Ei, jään ikka oma väite ja preislaste 1841 aasta mudeli Dreyse Zündnadelgewehr juurde, üldtunnustatult pole varem seeriaviisiliselt sõjaväevintpüssi toodetud http://en.wikipedia.org/wiki/Needle_gun
Honkomehe leitud relv kasutas paberist padruneid http://en.wikipedia.org/wiki/Paper_cartridge Minu küsitud relv toimis ikka tänapäevase metallhülsis padruniga. Vihjeks: kaliiber oli 7x57 Mauser.
Egas ma vaidlegi, lihtsalt su küsimuse formuleeringu järgi peaks mul õigus olema (või on mingi veel varasem), aga kui täpsustada nt et esimene poolautomaatne? ja metallhülssidega padrunit kasutav jne... Samas ka eestlaetavaid vintpüsse tehti suht seeriaviisiliselt. Nt oli vist 1826 või 1829 kui Tuula relvatehas saavutas sellise täpsuse, et eri relvade osad olid vahetatavad, et tehti mitte ühte püssi, vaid püssi osasid ja siis pandi kokku püssid... ka juba seeriaviisiline vintpüssi tootmine
Üllar Tamm kirjutas:Kuna teema soiku jäänud, võtan julguse väljaspool järjekorda üks küsimus kirja panna Ärge siis väga palju pekske Küsiks siis: Mis oli esimene seeriatootmisse läinud sõdurivintpüss maailmas? Kui suured magasinid olid valikus? Tootjamaa? Tootmise algusaasta?
Üllar-Üllar! Paluks ikka täpsust küsimisel, sellest poolautomaadist ennem hakati ju masstootma kõige populaarsemaid sõdurivintpüsse maailmas - mausrit ja mosinkat , mis kaks ilmasõda eduliselt läbi teinud. See preisi püss oli vanasti isegi keskkooli ajaõpikus ära mainitud, aga arvasin, et võib-olla on mingit sõjaväe vintpüssi ka varem seeriaviisiliselt toodetud ...
kakuke kirjutas:Varsti võib selle teema ringi ristida vist ilmasõjaaegsete relvade viktoriin vms, jahindusest asi väga kaugel.
Päri sellega, endal oli nooruses sõja(tehnika) ajalugu mu põhiline huviala ... kui jahirelvadest küsida, siis äkki omanikud ütlevad: Mis ajal oli Iž-27 -l kvaliteedimärk?
Mis ajal siis veel,kui mitte nõukogude ajal . Muideks,mulle tundub juba ammu,et see viktoriin on muutunud rohkem nagu relvafoorumiks.Sooviks rohkem looduse ja ulukite kohta käivaid küsimusi.
Kama 2 ega see märk miskit ei muuda aga pakuks 1983 ja küsige siis miskit muud,arvasin et see relvavärk ja ajalooline tagasivaade ikka meestele huvi pakub,seda enam et eri riikides relvaarengu käigus inimeste tapmiseks mõeldud ja armeest kõrvaldatud ja jahi jaoks mugandatud relvad teenivad edukalt siiani ka meie jahimehi.Enamus padrunitest ju kah militaarse ajalooga.
peepk kirjutas:....ega see märk miskit ei muuda aga pakuks 1983...
algusaasta vale, kõikse huvitavam on lõpuaastaga, minu uuringud pole selles täit selgust toonud Iž-27 ju meie jahimeeste käes olevatest püssidest kõikse massilisem, isegi praegu on meie jahtkonna uued jahimehed ikka neid ostnud, seepärast küsisingi.Tootma hakati püssi 1972 ja praeguseni vorbitakse. See peata venelase märk üks ilma passita püssi ostmisel üks vanuse määramisel abiks olev näitaja. Mida märk muutis - andis tehasedirektorile õiguse 20% tõsta toote hinda! Muideks koos märgi tulekuga Iž-27-le muutus nati ka nii puit kui metallosa disain, äkki keegi oskab ka seda kommida