Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Rõõm kuulda,lähen ise homme hommikul lihatööstusesse liha viima.Lasen kah konservi teha. Loodan et tuleb kah hää kaup:)
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Viljandi lähedal
saanud väga head kitsevorsti (grillvorst). Kindlasti soovitan.

Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Teist aastat järjest sai Viljandi lähedal kitsevorsti juustuga tehtud.Paremat pole kuskilt saand!
sulgpall on parem kui keks
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Kas keegi Viljandi lähedal toorvorste ka lasknud teha? (kunagi, vist oli foorumlaste rebasejaht) olid lambasooles (vist) peenikesed vorstid, mida väga hea praadida oli ja maitsesid head. Äkki olid need ka Viljandi lähedal tehtud?
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Saslõki vorsti lasknud teha.Kui pikalt küpsetada,siis väga head.
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Sain lihatööstusest konservid ja vorstid kätte
SUPER!!!!! Soovitan ka teistele 


Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
AndresR kirjutas:Sain lihatööstusest konservid ja vorstid kätteSUPER!!!!! Soovitan ka teistele
Viimane jaht saime õllevorsti, mitteüht halba sõna ei ütle!
Suitsutalle saime kätte. Taaskord super


Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Eraser kirjutas:AndresR kirjutas:Sain lihatööstusest konservid ja vorstid kätteSUPER!!!!! Soovitan ka teistele
Viimane jaht saime õllevorsti, mitteüht halba sõna ei ütle!
Suitsutalle saime kätte. Taaskord super![]()
Andresega sama partii ja eriti hea maitsega tundub olevat juustuga suitsuvorst.

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Minuarust on konserv ka OK 

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Kas keegi oskaks juhatada kuidas sinna Karula lihatööstusesse saaks? Kaardilt ei leidnud kahjuks sellist kohta. Kui keegi oskab kaardile mingi täpikesegi märkida oleks tore. Kasvõid koordinaadid, saab gpsi sisestada. 

-
- Postitusi: 1354
- Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Trükid aga otsingusse(kasvõi kuugel mu pärast) sisse Karula Lihatööstus ja mure otsas.
Muidugi ei maksaks kohe gps ja lihahunnikuga ukse taha sõita. Ennem oleks kaval helistada ja kokku leppida.
Muidugi ei maksaks kohe gps ja lihahunnikuga ukse taha sõita. Ennem oleks kaval helistada ja kokku leppida.
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Lugupeetavad. Kas võiksite soovitada vorstitegijat Tartu lähistel. Tegemist on väikese koguse kitselihaga, ~15kg.
-
- Postitusi: 92
- Liitunud: K Aug 19, 2009 9:33 am
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Kellamees kirjutas:Lugupeetavad. Kas võiksite soovitada vorstitegijat Tartu lähistel. Tegemist on väikese koguse kitselihaga, ~15kg.
Minu isiklik arvamus on selline, et Sa pead veel ühe kitse maha laskma või siis mõne teise looma, kuna seda liha on niivõrd vähe, et vaevu keegi tahab nii vähe liha korraga ära teha. Aga Sa proovida võid ikkagist, kuna ise ei ole tartu kandi mees siis soovitata ei oska kus tehakse paremat ja maitsvamat vorsti jne. Annan sulle ühe lingi, kus tegelelatkse lihaga. Vali mis Sulle on sobiv! http://infotelefon.ee/?action=otsiTegev ... piirkond=3
Paremat kohta ei tea, kui Mets!!!:)
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Alla 20 kg ei taheta kusagil võtta. Eks see Tartu lähedal ole ka nii ja naa, vist otseselt Tartumaal polegi head kohta kuhu mine ja vii.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
üks veice kommentaar/selgitus selle nn. tõmbamise suhtes
juhuslikult olen omal ajal epas ka lihatehnoloogia eksami ära teinud....ja siit siis mõned vorstitegemise teoreetilised teadmised
1. kõikidesse vorstisegudesse lisatakse lisaaineid....näit. 0,1...1,0 g nitritit per 10 kg....ühelt poolt tagab see intensiivse punase värvi, aga mis oluliseim ....tõstab liha veesidumisvõimet... igale vorstimassi segule lisatakse vett...keeduvorstile isegi 30...40 l per 100 kg liha ...suitsuvorstisegudele vähem, sõltub retseptist ja sõltub ka muudest lisaainetest, näit toidufosfaadist mis klassikas oli tegelikult jahvatatud kamar...(täna selles ei maksa enam nii kindel olla
)
2. rusika reegel on et 100 kg lihast saab 130 kg keeduvorsti või 70 kg klassikalist täissuitsuvorsti (see aeg siis moskva täisuits, retseptis järelvalmimine 2 nädalat enne realiseerimist)
3. nüüd meil enim tehtav nn. poolsuitsuvorst ongi selline poolpeeretus veesisaldumise mõttes
4. poolsuitsuvorsti väljatulek sõltub siis:
4.1. vee ja lisaainete kogusest vorstisegu retseptis
4.2. suitsutamise reziimist (temp., aeg ja niiskuse %)
4.3. järelvalmimise/jahutamise ajast ja keskkonnast enne realiseerimist
Järeldus/sõnum : kui te saate 100 kg toormest 90 kg poolsuitsuvorsti võib olla tegu täiesti ausate vorstimeistritega
ja lõpetuseks....teisalt kui tõesti on tegu teadliku aga arukas mahus (no näit 5 %) tõmbamisega siis seda tõestada isegi labor analüüsiga suht raske...
juhuslikult olen omal ajal epas ka lihatehnoloogia eksami ära teinud....ja siit siis mõned vorstitegemise teoreetilised teadmised

1. kõikidesse vorstisegudesse lisatakse lisaaineid....näit. 0,1...1,0 g nitritit per 10 kg....ühelt poolt tagab see intensiivse punase värvi, aga mis oluliseim ....tõstab liha veesidumisvõimet... igale vorstimassi segule lisatakse vett...keeduvorstile isegi 30...40 l per 100 kg liha ...suitsuvorstisegudele vähem, sõltub retseptist ja sõltub ka muudest lisaainetest, näit toidufosfaadist mis klassikas oli tegelikult jahvatatud kamar...(täna selles ei maksa enam nii kindel olla

2. rusika reegel on et 100 kg lihast saab 130 kg keeduvorsti või 70 kg klassikalist täissuitsuvorsti (see aeg siis moskva täisuits, retseptis järelvalmimine 2 nädalat enne realiseerimist)
3. nüüd meil enim tehtav nn. poolsuitsuvorst ongi selline poolpeeretus veesisaldumise mõttes
4. poolsuitsuvorsti väljatulek sõltub siis:
4.1. vee ja lisaainete kogusest vorstisegu retseptis
4.2. suitsutamise reziimist (temp., aeg ja niiskuse %)
4.3. järelvalmimise/jahutamise ajast ja keskkonnast enne realiseerimist
Järeldus/sõnum : kui te saate 100 kg toormest 90 kg poolsuitsuvorsti võib olla tegu täiesti ausate vorstimeistritega
ja lõpetuseks....teisalt kui tõesti on tegu teadliku aga arukas mahus (no näit 5 %) tõmbamisega siis seda tõestada isegi labor analüüsiga suht raske...
kärbes kirbule!