Jahinoad

Õnnestunud jaht on hea eeltöö tulemus , kuidas teha ettevalmistusi ja mida jahil abivahenditena kasutada.
Vasta
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas honkomees »

käed saab jah kuidagi veel lumega enam-vähem puhtaks, aga nuga ehk siis noapead mitte kuidagi ja siin oli vanasti ikka karjaköögi keev vesi abiks, ja kätepesuks no selline et kätepeale sai ainlt natuke pritsida, muidu võttis karva nagu seaharjased maha, pole küll kunagi kaltsuga käsi rasvast puhastand, vist vanast aast jäänud sihuke loll kokkuhoidmise komme.
Jahiauto peal on mul kah veepudel, aga see viimased poolteist kuud jää-olekus, pole sõidu ajal üles sulanud. Teinekord jah metsavahel, kui lumega suurema vere-rasva maha pühid ja riided veel läbimärjad pole ning taskus mõni kuiv pabertaskurätik on, siis olen nö lõplikult käed sellega kuivaks pühkind. Eile aga tulin ajust nii, et taskutest viskasin mitu pabermassi nutsakat välja, kõigile gore-tex-mexidele vaatamata läbimärg nii seest kui väljastpoolt tulnud veest ...
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kasutaja avatar
smtasku
Postitusi: 316
Liitunud: E Juun 26, 2006 3:12 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas smtasku »

Üks nuga mida kasutan on Gerber Gator, sellel on väga hea patenteeritud kummist käepide. Seisab ka rasvasena normaalselt käes. Tera kujusid on muidugi jahi tarbeks ka paremaid, antud isend pärit jänkidemaa sõjaväevarustusest. Tera läheb ilusti teravaks, pikka kondinüsimist aga ei kannata.
Manused
GB-6079.jpg
GB-6079.jpg (4.69 KiB) Vaadatud 10643 korda
meie toimetused sõnas ja pildis www.salmejahiselts.ee
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas tony »

Mul sellisaid Gerbereid kaks tükki.Üka konksuga ja teine ilma.Mu meelest igavene saast.Isegi seal ei kannata ühe jutiga nahka maha võtta,"kondi saamisest" rääkimata,kole kiiresti läheb nüridaks.
Kasutaja avatar
smtasku
Postitusi: 316
Liitunud: E Juun 26, 2006 3:12 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas smtasku »

Ma pidasin postitusega silmas ikka seda käepidet. Tera ei ole jah miskit erilist aga seaga saab ilma teritamata ühele poole.
Viimasel ajal kasutan rohkem Mora alla 100 eegust nuga, nendel kah osadel natuke kummi peale pandud. Saab kah hakkama.
meie toimetused sõnas ja pildis www.salmejahiselts.ee
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas jorr »

Jah,see käepideme materjal on seejuures just väga tähtis ja kõige libedam on just ilus plast käepide.Need noad,mis Sammalhabe pildile pani on ju kõik puumaterjalist pidemega ja pole ka nii libedad kui plast.Kummi muidugi hea,eriti see karedam tüüp.Tera on praegu laias valikus ja kui noa muretsed,siis vaja ikka enne kätte võtta,et kuidas pihus istub,mitte aint hea tera ja kallis hind.
noorus on ilus aeg
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas tony »

Enne võtan hea teraga ja kehva pidemega noa kui vastupidi.Paljudel siis reaalselt see nuga pihku libisenud on?Olen sadadel sigadel nahka võtnud ja erilist "käte rasvumist" küll ette pole tulnud,juhul muidugi kui arutult ploomirasvades sobrama hakata siis teine asi.Nahka võttes ikka nii,et kui ca 15cm võetud,siis noaga auk nahasse ja näpp sellest läbi.Noa tera läheb mul küll rasvaseks aga pea mitte kunagi.
22LR
Postitusi: 358
Liitunud: R Mär 04, 2005 12:34 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas 22LR »

Noa käespüsimine sõltub pea kujust.Viimase 12 kuu jooksul sai jahinuge tehtud üle 10-ne,Kõigil käepidemed puust(pihlakas ,kirss,ploom,kreek.õunapuu) lihvitud ja lakitud 2-3x tugevalt vedeldatud lakiga,et ei määrduks.Seni pole omanikest keegi kurtnud ,et libe oleks .Ise nülginud nii siga põtra kui kobrast.Tera materjaliks kasutan erinevaid saelehti(peavad väga hästi tera) sõltuvalt sellest kui paksu tera keegi soovib,soovi korral omaniku nimi või lihtsam graveering ka terale peale.Soovijaid rohkem kui teha jõuab.Tehase nugade suuremaks puuduseks (va. lõikeomadused)pean just käepideme kuju.
Alati on rohkem kui 2 võimalust!
kivikas
Postitusi: 33
Liitunud: T Dets 30, 2008 4:32 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas kivikas »

No nii...
Kuna enesel just jahinoast puudus, siis kah pisut asja uurinuna jäi silma 2 tootjat (hetkel). Neil terase iseloomustamiseks väga kõlavad nimed VG-1 san Mai III ja VG-10. Pisut ringi tuulates leidsin ka netist kaks, minu jaoks "hiinakeelset" tabelit http://www.e-tokko.com/eng_original_list.htm (pole metallide tehnoloogiat nii sügavuti uurida vajadust olnud) http://spyderco.com/edge-u-cation/steelchart.html . Kas kohalikud spetsid viitsiksid nüüd asja lihtsalt eesti keeles ära seletada, et kas nendel materjalidel on suurt vahet kah just nende jahinoa kujusse töödeldud omadusi silmas pidades?
Pretendendid ise sellised:
http://spyderco.com/pix/products/med/FB02_M.jpg ühte sellist olen juba ka omanud ja metsa alla poetanud...tundus igati (y) kuigi olid ka sellel omad puudused; pisut lühike ja paks (3mm) tera, millega ei suutnud põdra rinnakorvi lahti tõmmata kuna tera kiilus lihtviisi kinni. Marttiini noaga käib asi sirinal...
http://us.st12.yimg.com/us.st.yimg.com/I/csstoreonline_2034_31264717

ja kui juba unistamiseks läks, siis miks mitte ka uurida, mis materjal see 3G on :M
http://www.fallkniven.com/bilder/h1web.jpg

Hetkel kasutusel Marttiini toodetud nn. lihalõikuse nuga. Asja ajab ära aga see ikka selline puht lihakombinaadi tööriist. soov oleks ikka asine tööriist soetada.
Kasutaja avatar
kaarelj
Postitusi: 70
Liitunud: E Dets 22, 2008 9:32 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas kaarelj »

Kel sigu noaga ära kutsutud võix väheke õpetada, kuhu, kuidas ja millist nuga valida sellejaoks(kui pika teraga oleks hädavajalik miinimum), eeldan et asi päris nii ikka ei käi nagu koduseaga :)
mürka
Postitusi: 188
Liitunud: T Okt 31, 2006 10:04 am

Re: Jahinoad

Postitus Postitas mürka »

Kõige etem nuga on ikkagi mõne vana külaseppa tehtud. hoiab hästi tera ja pea teed täpselt oma peopesa järgi. Mull endal isast jäänud nuga mis on valu saanud ja siiamaani ei ole mind hätta jätnud. Kui ma ei eksi siis tera on vana soomekelgu jalasest tehtud.
küll siga pori leiab
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas aivar00 »

Mis siis kodusea ja metssea ära kutsumise vahe on? Hilisem töötlus jah erinev (ühel võtad karva ja teisel nahka).
Ikka nuga "kõrri" et veri välja voolaks. Sama nagu ka lastud looma veretustamine käib. Kui aga tahad lihtsalt looma surmata, ja kõri kallale ei julge minna, siis 1 käpa taha otse südamesse. Aga noa tera pikkus oleneb ikka elaja suurusest.
Neid nugade ise valmistajaid on igas regioonis. Miskipärast endale aga jäänud selline mulje, et kohalik mees kipub kole palju raha tahtma selle noa tegemise eest(kui aga väärt asi, siis see ei ole takistuseks). Need väljamaa seppade tehtud masstoodangu pussid kordades odavamad (damaskusest ei räägi). Endalgi neid kohalikke nuge erinevaid olnud. Kodusigade jaoks kasutan nõuka aegsest saeraami lehest tehtud nuge- tera peavad päris hästi, kuid luiskamist tahavad pikalt. Olen ka seda "soome kelgu jalasest" nuga proovinud. Oli päris asjaline, ainult et kelgu jalas peab olema Eesti aegne. See nõuka aegne on naa pehme- praktiliselt tavaline lattraud. Kunagi kasutasin saksa tääki notsude peal- tollel oli ainult see häda, et tera kitsas ja suure sea torkamisel kippus haav kinni vajuma. Üks hea nuga on vanast randaali kettast tehtud puss, kuid seda peab teravaks ihuma ikka õite pikalt. Pärast muidugi võid habet ajada.
Viimati muutis aivar00, N Jaan 29, 2009 1:15 pm, muudetud 1 kord kokku.
ikka lõbusalt
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas kakuke »

kaarelj kirjutas:Kel sigu noaga ära kutsutud võix väheke õpetada, kuhu, kuidas ja millist nuga valida sellejaoks(kui pika teraga oleks hädavajalik miinimum), eeldan et asi päris nii ikka ei käi nagu koduseaga :)

See teine teema, kui kõnealune, aga vaata siia.
viewtopic.php?f=10&t=4142&hilit=+siga+nuga
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
22LR
Postitusi: 358
Liitunud: R Mär 04, 2005 12:34 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas 22LR »

Aivar00!Sama lihtne see lugu ongi,mida kõvemast materjalist seda kauem teritad aga püsib ka kaua.
Alati on rohkem kui 2 võimalust!
Kasutaja avatar
smtasku
Postitusi: 316
Liitunud: E Juun 26, 2006 3:12 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas smtasku »

Samas peaks pisut pehmem tera magusamalt lõikama. Habamenugasid ka ju teritati vastu püksirihma, muidugi ei püsinud nad kaua.
meie toimetused sõnas ja pildis www.salmejahiselts.ee
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas jorr »

Jah,habemeajamisnuga on üliõhukese teraga ja rihm võtab seda ikka.Muideks,need endavalmistatud jahinoad(olen ka neid palju teinud) on head küll aga nende headus oleneb just kasutatava tera-(pideme) materjali omadustest.Rauasae leht on tugev ja kestab küll aga üks viga ikka,kauem niiskes keskonnas olles tükib rebasekarva minema,muidugi kui eelnevalt tera ei kroomi või nikelda ja need,mis ise olen kasutanud,ehk nati kalgid ja tahavad eelnevalt õiget karastust.Aga saematerjali saage on mitut sorti ja siin ikka vaja asja hästi tunda,et õige sattuks,ning tera käiates on oht,et karastus muutub.Olen kasutanud peamaterjalina nii plasti, puud,kummi kuid viimasel ajal katan kas kummi või puu käepideme kitsa kroomnaha ribaga ja siis kas lakin või katan läbipaistva liimiga.Seisab ilusti pihus ja ei lähe nülgides libedaks.Tera-pideme kuju-pikkus muidugi vastavalt vajadusele ja nn.nülgimisnuga lühema teraga,kuid selline,et saad rohkem tera kasutada.
noorus on ilus aeg
Vasta