põdra peibutus vile
Siiski, siiski, orelil on ka viled. Madalama kõlaga viled teevad päris vahvad toone, ja üksikult võiks vaielda, kas need on viled või on pillid. Peasi, et on keel ja õhu liikumine heli tekitab. Korra mõtlesin ise ka selle põdra vile teemal, aga jõudsin järeldusele, et kõik viled ei peagi piuks-piuks tegema.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Selge, auto summuti on ka vile? Ka maja korstnas ulub tuul- jälle vile? Inimene paneb häälepaeltega õhu võnkuma- vile? Kindlasti on esivanematel selle põdraasjanduse kohta oma nimi. Mind teeb nukraks see, et iga päevaga jääb meie keel vaesemaks ja tänu sellele ka silmaring kitsamaks. Selle asemele tulevad igasugu ''hujoovinid'' ja ''pizdjuulinad'' ja anglitsismid. Kuri kahtlus kripeldab hinges, et orelimeister kutsub neid vidinaid, mis tekitavad madalaid hääli, kuidagi teisiti kui ''vile''. Samas võimalik, et saksakeelse laenuga tegemist. Nagu ''höövel'', ''haamer'' ja ka ''padrun'' jms.
Iga asi tuleb omal ajal või siis natuke hiljem.
Nüüd on asi juba kellelisel teemal, aga... detailidesse laskudes, korstnal pole keelt, samuti auto sumbutajal, põdra peibutil peaks olema, püü, pardi, metskitse jms viledel on ka keel, orelil, flöödil jne kah (ja kitarrikeelest eristab neid see, et sealt liigub õhk läbi, eelduste kohaselt õigesti ja tulebi heli. Põdra peibutusvile peaks nüüd samal põhimõttel olema ehitatud, ma mingit näinud ja sinna oli vaja puhuda ja siis mingi keelekese abil käib see prööts ära. Eks see inimese ja põdra kõri ja häälepaelad jne ole ka omamoodi vile.
Hmmm... no, orelil on sarnane muude puhkpillidega, ka tavalise karjuse pajupilliga (vilespill ka rahvakeeli), sellist pardivile keelt tal tõesti ei ole. Ma siin hakkasin mõtlema, et kas keelt saabki üldse vile määramisel kasutada... kohtunikuvilel pole keelt, oreli vilel pole keelt, inimesel, vilistades on keel, pardi vilel on keel... kuigi, teeb hoopis muud häält, kitsevilel on ka keel... ja nagu piuksub, samas, meenutab ikka vilet. Püü oma on täielik piuks, aga nii seda kui püü laul meenutab vilet. Olgu nendega kuidas on, minu arvamus on see, et oreli madalama tooniga viled on viled, ja kuna mingid põdra-hirveviled teevad isegi sarnast häält, siis pole patt seda asjandust põdra peibutusvileks kutsuda. Aga nagu Mosse ütles, pasun on sama laialt kasutatav termin, vanasti nagu selle nime all sellest kuulnud olingi.
PS. Filosoofia puiesteeks kiskus asi ära
PS. Filosoofia puiesteeks kiskus asi ära

Viimati muutis Feen, K Sept 26, 2007 3:32 pm, muudetud 1 kord kokku.
vilekoor
pri:t kirjutas:Kuidas muidu üldine arvamus on- veel pole vist väga hiljapeale jäänud peibutamisega?
Selle kuramuse indleva põdralehma peibutuspasuna pärast tüli juba mul kodus ja vaat et ka metsas.
Peibutusjahil ikka kannatust kaa veidi vaja.
Ma kujutan ette, et kui kõik need hasartsed kütid ning "Mardipasunad" ja kõik muud puhkillid kokku lugeda, on vist praeguseks pullidele säärane kontsert antud, et vanad kollid ei tulegi seda mõisahärrade esimest tihi tegema

NB! Pullid hakkavad plõksima ja ohkima esimeste öökülmadega ja jahedusega.
No mis need pullid sellise +13 - 15 degree juures ikka plõksivad. Ja kui saategi ta juhuslikult pikali, on too hommikuks hapu! Marukad kallal otsemaid!
Kel alates kusagil 25-ndast augustist seapukis asja oli , pidi ju kuulma , et läks lahti kohemaid esimese nullilähedase ööga. Kuni isegi järgneva + 18 kraadise öösoojaga pidurdus ja nüüd on igatahes näiteks Kesk -Eestis suht vaikne. Kikita kõrvu, palju jaksad. Täitsa tumm, isegi hommikuti.
Kokku 4 nädalat kestis. Ja 15- ndast sept.nagu lõigati ära

Ilmselt selleaastane omapära. Loodus on nats imelik ja .....ehk jahenedes pidu taas edeneb!?
Mina küll ühtegi tõsist kiimakotti lolliks ei söanda tituleerida. Kui, siis pulgajukusid, kes ka ajujahis niikuinii purki lähevad. Pole neile MARDI -reekviemi miskit vaja korraldada

Oleme ise katsunud mõistatada, et miks talle nats külma vaja, et paremini jooksma hakkaks ja arvasime, et kui nõks külma, siis tuulevaikne ja hääl levib kohutavalt hästi. Eks loomgi leiab teise hääle ja lõhna abil, mis seal ummisjalu klapid peas ja tropid ninas metsas joosta.
Hoolimata temperatuurist on homme hommikul ka hea ilm, nii et
edu peibutamiseks!

Hoolimata temperatuurist on homme hommikul ka hea ilm, nii et
edu peibutamiseks!

Ilm ilmaks,aga ise arvn,et põder sellest paarituseagsest ilmst väga ei hooli,temale on ikka tähtsam ilm see, mis on järglsaste sündides.Rebase juures olen seda ka täheldnud,et toimib küll,kuigi kutsikad sünnivad ju maa all koopas.Usun,et Tõnnison oskaks selle põdra paaritusaja ja ilma seosest kindlasti midagi pajatada.
noorus on ilus aeg
Olen ka tähele pannud, et pisikese külmaga põdrad mõnikord lausa "grupiseksi" harrastavad. Lugesin kord minevikuajastul oktoobri algul kitsejahil viibides jaheda õhtu hämariku algul põllul läbi udu seal asuvate põtrade hulgaks kaheksa isendit. Taamal kostus veel "kaigaste" kolinat, aga neid elukaid ma läbi udu kahjuks ei näinud.