Retseptid metskitsest
Temperatuuri teemal seab küpsetuskott piiranguid. Mingi 160 vast paras, natuke siia sinna, oma suva järgi. Pane ribid kotti jah, saab mahlane. Kui küpsetuskotti paned, siis võid panna ka kohe koos marinaadiga ja ahju, suurt vahet pole, grillimiseks ju ei lähe ja kotis tuleb pehme ikka. Küpseta seni kuni liha on pealt pruunistunud. Seda on silmaga näha.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Feen kirjutas:Temperatuuri teemal seab küpsetuskott piiranguid. Mingi 160 vast paras, natuke siia sinna, oma suva järgi. Pane ribid kotti jah, saab mahlane. Kui küpsetuskotti paned, siis võid panna ka kohe koos marinaadiga ja ahju, suurt vahet pole, grillimiseks ju ei lähe ja kotis tuleb pehme ikka. Küpseta seni kuni liha on pealt pruunistunud. Seda on silmaga näha.
Arvastn, et jahimehed naeravad mu välja - metskitse ribi ja küpsetuskotis (ei leidud kusagilt)

aga nüüd läheb küpsetamiseks

Re: Retseptid metskitsest
Metskits Wellingtoni moodi
http://www.stockmann.ee/portal/4508/
http://www.stockmann.ee/portal/4508/
Re: Retseptid metskitsest
Grillitud punapeedisalat metskitse fileega
http://www.stockmann.ee/portal/4446/
http://www.stockmann.ee/portal/4446/
-
- Postitusi: 1059
- Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am
Re: Retseptid metskitsest
Sokukael (teen igal suvel ja meeldib täiega)
1.Lõika võimalikult pikk kael (kukla tagant kuni seljani välja)
2.Puhasta suurematest kõludest, korja karvad ära, pese külma veega, kuivata majapidamispaberiga
3.Lase sokukael kuuma grilli peal (pole suurt erinevust kas gaasigrillis või süte peal, mulle endale meeldib peale lepapuu lõket elusatel sütel grillimine) igalt pool kuldpruuniks, see võtab 10-15 min.
4.Pane suurde kastrulisse, kata külma veega, lase keema, riisu vaht, lisa rose`pipart, loorberilehte, vürtsi, kadakamarju, soola, keeda vaiksel tulel 1,5 tundi, keera kaela vahel, torgi kahvliga.
5.lisa kapsas, kartul, porgand ja kaalikas, hauta vaiksel tulel veel 1 tund
söö!
1.Lõika võimalikult pikk kael (kukla tagant kuni seljani välja)
2.Puhasta suurematest kõludest, korja karvad ära, pese külma veega, kuivata majapidamispaberiga
3.Lase sokukael kuuma grilli peal (pole suurt erinevust kas gaasigrillis või süte peal, mulle endale meeldib peale lepapuu lõket elusatel sütel grillimine) igalt pool kuldpruuniks, see võtab 10-15 min.
4.Pane suurde kastrulisse, kata külma veega, lase keema, riisu vaht, lisa rose`pipart, loorberilehte, vürtsi, kadakamarju, soola, keeda vaiksel tulel 1,5 tundi, keera kaela vahel, torgi kahvliga.
5.lisa kapsas, kartul, porgand ja kaalikas, hauta vaiksel tulel veel 1 tund
söö!

Re: Retseptid metskitsest
Vahelduseks ka miskit. Proovisin erinevaid Santa Maria valmis segusid. Kopra peal tegin universaalset segu, soku peal ka, lisaks mee, mee ja küüslauguga. Kõikse parem tulemus oli viilutatud liha vasardatud tükkide marineerimine. Mõni tund marineerimist, kiire grill ja olemas. Kuubikuid tegin ka, nendega nagu ikka, kuumust seni kuni pealt pruun ja seest napilt küpsenud (soku puhul).
Kokkuvõte, kui ise ei viitsi mingit segu kokku segada, siis selline variant on väga abiks. Ahjaa, koprale lisasin peotäie hakitud piparmünti, melissi ja pune, väga 5.
Kokkuvõte, kui ise ei viitsi mingit segu kokku segada, siis selline variant on väga abiks. Ahjaa, koprale lisasin peotäie hakitud piparmünti, melissi ja pune, väga 5.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Re: Retseptid metskitsest
karbonaad metskitsest/sokust:
lõikasin nii umbes 1cm paksused viilud, seejärel tagusin lihahaamriga õhukeseks, pressisin küüslaugu peeneks, võib ka riivida ( nii poole kilo liha kohta oma 5 küünt), ning määrisin lihalõigud mõlemalt poolt küüslaugu - pipra seguga sisse (soola ei pane) ning panin külmkappi seisma. Seista lasta 12-24 tundi. Enne praadimist raputasin soola, paneerisin jahus ja munas ning siis pannile (võib ka paneerida riivsaias ja munas). Praadisin tulises õlis kuldpruuniks. Külalised ei oskand arvatagi, et tegemist oleks kitsega, esimese hooga jääb mulje nagu oleks tegemist seaga.
lõikasin nii umbes 1cm paksused viilud, seejärel tagusin lihahaamriga õhukeseks, pressisin küüslaugu peeneks, võib ka riivida ( nii poole kilo liha kohta oma 5 küünt), ning määrisin lihalõigud mõlemalt poolt küüslaugu - pipra seguga sisse (soola ei pane) ning panin külmkappi seisma. Seista lasta 12-24 tundi. Enne praadimist raputasin soola, paneerisin jahus ja munas ning siis pannile (võib ka paneerida riivsaias ja munas). Praadisin tulises õlis kuldpruuniks. Külalised ei oskand arvatagi, et tegemist oleks kitsega, esimese hooga jääb mulje nagu oleks tegemist seaga.
Re: Retseptid metskitsest
Ats kirjutas:Külalised ei oskand arvatagi, et tegemist oleks kitsega, esimese hooga jääb mulje nagu oleks tegemist seaga.
No kuidas teinekord võib ikka mõni asi viltu minna

"Nurga tagant lasksin ja raputasin püssi."
-
- Postitusi: 1059
- Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am
Re: Retseptid metskitsest
Ats kirjutas:karbonaad metskitsest/sokust:
lõikasin nii umbes 1cm paksused viilud, seejärel tagusin lihahaamriga õhukeseks, pressisin küüslaugu peeneks, võib ka riivida ( nii poole kilo liha kohta oma 5 küünt), ning määrisin lihalõigud mõlemalt poolt küüslaugu - pipra seguga sisse (soola ei pane) ning panin külmkappi seisma. Seista lasta 12-24 tundi. Enne praadimist raputasin soola, paneerisin jahus ja munas ning siis pannile (võib ka paneerida riivsaias ja munas). Praadisin tulises õlis kuldpruuniks. Külalised ei oskand arvatagi, et tegemist oleks kitsega, esimese hooga jääb mulje nagu oleks tegemist seaga.
Päris huvitav mõte, panna küüslauguga liha seisma, minule tundub, et retsept on rohkem shnitsel kui karbonaad (peaks kont olema sees) aga pole suurt vahet. Tahtsin hoopis küsida, ega liha seismisega halliks ei lähe? Kas paned tükid üksteise peale ja tõmbad toidukilega kõvasti kinni või mis sa teed?
Re: Retseptid metskitsest
Kaupo Kindsigo kirjutas:Ats kirjutas:karbonaad metskitsest/sokust:
lõikasin nii umbes 1cm paksused viilud, seejärel tagusin lihahaamriga õhukeseks, pressisin küüslaugu peeneks, võib ka riivida ( nii poole kilo liha kohta oma 5 küünt), ning määrisin lihalõigud mõlemalt poolt küüslaugu - pipra seguga sisse (soola ei pane) ning panin külmkappi seisma. Seista lasta 12-24 tundi. Enne praadimist raputasin soola, paneerisin jahus ja munas ning siis pannile (võib ka paneerida riivsaias ja munas). Praadisin tulises õlis kuldpruuniks. Külalised ei oskand arvatagi, et tegemist oleks kitsega, esimese hooga jääb mulje nagu oleks tegemist seaga.
Päris huvitav mõte, panna küüslauguga liha seisma, minule tundub, et retsept on rohkem shnitsel kui karbonaad (peaks kont olema sees) aga pole suurt vahet. Tahtsin hoopis küsida, ega liha seismisega halliks ei lähe? Kas paned tükid üksteise peale ja tõmbad toidukilega kõvasti kinni või mis sa teed?
tükkid jah üksteise peale ja ikka toidukilega kinni, ise lasin 12 tundi seista.
Pole looma, pole probleemi!
Re: Retseptid metskitsest
Ise ka shnitsli teemal aastake nokitsenud, kits/sokk saab päris hea. Enda variant ilmub loodetavasti järgmises EJ-s. Küüslauguga pole veel proovinud, aga kindlasti teen seda. EJs on muidugi vist põhisoovituseks siga, aga kindlasti mainin, et metskits samuti ideaalne (tegelikult kobras samuti). Ja juustukaste on väga abiks sinna juurde. Ma panen vist enne paar varianti siia ka kirja, sest ma ei tea kumb retsept kastmest läheb, 1 on suvikõrvitsa-toorjuustuga, teine tavaline jahukaste juustuga.
Tavaline juustukaste:
Valmistada paks jahukaste ning lisada sellele maitse järgi sulatatud juustu. Hea maitse annab kastmele aroomisool. Värvi elavdamiseks võib lisada väikese lusikatäie tomatipastat, maitsele tuleb ka kasuks.
Suvekõrvitsa-juustukaste:
Suvikõrvits (kabatshokk) koorida ja tükeldada, panna vähese veega keema ning keeta pehmeks, vahepeal, nt pudrunuiaga, tükke pressides. Tulemuseks on suvikõrvitsapüree, mida maitsesta aroomisoolaga. Lisaks paar karpi toorjuustu (Philadepphia, Merevaik), lisada võib ka tavalist riivjuustu või parmesani, samuti lusikatäis kepsutit ning miks mitte pressitud küüslauku või maitserohelist.
Tavaline juustukaste:
Valmistada paks jahukaste ning lisada sellele maitse järgi sulatatud juustu. Hea maitse annab kastmele aroomisool. Värvi elavdamiseks võib lisada väikese lusikatäie tomatipastat, maitsele tuleb ka kasuks.
Suvekõrvitsa-juustukaste:
Suvikõrvits (kabatshokk) koorida ja tükeldada, panna vähese veega keema ning keeta pehmeks, vahepeal, nt pudrunuiaga, tükke pressides. Tulemuseks on suvikõrvitsapüree, mida maitsesta aroomisoolaga. Lisaks paar karpi toorjuustu (Philadepphia, Merevaik), lisada võib ka tavalist riivjuustu või parmesani, samuti lusikatäis kepsutit ning miks mitte pressitud küüslauku või maitserohelist.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...