Verejäljele õpetamine
Verejäljele õpetamine
Kas keegi oskaks juhendada, kuidas õpetada koera verejäljele?
Mis seal keerulist ikka, teed raja ette ( alguses ikka lihtsama ja rohke verega) ja lõppu siis maius, ( topist et vaevalt kohe võtta on) Üldiselt tundub et jäljeajamist on lihtsam õpetada kui saaklooma peale haukumist.
kui alguses haugubki siis päris varsti saab selgeks et mis sa selle laiba peale ikka lõugad
.
Mis tõugu koeraga tegemist on
kui alguses haugubki siis päris varsti saab selgeks et mis sa selle laiba peale ikka lõugad

Mis tõugu koeraga tegemist on

Ka halb kogemus on kogemus!!!!!
verejälje õpetus koerale
Sooviku, kardan,et oled koera"üle" õpetanud et aint käsu peale teeb häält.Aga kas sa laiba juure koera õrritanud oled,näiteks laipa liigutades?Mõni koer läheb siis eriti tigedaks.
Õpetada jahikoerale mingit istinkti eriti ei saa,saab aint olemasolevat treenida ja süvendada.
Soovitaks verejälge kahekesi harjutada ja esialgu just tühja kõhuga koera treenides.Paned midagi verist nööri otsa kepi külge ja hoides keppi mitte taga vaid küljel,et jälg oleks sinust kaugemal, vead jälje maha nii,et koer ei näe ning lõpus peidad ka ennast sinna ära ning abiline laseb koera lahti sind otsima.Selliselt just kutsikast peast ja algul lihtsalt mingit sööta kasutades nagu vorst vms ja hiljem verelugu.Kahekesi sellepärast veel, et saad abilisega tegevust vahetada algul tema hoiab koera ja otsib ning hiljem sina.
Õpetada jahikoerale mingit istinkti eriti ei saa,saab aint olemasolevat treenida ja süvendada.
Soovitaks verejälge kahekesi harjutada ja esialgu just tühja kõhuga koera treenides.Paned midagi verist nööri otsa kepi külge ja hoides keppi mitte taga vaid küljel,et jälg oleks sinust kaugemal, vead jälje maha nii,et koer ei näe ning lõpus peidad ka ennast sinna ära ning abiline laseb koera lahti sind otsima.Selliselt just kutsikast peast ja algul lihtsalt mingit sööta kasutades nagu vorst vms ja hiljem verelugu.Kahekesi sellepärast veel, et saad abilisega tegevust vahetada algul tema hoiab koera ja otsib ning hiljem sina.
noorus on ilus aeg
exec kirjutas:Aga kas ma pean peale raja tegemist natuke ootama ka, et mu lõhn ära kaoks? Ja kui pikk peaks see rada olema? Ja ega ei peaks õpetama rihma otsas? Aga muidu ta haugub küll maas olevale loomale.
Oleneb mis on verejälje õpetamise eesmärk. Kui eesmärgiks on teha ära verejäljekatse, siis võib seda teha nii lõastatud koeraga kui lõastamata. Silmas tuleb pidada seda, et katsel ei veeta mööda maad loomanahka või korjust, vaid ainult piserdatakse verd. Seega ainult vererada.
Kui aga eesmärgiks on niisama koerale tegevust anda ja jahi jaoks treenida ja kui koera tõug selleks sobib, siis võiks algul treenida rihma otsas ja hiljem minna üle vabale otsingule. Algul rihma otsas selletõttu, et koerale jälje ajamine selgeks saaks - muidu, lahtiselt joostes kipub mõnel koeral liigse agaruse tõttu kohe palju jäljekaotusi tulema ja treening saab häiritud.
Oma lõhna või ükskõik kelle lõhna hajumist verejälje kõrvalt on kasulik oodata küll. Samuti on kasulik oodata (algul vähem, hiljem rohkem) vere enda lõhna hajumist. Liiga värskel jäljel on lõhn nii maas, õhus, rohulehtedel jms ning koer on tihtipeale jäljel rohkem hajevil. Katsel on jälje vanuseks umbes 3 tundi, nii et arvesta sellega. Mõni koer muidugi võtab värsket jälge paremini, mõni jälle veidi seisnud jälge. Mõne koera ajab kohutavalt segadusse, kui peremehe lõhn jälje kõrval on, nende jaoks on kasulik leida võimalikult võõras inimene rada maha panema.
BM
[quote="baddmann"]
Oleneb mis on verejälje õpetamise eesmärk. Kui eesmärgiks on teha ära verejäljekatse, siis võib seda teha nii lõastatud koeraga kui lõastamata. Silmas tuleb pidada seda, et katsel ei veeta mööda maad loomanahka või korjust, vaid ainult piserdatakse verd. Seega ainult vererada.
Mul tekkis seda lõiku lugedes üks kiuslik küsimus..., et kas selliselt "ainult verele" õpetatud ja sertifitseeritud kuts, kes lõppeks papperi saab, mitte poole töö tegija verejälje peale pole. See tähendab, et kui jälg algab ikka verega ja (no näituseks see rasvane sigudik) kellel vrerida vaikselt hoopis lõpeb, kas siis see kuts edasi jälge üldse ajabki
Verd ja verelõhna ju pole ja muu "lojusehais" teda ju ei morjenda!
Mina seostaks seda asja kuidagi kompleksemalt. Mida teied arvavad?
Mul tekkis seda lõiku lugedes üks kiuslik küsimus..., et kas selliselt "ainult verele" õpetatud ja sertifitseeritud kuts, kes lõppeks papperi saab, mitte poole töö tegija verejälje peale pole. See tähendab, et kui jälg algab ikka verega ja (no näituseks see rasvane sigudik) kellel vrerida vaikselt hoopis lõpeb, kas siis see kuts edasi jälge üldse ajabki

Verd ja verelõhna ju pole ja muu "lojusehais" teda ju ei morjenda!
Mina seostaks seda asja kuidagi kompleksemalt. Mida teied arvavad?
Väga õige ja loogiline küsimus! Kuna verejäljekatsete läbiviimise ja selleks vajalike juhendite kinnitamisega tegeleb Eesti Jahikoerte Tõuühing, siis oleks õigem adresseerida küsimus nendele. Kuskil on verejäljekatse juhend ka avaldatud, aga kas see ka ametlikult kinnitatud versioon on, ei ole õrna aimugi. See MTÜ tundub et ei hiilga just avatuse ja läbipaistvusega.
Samas on võimalik välja tuua ka täiesti teistpidine ja samuti õige loogiline mõttekäik: et tagada seda, et koer tõepoolest ainult VEREjälge ajab, ongi selline, ainult verelõhnale õpetamine ja katsetamine mõeldud. Ju see vist peaks võimalikult välistama ristuvate sama liiki ulukite jälgede vahetamist, kus verd valatud pole.
BM
Samas on võimalik välja tuua ka täiesti teistpidine ja samuti õige loogiline mõttekäik: et tagada seda, et koer tõepoolest ainult VEREjälge ajab, ongi selline, ainult verelõhnale õpetamine ja katsetamine mõeldud. Ju see vist peaks võimalikult välistama ristuvate sama liiki ulukite jälgede vahetamist, kus verd valatud pole.
BM
Jälitamisel hoia koer rihma otsas (kui jälg endale nähtav pole rihm ilmtingimata vajalik) ja kui uluk leitud anna hääle käsk surnud looma juures. Kui annab hääle, siis kiita. Nii umbes 3-4 korral ja hiljem asi koerale selge ning võid lasta ilma rihmata otsida. Unustamisel korrata. Sisuliselt sarnane õpetus, nagu püstkõrvade trenn nugistele.
- Patterdale
Ax1600 il on õigus,mina olen oma terrierit nii õpetanud surnud looma mõne korra ikka haugub,mida suurem loom seda rohkem haugub(siga põder)kitse võtab kaelast ja hakkab murdma kui ma lähedale juhtun teeb paar korda
häält.
Haavatud kitse jälitas mööda verejälge 400m umbes mina ei näinud tilkagi verd.
häält.
Haavatud kitse jälitas mööda verejälge 400m umbes mina ei näinud tilkagi verd.
Dog and man are truely partners in the hunt.
Nagu ma aru sain,et siis jahi pidamiseks metsas mitte katsete jaoks.Siin oleneb palju koeratõust ja sinu koera sugupuust.Kutsikaga asi lihtsam aga kui vanem koer ja õpetamata siis näed ikka vaeva palju, eriti kui sugupuu vilets aga see pole reegel,mõni krants teeb ka head tööd metsas.Vanem koer näitab ka võrdlemisi kohe välja mis teeb ja kui toorest liha sööb siis see verejälje õpetamine lihtsam aga käsklused tuleks ikka kutsikast peast selgeks saada.
noorus on ilus aeg