Täiesti päri kakukese seisukohaga! Haigust saab ravida kahte moodi - nii, et kaotad korraks sümtomid ja parandad hetkeks patsiendi enesetunnet; või nii, et kõrvaldad haiguse põhjustaja lõplikult. Kakukese ettepanek on just see viimane - kõrvaldada salaküttimise vajadus ja salakütt muutub kütiks.
Nüüd kindlasti nii mõnigi kukub jahuma teemal, et ega siis salakütist ikka kohe kütiks ei saa, et siin on ikka suur vahe ja eetika jnejne. No ma ei tea - olen nii mõneski jahis olnud meestega, kes metsast ja ulukist ja eetikast ei jaga halligi, aga on ometi tänu oma positsioonile ühiskonnas üsna kohe kuhugi jahiseltsi liikmeks võetud ja omaks tunnistatud. Ja samas on mul olnud au tunda nii mõndagi "salakütti", kes võiks olla paljudele paberitega jahimeestele õpetajaks ja eeskujuks. Üks neist meestest palus mõni aeg tagasi viimase soovina oma tuha urnist tuulte meelevalda anda ja teine jätkab täna nö "ausa jahimehena". Mõlemaid ajas poisikesena metsa jahikirg, seejärel vajadus midagi lauale panna ja kui elu muutus kindlustatumaks ja tekkis võimalus saada "jahipilet", siis jätsid mõlemad oma salaküttimise sinnapaika ja pidasid jahti edasi juba paberitega.
Jah. Kõik ei ole muidugi seda masti mehed. Aga kui mehel on ikka jahipisik sees ja ta ei ole otseselt mingi pätt ega lurjus, kes auto või ATVga kusagil põldudel kihutab ja kütib, siis tasuks kakukese ettepanekut kaaluda küll! Jahiselts ei tohi olla kindlasti mingi monopol nagu keegi siin kirjutas - "et mis kasu selts sellest mehest saab? Meil nagunii kõik load tasuta". Mis pagana kasu siis see MTÜ X Jahiselts ikka saama peab?
Võtke seda jutukest lihtsalt kui ühte võimalust inimesi seadusekuulekamaks muuta valides lihtsa ja legaalse tee. Mitte, et peaks tagumikud püsti, päevi või nädalaid, kusagil põõsas passima ja püüdma kellelegi ilmtingimata "nagi" selga lüüa.
Ah, mis ma siin jahun. Üks näide kohe tänasest päevast. Oli meil siin üks Salakütt, juba aastates mees, kes kunagi ka salaküttimisega vahele jäänud. Pole kunagi ametlik jahimees olnud. Sellel aastal jälle metsigade söötmispaik tehtud ja pukid ehitatud jne. Talumaad tal ikka päris suured. Sai siis paar korda mehega vesteldud ja asja selgitatud ja mis ma näen - mehe nimi veebruaris alanud jahinduse kursustel kirjas

. No ma tahaks näha seda lolli jahiseltsi liiget, kes seda meest, kes on otsustanud oma elu muuta, hakata paremaks, nüüd tagasi tõugata tahab!