Kolevoll kirjutas:Metslane kirjutas:Minu arusaam, miks mootorsõidukilt laskmine on keelatud. Esiteks loom ei karda praegu autot, kui tekib piisav hulk loomi, keda on autokatuselt mõõda lastud, siis hakkava ka nad autot kartma. See tähendab, et loom võib üsna kergelt sattuda paanikasse autot nähes.
Metslane on asjaloo kenasti lahti seletanud. Soomlased on oma normide loomisel selle auto+tulistamine seose hästi arvesse võtnud, millest võiks ka ehk meil juhinduma hakata. Illustreerimiseks üks lugu metskitsede näitel:
Oktoobri algul tegin endale selgeks põllud, kus kitse rohkem näha, et siis sügisese puhkuse ajal kenasti jahil käia. Kui puhkus juba käes oli, siis põgenesid kitsed juba kaugelt autot märgates. Nagu kolleegide jutust selgus, oli meie kanti tekkinud keegi asjaarmastaja-autosttulistaja, kelle tegevuse tulemusena ka paar kitsekorjust leidsime. Kahjuks ei ole me suutnud veel selle asjaarmastaja isikut kindlaks teha, aga mõned kahtlused juba on tekkinud.
Teine näide metssigadega:
Istusime sõbraga hernepõllul pukkide otsas sigu ootamas. Oli juba üsna pime kui sead tulid põllule, aga jäid laskmiseks pisut kaugevõitu kohale kohaliku tähtsusega kruusatee servas. Ootasime, et seakesed meie jaoks paremale positsioonile jõuaks, kuni lähenes üks sõiduauto. Kui sõiduauto sigadele lähemale jõudis, panid viimased üle tee metsa poole punuma ning autost põrutati tulede valgel sigadele paar pauku. See viimane seletab ka asjaolu, miks sead sealsetel põldudel viibides koledasti möödasõitvaid autosid pelgavad (panevad põllult putku juba 300 m kaugusel oleva auto puhul).
Selle peale ma ütleksin, et väga hea, et loomad autot pelgavad! Nendele meestele, kes autot laskmiseks ei kasuta, ei tohiks see ju mingeid muresid põhjustada, või mis? Ja need, kes autost põmmivad, on oma elu järelikult ise keeruliseks elanud.
Jah, võib ju öelda, et auto ei tohiks metsloomas hirmu tekitada, aga olete kindlad, et ainult autost tina saanud kits paneb seda nähes jooksu? Mina selles kindel küll poleks. Mina ei tea sellest muidugi mitte midagi ega kedagi