Ulukiliha suitsutamine
-
- Postitusi: 191
- Liitunud: K Juun 21, 2006 11:26 am
Ulukiliha suitsutamine
Siin kõiksugu erinevaid häid ja ahvatlevaid retsepte, kuid kuidas on ulukiliha suitsutamisega? Kindlasti paljud proovinud ja katsetanud - äkki jagate kogemusi, et mis moodi tegite ja kuidas välja tuli
julged teha, julge ka vastutada...
Re: Ulukiliha suitsutamine
Kobras, liha pikkida kadakamarjade ja küüslauguküüntega. Keele viib alla. Olen nii teinud ka talle kintsu. Väga viis.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
-
- Postitusi: 191
- Liitunud: K Juun 21, 2006 11:26 am
Re: Ulukiliha suitsutamine
selles ma ei kahtlegi, et hea saab , kuid rohkem huvitab et kaua marinaadis/soolas seisma peab, kaua suitsetama peab, mis kuumusel... sellised pisemad, kuid mitte vähetähtsamad detailid
julged teha, julge ka vastutada...
Re: Ulukiliha suitsutamine
No suitsetamise juures on ka ahjul tähtsus,iga ahi võib erinevat moodi suitsu ja kuuma anda.Kunagi sai parti nii tehtud,et kõigepealt (nagu alati) ahi kuumaks,siis puhtakskitkutud ja pestud part,mille kõhtu panin suitsupeki tükke (mõni paneb ka kuivatatud ploome ja muud sellist,ka võid võib panna)ja nati soola.Kõhu tõmbasin mingi naturaalniidi või peene nööriga kinni ja lind siis suitsu nii veerand tunniks.Siis suitsust välja ja keevavee potti nii 15-20min ja siis kui potist võtad hõõrud pealt ka soolaga kergelt kokku(on kuum,ettevaatust) ja suitsu tagasi.Edasi oleneb just sellest,kuidas ahi kuuma annab ja kas tegemist vana või noore pardiga(lastud linnul nokk näitab).Tegin kunagi maal elades kahe lõõriga suitsuahju,üks lõõr laskis suitsu otse läbi ja liharuumi küttis aint keris(esimene veerant tundi),ning siis teine lõõr laskis suitsu läbi kerese liharuumi ja sealt reguleeritava siibriga välja, teine siiber sulges otselõõri(pärast keetmist).Sai seal ka ahvenaid suitsutatud,kobrast siis lasta ei tohtinud.Aga Kakuke oskab kobrast häsi teha suitsuga,olen proovinud ja Feeni tehtud kitse ka,mõlemad läksid ilma lihakõrvase vedelikuta väga hästi.
noorus on ilus aeg
Re: Ulukiliha suitsutamine
Ise proovisin ühte foorumis antud retsepti, kobras õunamahla sisse koos sidruni, sibula ja küüslauguga. 24 tundi oleks pidanud olema, aga aega polnud nii palju ja ligunes siis 12 tundi. Peale selle ahju ja 8 tundi väiksel kuumusel suitsu.
Re: Ulukiliha suitsutamine
searibi,kahe ribi laiused tükid.soola ja grilli maitseainet.umbes 36 tundi soolas ja siis 3-4 tundi suitsu.
Re: Ulukiliha suitsutamine
Tegin siis suvel metsaseale suitsu.
Hommikul kukkus siga. Lõunaks oli maha jahtunud ja soolasin tükid ära. Järgmine hommik pesin soolast puhtaks ja keetsin kuna liha pehme. Meil külmsuitsu ahi (ehk pika lõõriga) kuhu liha sisse läks. Lepapuudele lisaks tõin metsast ühe värske puu, mille lehed head suitsu annavad. Kui teised ütlevad: "ise tehtud, hästi tehtud!", siis tookord tuli veel paremini välja.
Hommikul kukkus siga. Lõunaks oli maha jahtunud ja soolasin tükid ära. Järgmine hommik pesin soolast puhtaks ja keetsin kuna liha pehme. Meil külmsuitsu ahi (ehk pika lõõriga) kuhu liha sisse läks. Lepapuudele lisaks tõin metsast ühe värske puu, mille lehed head suitsu annavad. Kui teised ütlevad: "ise tehtud, hästi tehtud!", siis tookord tuli veel paremini välja.
Aim small, miss small!
Re: Ulukiliha suitsutamine
Metslane kirjutas:Tegin siis suvel metsaseale suitsu.
Hommikul kukkus siga. Lõunaks oli maha jahtunud ja soolasin tükid ära. Järgmine hommik pesin soolast puhtaks ja keetsin kuna liha pehme. Meil külmsuitsu ahi (ehk pika lõõriga) kuhu liha sisse läks. Lepapuudele lisaks tõin metsast ühe värske puu, mille lehed head suitsu annavad. Kui teised ütlevad: "ise tehtud, hästi tehtud!", siis tookord tuli veel paremini välja.
Kas liha panid kuivsoola või soolvee sisse?
Pole looma, pole probleemi!
Re: Ulukiliha suitsutamine
Kas keegi on kunagi suitsusaunas liha suitsetanud? Kuidas tegid? Kaua? Kuidas välja tuli?
Re: Ulukiliha suitsutamine
Ma olen kunagi sõbraga angerjat suitsusaunas teinud. Ca päevakene läks ära (vahepeal käisime ja vaatasime kuidas asi edeneb ja panime ahju alla puid ka). See oli muidugi aastaid palju tagasi ja sõbra isa juhendas, enam hästi ei mäletagi. Aga vist olid kalad seal lati otsas rippes. Kasutasime ka kuivsoolamist, enne suitsu sool lihtsalt maha.
Liha olen korra saanud, kui on suitsusaunas tehtud, see oli ropult soolane, peal valge soolakiht. Vanarahva värk, liha pidi vajadusel ju päris kaua säiluma ning enamasti kasutati ikka suppide jms tarvis.
Liha olen korra saanud, kui on suitsusaunas tehtud, see oli ropult soolane, peal valge soolakiht. Vanarahva värk, liha pidi vajadusel ju päris kaua säiluma ning enamasti kasutati ikka suppide jms tarvis.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Re: Ulukiliha suitsutamine
Vanasti kui omal ikka kodus sead olid, siis sai ikka tehtud.
Jõulu eel siga tapetud ja soolvette (kartuli ujutamisega timmitud) pandud, lihavõtte eel kevadel suitsusauna. Kaks päeva läheb ikka ära, esimene ööpäev kütmisega, teine päev seisab juba salvestunud soojuses ja jahtub tasapisi ... suitsuahjus pole kunagi nii hea saanud.
Jõulu eel siga tapetud ja soolvette (kartuli ujutamisega timmitud) pandud, lihavõtte eel kevadel suitsusauna. Kaks päeva läheb ikka ära, esimene ööpäev kütmisega, teine päev seisab juba salvestunud soojuses ja jahtub tasapisi ... suitsuahjus pole kunagi nii hea saanud.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Re: Ulukiliha suitsutamine
Väga hea liha sai vanasti korstnas suitsetades.Läks ka nii kaks päeva umbes.Palju korraga suitsetada küll ei saanud ja kummikuga hakatada ka ei tohtinud aga see eest .
Naine võib olla,koer peab olema!
Re: Ulukiliha suitsutamine
Ka meil tehti nii nagu Honkomees rääkis,aint suitsutamine kestis kolm päeva.Esimene päev tehti kõvad tuld ja aeti kuumus üles,siis teine päev(ööpäev) aint nati lisati kütet,et kuumust hoida.Ja kolmas päev läks jahutusele(tuld ei tehtud ja jäeti saunauksed-aknad lahti),siis päeva lõppupoole võeti liha maha ja pandi kas vilja sisse salve,või riputati aita üles.Ka puutünni pandi vahel ja raputati kuiva soola peale,kuigi suitsust tulnud lihal oli ilus musta karva soolakiht ümber.See saunas suitsutamine oli ikka töörohke tegevus,sest tuli ka öösel vaatamas käia ja vajadusel kütet lisada aga suitsu läks ikka terve(tükeldatud) kodusiga ja see liha mis saunast siis tuli(ka pekk) oli küll selline,et paneb praegu täiskõhugagi suu vett jooksma.
Suitsutades rippus liha sauna lae all,kuhu vastavatele konksudele olid pandud pikad (ülesauna) latid,oli takuse nööriga seotud tükkide viisi ja alla asetati plekkvannid või vanad kausid kuhu tilkus liigne rasv ja soolvesi.Lava,mis oli meil suitsusaunas lahtine(pukkidel),tõsteti suitsutamise ajaks välja.
Suitsutades rippus liha sauna lae all,kuhu vastavatele konksudele olid pandud pikad (ülesauna) latid,oli takuse nööriga seotud tükkide viisi ja alla asetati plekkvannid või vanad kausid kuhu tilkus liigne rasv ja soolvesi.Lava,mis oli meil suitsusaunas lahtine(pukkidel),tõsteti suitsutamise ajaks välja.
noorus on ilus aeg
Re: Ulukiliha suitsutamine
Jah, vahel ka kolm päeva. Aga pärast suitsu pole küll soola pannud. Ja see suitsusaunas üleriputamine ja vannid olid ka täpselt nigu Jorr kirjutas. Krt, suu jookseb vett ...
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!