konserv
Loen siin et paljud mehed kasutavad loorberit konservi valmistamisel .tahan öelda seda et loorberit kasutatakse lihatoitudes 15 min enne valmimist ja pärast valmimist võetakse valja et ei rikuks head maitset.loorber annab pikaldasel seismisel liiga tugevat maitset.mina isiklikult ei kasuta loorberit enem 10 aastat konservi tegemisel.
4 tera pipart, triiki teelusikas soola, keskmine küüslaauk neljaks lõigata
ja kindlasti kamarat vahest lõikan tüki vahest läbi masina ja muidugi pekki.keedan kolm tundi vaiksel tulel pliital ja mis on veel tähtis tuleb nii kiiresti kui võimalik maha jahutada külma jooksva vee all see pidurdab pakterite arenemist.konservid seisavad esiku kapis vahest 4-5 aastat ja mitte midagi ei juhtu.
jõudu katsetamisel.
4 tera pipart, triiki teelusikas soola, keskmine küüslaauk neljaks lõigata
ja kindlasti kamarat vahest lõikan tüki vahest läbi masina ja muidugi pekki.keedan kolm tundi vaiksel tulel pliital ja mis on veel tähtis tuleb nii kiiresti kui võimalik maha jahutada külma jooksva vee all see pidurdab pakterite arenemist.konservid seisavad esiku kapis vahest 4-5 aastat ja mitte midagi ei juhtu.
jõudu katsetamisel.
Olen teinud ka sama retsepti järgi: 0,5 L purk tükeldatud kitseliha, 1 loorber, 1 teelusikas triiki jämedat soola, 5-7 tera pipart, 50 g pekki kamaraga läbi hakklihamasina aetuna. Kaan peale ja autoklaavi. KUID KEHV ASI ON SEE, ET PUUDUS KALLERDIS JA SEARASV JÄIGI PEALE NAGU KÜLMALT PANDUD SAI. Vot mõtlengi , mida valesti teinud olen või midagi tegemata jätnud.
Viimati muutis Jahimeez, P Nov 07, 2004 10:32 pm, muudetud 2 korda kokku.
Jahti kaine peaga!
Jahimeez kirjutas: SEARASV JÄIGI PEALE NAGU KÜLMALT PANDUD SAI. Vot mõtlengi , mida valesti teinud olen või midagi tegemata jätnud.
Selle vastu oleks piisanud kui autoklaavist purke välja võttes nad kohe kaane peale seisma paned, soe rasv tõuseb ülesse ja jääb hiljem purgi põhja.
Jahimeez kirjutas:Unustasin veel küsida, kes teab kust Tartumaal saab konservikarpe. Trapperis olid vist müügil 1,70 eeku, kuid see veitsa kallis.
See väga hea hind, ise käisin Viimsist toomas, seal tuli hinnaks 250g karp ca' 1,40 krooni, pane sinna nüüd sõidukulu ka juurde ja tulebki hind samasse kanti.
Lisan veidi loorberi kohta. Kui on keegi tähele pannud, siis on ka tehase konservi teinekord loorberilehe tükk sisse sattunud. See ikka maitse asi. Ise olen alati tüki karbi kohta pannud. Nii ju kõikide maitseainetega. Paned seda, mis meeldib. Kallerdis ja rasv on muidugi iseküsimus. Mina olen keetnud seakamarast või jalgadest puljongi nagu sültigi. Üks tuttav on lihtsalt seakamara tükke karpi lisanud. Toimib samuti. Eks see rasv ongi rohkem seale. Kits ja põder ilma ka head.
ikka lõbusalt
-
- Postitusi: 1059
- Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am
Konservide lõpp?
Tuletan meelde, et viimasel jahimeeste kokkutulekul (Pärnus) ühes telgis kus head eesti keelt rääkiv soomlane pakkus imehead põdra-salami vorsti ütles, et nüüd on sakslastel toodetud kile vaakumpakid mis kannatavad autoklaavimist!!! Hr Mario Sootna kes istus ka telgis äkki aitab meenutada mis firma see oli...?
Seda oleks tõesti huvitav teada. Muidugi iseküsimus on see, et kui palju maksab see nn. vaakummasin ise lisaks sellele kilekotile kuhu liha paned. Alati saab muidugi koopereeruda, aga nagu olen tähele pannud, siis suure karja peale olevad esemed ei taha hästi kesta. Muidugi ise arvestades, et koos paari sõbraga teeme aastas ca 300-400 konservi, siis antud hetkel ei tundu isegi 2 krooni 250 grammise karbi eest palju olema.
ikka lõbusalt
-
- Postitusi: 2419
- Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm
Re: Konservide lõpp?
Kaupo Kindsigo kirjutas:Tuletan meelde, et viimasel jahimeeste kokkutulekul (Pärnus) ühes telgis kus head eesti keelt rääkiv soomlane pakkus imehead põdra-salami vorsti ütles, et nüüd on sakslastel toodetud kile vaakumpakid mis kannatavad autoklaavimist!!! Hr Mario Sootna kes istus ka telgis äkki aitab meenutada mis firma see oli...?
Ei ole küll ....,aga firma oli-BMH e. Baltic Moose Head , tegevjuht Margus Saarna t.5143341 .Vaata lisa E J oktoober 2004.
Sama firma loosis kokkutulekul 10 valgesabahirve luba Soome,seda möödunud aastal neile müüdud põdralubade (omanike )vahel.
Kivi kotti!
Re: konserv
Leidsin ühe vana konservi retsepti:
1kg / 225g liha kohta panna maitseaineid:
1. Soola 15g (2 teelusikatäit) / 4g (1/2 teelusikatäit)
2. Suhkrut 3g (1/2 teelusikatäit)/ 0,75g (1/8 teelusikatäit)
3. Pipart 4 tera / 1 tera
4. Vürtsi 4 tera / 1 tera
5. Loorberilehte 1/2 / 1/8
Soovi korral 1 küüslaugutükike.
Terapipra asemel võib lisada veidi pipra- ja vürtsipulbrit või peenestatud maitsetaimi (punet,majoraani,liivateed,piprarohtu vm.)
Pole soovitav lisada sibulat,aedvilju,jahukastet,hapukoort,riisi.
Keeta kiirkeedupotis 6l mahub 3tk 0,5l purki 60min.
1kg / 225g liha kohta panna maitseaineid:
1. Soola 15g (2 teelusikatäit) / 4g (1/2 teelusikatäit)
2. Suhkrut 3g (1/2 teelusikatäit)/ 0,75g (1/8 teelusikatäit)
3. Pipart 4 tera / 1 tera
4. Vürtsi 4 tera / 1 tera
5. Loorberilehte 1/2 / 1/8
Soovi korral 1 küüslaugutükike.
Terapipra asemel võib lisada veidi pipra- ja vürtsipulbrit või peenestatud maitsetaimi (punet,majoraani,liivateed,piprarohtu vm.)
Pole soovitav lisada sibulat,aedvilju,jahukastet,hapukoort,riisi.
Keeta kiirkeedupotis 6l mahub 3tk 0,5l purki 60min.
Re: konserv
Ise olen teinud konservi järgmiselt:
Plekkkarbid ja kaaned pesta kuuma veega ja kuivatada.
Liha lõigata kuubikuteks ~ 2x2x2cm.
Karbi põhja panna maitseained :
1. Soola (keskmine) - 1 teelusikatäis triiki, sõrmega ülearune maha.
2. Suhkrut - näpuotsaga.
3. Pipart - 4 tera.
4. Vürtsi - 1 tera.
5. Loorberit - sõrmeotsa suurune tükike.
6. Küüslaugutükike ~ 3x3x3mm.
7. Zeatiini - näpuotsaga.
Keeta jalakontidest leent, mida lisada zelatiini asemel või lisaks 1 deserdilusikatäis juba peale liha karpi panemist.
Liha valida ka mõni rasvasem tükike sekka, jälgida et ei jääks liha karbi servadele (muidu ei saa karpi tihedalt kinni) ja keerata karp kinni.
Panna karbid katlasse, vesi peale, restid vahele, et karbid kokku ei asetuks.
Keeta 4-5 tundi, asetada külmale põrandale jahtuma.
Kui liha hulgas on verisemaid tükke, siis neid eelnevalt kergelt kupatada.
Maitseb isegi viinata hea !
Plekkkarbid ja kaaned pesta kuuma veega ja kuivatada.
Liha lõigata kuubikuteks ~ 2x2x2cm.
Karbi põhja panna maitseained :
1. Soola (keskmine) - 1 teelusikatäis triiki, sõrmega ülearune maha.
2. Suhkrut - näpuotsaga.
3. Pipart - 4 tera.
4. Vürtsi - 1 tera.
5. Loorberit - sõrmeotsa suurune tükike.
6. Küüslaugutükike ~ 3x3x3mm.
7. Zeatiini - näpuotsaga.
Keeta jalakontidest leent, mida lisada zelatiini asemel või lisaks 1 deserdilusikatäis juba peale liha karpi panemist.
Liha valida ka mõni rasvasem tükike sekka, jälgida et ei jääks liha karbi servadele (muidu ei saa karpi tihedalt kinni) ja keerata karp kinni.
Panna karbid katlasse, vesi peale, restid vahele, et karbid kokku ei asetuks.
Keeta 4-5 tundi, asetada külmale põrandale jahtuma.
Kui liha hulgas on verisemaid tükke, siis neid eelnevalt kergelt kupatada.
Maitseb isegi viinata hea !
Re: konserv
Mina keedan leeme kamarast, väga hea tugev kallerdis tuleb.
Re: konserv
kormoran kirjutas:Mina keedan leeme kamarast, väga hea tugev kallerdis tuleb.
eee, meil nigu jahifoorum, metsloomal kamarat na raske tekitada... koduseal pole kalleriga kunagi probleemi, liha koos naha elik kamaraga purki ja suurepärane
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Re: konserv
Kormoran ilmselt mõtleski kodusea kamarat, ise ka juures olnud kui nii tehakse ja töötab väga hästi!honkomees kirjutas:kormoran kirjutas:Mina keedan leeme kamarast, väga hea tugev kallerdis tuleb.
eee, meil nigu jahifoorum, metsloomal kamarat na raske tekitada... koduseal pole kalleriga kunagi probleemi, liha koos naha elik kamaraga purki ja suurepärane
Re: konserv
Loomulikult kodusea oma. On veel teisi kamaraid ?
Re: konserv
no lisaks koduseale saab ka teistel elukatel karva maha võtta (küll suure vaevaga) ja siis kamarat kasutada, ise pole viitsind aga nt tädi tegi nii põdrapeast sülti, tuntavalt parem kui nülitult.
Aga liha või kamarat juurde ostma hakata, no ei tea, niigi pole liha kusagile panna, raiska veel raha kamara ostmiseks, see kootidest leeme keetmine ikka käepärasem kodus konservi tegemisel. Ise teen autoklaaviga ja klaaspurkidesse, lihtsam kui pisikestesse ÜHEKORDSETESSE plekkpurkidesse panna, nüüd ka kaanetaja muret pole, keeratavad kaaned
Aga liha või kamarat juurde ostma hakata, no ei tea, niigi pole liha kusagile panna, raiska veel raha kamara ostmiseks, see kootidest leeme keetmine ikka käepärasem kodus konservi tegemisel. Ise teen autoklaaviga ja klaaspurkidesse, lihtsam kui pisikestesse ÜHEKORDSETESSE plekkpurkidesse panna, nüüd ka kaanetaja muret pole, keeratavad kaaned
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!