Sinu tingimustele vastab kõige paremini PCP ehk eellaetav õhukas. Ainuke häda, et kogu tarviliku mahutamine 10k eelarvesse on üsna raske. Ainuke variant oleks ehk pruugitud komplekt või siis kampaania korras mõni FX Typhoon või AA/CZ S200.
Uuena saaksid osta endale korraliku vedruka. 2k eest saab vabalt 3-12x4x ja vedrukal kestva optika, mis jätab vabaks ca 8k. Ok, 50 m peal märklehe augustamiseks jääb 12x väheks, aga eks pead endalt küsima, kui palju reaalselt sellisel distantsil lased. Kangem (24x/32x) optika maksab rohkem ja sõltuvalt distantsist pead ka parallaksiga seadmisega rohkem möllama. 50 m on vedruka puhul nii või teisit väljakutse. Samuti tasub siin eelistada fiksrauaga püsse.
Mida valida? Maitse asi. Odavamast otsast vast Gamo. Küllaltki levinud ja juppe laialt. Mudelitest CFX, kiidetakse ka Whisperit, aga ma ei tea, kas seda meil müüakse. Cometa Fenix 400 ka hea, aga mõni on kurtnud, et vedru väsib ruttu, samuti tegu lahtimurtava vedrukaga.
Samas nende "odavbrändide" tippude hind läheneb juba peenemale kraamile. Ehk siis Saksa toodang - Diana ja Weihrauch. Diana puhul ma jätaks kõrvale kõikvõimalikud "magnumid". Eriti kui jutt 50 meetrist. Muidu asjalikud püssid. Valik oleks mudelid 48/52 või 54. Viimasel on ka vedru edasilööki kompenseeriv lahendus, mille tõhususele ma küll hinnangut anda ei oska. Diana suurimaks miinuseks on minu silmis hind, mis on HW-ga võrreldes kõrgem. Odavamatest ja lahtimurtavatest kiidetakse Panther 34-ja.
Weihrauch puhul on hind märksa meeldivam ning ka kvaliteet paljude meelest Dianast parem. Eks see "parem" on muidugi suhteline ja tihti sõltub siingi palju sellest, kes mis marki parasjagu omab

Fiks rauaga HW-57 on hea valik odavamast otsast... Vaid natuke kallim kui hispaanlased, aga parem. Eriti päästik. Kallimast otsas HW97K - üks parimaid vedrukaid üldse, mis täna tootmises. Kui vajad ka lahtist sihikut, siis pead valima küll eelkäija HW-77, kuna 97K on ainult optikaga laskmiseks. Ühtalsi pead arvestama sellega, et see 77/97K on üsna raske. Neli kilo annavad laskmisel küll stabiilsust juurde aga pidevalt näpu otsas tassimiseks on seda vähe palju. Eriti kui mingi "full size" optika peale kruvida. Lahtimurtavatest on HW 95 selline vähe kergem "hard-hitter".
Minu enda valik on ja oleks jätkuvalt HW 97K. Maailmakuulus Rekordi päästik ja edukas FT karjäär on garantii, et saad korraliku asja. Hind ka ülimõistlik. Väiksema eelarve korral võtaks HW-57, veel väiksema eelarve korral CFX-i.
Kuulidega on nõnda, et ei ole ühte ja ainukest head. Igale püssie sobib oma. Testida tasub JSB, RWS ja H&N toodangut.
Springers are like Muscle-Cars - Classic, Heavy and Never out of style...
http://airgun.planet.ee