kirp kirjutas:Laadinud 9,3x62, 30-06, 308 ja 6,5 Carcanot. Igal kaliibril on oma väikene "spetsiifika". Kõige kapriissem loetelust on 9,3x62 (mul ka lisaks Benelli Argo, mis hästi "tiheda" padrunipesaga). 308 tundub olevat kõige kergem kalibreerida. Kakukese kirjeldatud probleemi tõenäoliseks allikaks on kesta kaela kumeruse muutused kalibreerimisel (või teistsuguse kujuga padrunipesaga relvast laskmisel - näitena toodud IZ-ist lastud kestad teises püssis). Kuna kaela kumeruse õigsuse kontrollimist on koduste mõõteriistadega praktiliselt võimatu teha, siis ei oska arvata kas kael surutakse kokku või hoopis venitatakse kesta välja tirimisel pikemaks. Ise kaldun viimase võimaluse poole (venitatakse välja). Norma kestad on suhteliselt pehme vasesulamiga ja neid on kõige kergem "ära mudida". Mäletan, et Kakuke harrastab kogu kesta kalibreerimist (et siis ei tekkivat mõõtudega probleeme). Oma kogemus just vastupidine - kui lased samast püssist, siis eelistatult kalibreerin ainult suudme - mudib vähem kesta, selle eluiga pikem, kumerused ei saa kannatada ja õli ka pole vaja. Automaadid on omaette teema ja seni on mul kahjuks kinnitumas arvamus, et jahis tuleks kasutada vaid poe 1x laetud moona. Korduvlaadimist võib mööndustega harrastada tiiru tarbeks.
Kakukesel võib määrimise probleem ka olla.
Kui pärast(!!) kalibreerimist hülsi pikkus mõõtu trimmida peaks 308 Win iga kell padrunipessa mahtuma!
308 Win üks lihtsamalt laetavaid padruneid, olen nõus.
"siis eelistatult kalibreerin ainult suudme - mudib vähem kesta, selle eluiga pikem, kumerused ei saa kannatada ja õli ka pole vaja." Igal kalibreerimisel on hülsi määrimist vaja!
Automaadid on omaette teema ja seni on mul kahjuks kinnitumas arvamus, et jahis tuleks kasutada vaid poe 1x laetud moona. Korduvlaadimist võib mööndustega harrastada tiiru tarbeks.[/quote]
Jama! Miks poolautomaadi jaoks ei ole käsitsilaetud padrun hea? Mööndustega võiks harrastada tiiru jaoks? Missuguste mööndustega?