Kas on nii, et kui oled 16 aastat vana ja teed relvaeksami ära, siis võib sulle keegi püssi volitada ja võid lasta? Järsku oskab keegi midagi seletada, kes on targem nende seaduste koha pealt.
Mingi volitusega ei saa sulle keegi relva anda, isegi siis, kui sul on relvaluba. Selleks väljastatakse paralleelrelvaluba. Minu teada saab relvaluba taotleda alatest 18.eluaastast.
Relvaseaduse peatselt jõustuvate muudatustega tekib lisaks paralleelloale ka teine võimalus teisele isikule kuuluva relva kasutamiseks ehk relva laenutamiseks. Kuni 5 päevaks saab relva siis laenutada ja selleks on vaja koostada kirjalik üleandmisakt, analoogne sellele aktile, mis koostatakse nt paralleelloa alusel kasutatava relva üleandmise korral. Kui aga relva omanik ja kasutaja on nt ühiselt jahis, ei ole vaja isegi akti koostada - omanik ja tema tahe relva laenutamisel on siis kohapeal tuvastatav.
Kuid nagu eelkirjutanud on juba maininud, peab relva kasutaja siiski olema vähemalt 18 aastane ja tal peab olema samaliigilise relva luba endal olemas. Relvaseaduse uue redaktsiooni kohaselt saab relvaluba taotleda ka nii, et relva ei ostetagi, s.o relvakandmise ja -kasutamise õigus lahutatakse relvaomanikuks olemise kohustusest.
Küsin igaks juhuks üle, kuigi vastuse sain suht kätte. ühes teises neti leheküljel jahinduse klubis väitis üks alaealine,et tema esimene loom oli ilus trofeekult, mina siis küsisin, et kas noorest peast salakütt ja vastus tuli selline: "jahimehe examit ja laskekatset võib teha juba 16 aastaselt, kui sul see tehtud siis võid koos vastutava isikuga, kellel on relvaluba looma lasta muidugi peab olema ka luba olemas."
ei ole nüüd küsimus selles kas salakütt vöi mitte, aga tegelikult ju nii ikka ei saa? ma lisaks lingi ka aga arutuse all olevad postitused on juba kustutatud
Kui üritada väga täpselt vastata, siis nii ikka ei või küll, aga paraku tehakse. Muidugi, mina isiklikult ei usuks nagunii nende alaealiste väiteid stiilis "esimene loom oli ilus trofeekult/6+6 põdrapull jne jne jne". Samas võimalik, et viga minus.
Ühinen bm arvamusega. Sama lugu kalameestega Ikka suurem ja vingem Samas kui poiss lasi elus esimese kelladega sea, siis olgu ta või põrsas (kuldiks teda veel vara nimetada)-aga talle trofee ikkagi
Ma sain muideks aru küll, et point ei olnud trofeekuldis, aga tahtsingi just juhtida tähelepanu, et kui võiks kahelda jutus "trofeekuldi" kohta, siis mina kahtleks juba jutus kui sellises üldse
mina olin samuti kõige pealt salakütt, ikka ennem ju hakkasin juba metsas käima kui 18 a. nii see pisik sisse ju jäigi, aga jahh, ma olin siis isegi ajus isaga kõrvuti, mul jahikas ja temal vint, juhuks kui koer nugise peaks puusse lööma (oli vabanduseks), mitte et see vabandaks v midagi aga ma kaldun arvama et just nii jahimeheks saadaksegi Ei õigusta nüüd ennast ega midagi ja samuti mitte ka salaküttimist aga noh ma arvan et paraku nii ta on....