarrejämedusest võsast läbi murda ja talvel, kui kõik aknad puudelt varisenud lund täis, siis käib tagurdamine kuulmise järgi)
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Postitus Postitas Joosep Käba »

Honkomehele, et pakutakse küll. Land Roveri Defender on üsna sarnane vene tehnikale- välimuselt. Kasutusomadused ja uus turbodiisel aga kaugelt parem. Ja ümmargused tuled isegi olemas. :wink: Aga kurram uue eest tahetakse ikka pea 500 tonni saada. Viimasel ajal küll ka kasutatud isendeid korralike liikvel.
Ise ka niivamees. No pudeneb aga kui oled ise mees tagasi panema ja TERVE esisilla jubinate hind kokku 1000(loe tuhat :shock: ) krooni siis.......
Ühesõnaga siga rahul, et paar aastat tagasi sai otsustatud nii.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Jah selle Nivaga nagu ka tema väikeste analoogidega on kuramuse hea metsas manööverdada, aga kui on vaja näiteks 10 kotti kartulit metsa viia, millised veel veidi mädanevad-tilguvad-siis ainult haagis. Siin tuleb juba mängu suurema saani ehk siis UAZ eelis. Peale sõitu luuk lahti, auto kallakule ja voolikust vesi peale. Samas UAZ-il pöörderaadius suht suur. Ega ta Nivalgi eriti väike ei ole kui võrrelda näiteks 3 ukselise Suzuki vitaraga. Uurisin ka Rovereid. On küll head masinad, aga pruugituna ka hind suht vänge. Oma mõtlemisega teeb 1:1 välja, kui sõita isegi bensiini UAZiga ja juppe vahetada vanarauahinnaga versus ägedale dziibile kallid jupid ja kvaliteetküte ning sõidumugavus.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
Troll
Postitusi: 158
Liitunud: E Mai 05, 2003 3:41 pm

Postitus Postitas Troll »

(Üritasin venekeelset teksti tõlkida)


Võib-olla muuta kontseptsiooni? Ma võin eksida, kuid minu meelest (kui lähtuda etteantud ülesandest -
sõidukit on vaja jahiks, seenelkäiguks, 90% sõitudest maal) ei vasta ükski kirjeldatud masinatest tingimustele.
Asi pole mitte selles, et nad erinevad kvaliteedi, läbivuse ja muude omaduste poolest, vahe pole suur. Asi on selles, et
kõik need mudelid (nagu kogu kallite välismaiste 4x4 maasturite klass) on vähesobivad liikumiseks väljaspool teid,
eemal headest tanklatest ja autoteenindustest. Varem või hiljem jääte ka kõige paremini varustatud džiibiga
(olgu see siis Pajero, Pathfinder, Hummer, Gelendewagen vm) sisse ja seisate probleemi ees, kuidas teda välja tõmmata.
Välja hakkab teid tõmbama:

Variant nr.1
Venelasest (loe "purjus") traktorist vene (loe "korrast ära") traktoriga. See pole kallis (1-2-3 pudelit). Kalliks läheb
peaaegu uue maasturi remont, mida kindlasti kriibitakse trossi või okstega, siis rebitakse stange küljest, tõenäoliselt
lõhutakse aken ja vedrustus.

Variant nr.2
Teie ise sõpradega. See ähvardab samuti ärarebitud stangega või muljutud plekiga. Pärast sellist ebaõnnestumist kutsute
ikkagi traktori, mis rebib kiiresti küljest kõik need jupid, millega te ise hakkama ei saanud (Vt. variant nr.1)

Muidugi, välismaised masinad on väga töökindlad ja suure tugevusvaruga. Seepärast piirdute te pärast kojujõudmist
(vähemalt esimesel korral) ainult kereremondiga (30$ tund+detailide maksumus). Transmissioon ja mootor kaotavad võitluses
murdmaaga suure osa oma ressursist, aga seda saate te alles hiljem teada.
Hiljem (kui teie rahavarud on piiramatud ning loobumine mõnest tuhandest dollarist teid ei heiduta ning te jätkate sõitmist
teedelt väljas metsas ja põllul) saabub transmissiooni vastupidavuse piir. Võib-olla märkate te seda juba linnas. See võimaldab
teil säästa evakuaatori kulusid. Muide, evakuaator metsa ei sõida! Ta ootab teid tee peal, kuhu teid metsast tirib
traktor (Vt. variant nr.1). Evakuaatori maksumus (200-300$ Moskva oblasti piirini) ei ületa 10-20% sildade ja jaotuskasti
remondi maksumusest!
Probleemid mootoriga algavad korraliku kütuse puudumisest. Need probleemid pole küll suured (küünlad, sissepritse pihustid jne),
kuid mootorit (ja üldse tervet džiipi)remontida saate ainult suurtes oblastikeskustes. Lihtsustab situatsiooni see asjaolu, et
garantii kaotate te juba peale esimest tõsist murdmaasõitu.
Lõputut raharessurssi nagu ka lõpmatut kannatust pole kellelgi. Varem või hiljem tüütab see teid ära ja te tahate:

Variant A.
Ekspluateerida autot ainult normaalsetes tingimustes s.o sõidate maanteed mööda külavaheteeni, külavaheteed mööda baasini (kuid
baasini saaks sõita ka tavalise sõiduautoga!), edasi jalgsi, traktoriga või UAZ-ikuga.

Variant B.
Müüa maastur maha mittevajalikkuse ja suurte ülalpidamiskulude pärast. Halb on see, et normaalse hinna eest ei osta teilt seda
keegi viletsa tehnilise seisukorra tõttu (ekspuateerimise tõttu mittevastavates tingimustes)

Mina olen kõik selle juba läbi teinud. Enda jaoks otsustasin osta UAZ-i, remontida ja täiustada seda veidi ja siis sõita julgelt,
kartmata värvikriimustusi, ärarebitud peegleid jms. Seda enam, et remont maksab kopikaid, varuosasid pole vaja tellida Ühendriikidest
ja remondiga saab hakkama iga (küla)autoteenindus.

P.s Kereremont pärast viimast väljasõitu läks maksma 5000rubla. Kui samad kahjustused oleksid olnud džiibil???? Hinda arvestage ise.

P.P.s Kommentaar väljendab isiklikku arvamust, põhineb isiklikul kogemusel ja ei kehti inimeste kohta, kelle sissetulek küünib 500000$
juurde aastas või riigistruktuurides töötavate inimeste kohta, kes saavad kasutada riiklikke sõidukeid (mis on tegelikult üks ja sama).
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

Joosep Käba kirjutas:Honkomehele, et pakutakse küll. Land Roveri Defender on üsna sarnane vene tehnikale- välimuselt. ...

LandRover on kindlalt ka lagunejate esireas :cry: ja siis hakkame mõtlema juppide hinna peale. Lisaks sellele mõõtmed ja kaal, ega me kõrbes tuia. Välimuselt jah, aga kas ka lihtsuselt ...
Joosep Käba kirjutas:...Ise ka niivamees. No pudeneb aga kui oled ise mees tagasi panema ja TERVE esisilla jubinate hind kokku 1000(loe tuhat :shock: ) krooni siis........

Korja mulle ka esisild tonniga kokku :lol: , venemaalt tuuakse pooltelje otsakomplekt (ots, kumm, klambrid, määre) pooleteisega, aga kui sisemine ka läheb ja teine pool. Eelmine aasta sai küll 3 pooltelje otsa vahetatud + sisemistel kummid, 2 x rattalaagrid sh 1x koos rummuga, šarniir murdus metsavahel ära jms
Aga loomulikult on hind määrav, Patrolimehel läks esirummu lukusti ligi 10T, selle eest saab Niva üsna korda.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kasutaja avatar
Anti
Postitusi: 501
Liitunud: E Dets 05, 2005 2:13 pm

Postitus Postitas Anti »

Honkomees,sulle peaks sobima Suzuki Samurai.Vastab täpselt su kirjeldustele.
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

Ei vasta!
1. Madal, ei mäleta kas oli 180 või 190 kliirens
2. Õrnake konstruktsioon
3. Ikka igasugu tilulilu ja plastmass
Müüks mõni tootja väikest sõjaväejeepi, voh!
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Vasta