Vorstiäri
Vorstiäri
Täna käis üks müügimees firmas vorsti ja sinki müümas, alguses eriti huvi ei tundnud aga siis jäi kõrvu sõna põdravorst. Väitis et olla sügisel kokku ostnud ja nüüd siis lasknud Viljandis vorstiks teha. Kuna ma oma olemuselt olen väga umbusklik asjade suhtes mis on kahtlased siis kas see vorst üldse põtra sisaldas ( tean et lõpnud lehmastki tehakse vorste) või siis miks peaks üks ärimees hoidma pea pool aastat liha sügavkülmas et nüüd saaks vorsti teha, seega on sel juhul tegemist kevadel kütitud loomaga. Ühesõnaga asi tundub kahtlasena, juhul kui kellegil on selle kohta rohkem infot, andku teada
Auto oli valge VW Sharan numbriga 653 VWA.
Auto oli valge VW Sharan numbriga 653 VWA.
Ka halb kogemus on kogemus!!!!!
Re: Vorstiäri
Samas, miks mitte hoida looma pool aastat külmas. Ma ise korjasin ka külmikust kobrast ja kitse ja siga jms ning lasin kevadel vorstiks teha. Mitte küll müügiks, aga mõni ehk talitab ka sedasi. Muidugi, arvestades, et sellist kontingenti leidub, kes kevadel (või muul ajal) põtra lasevad ja siis sellest tehtud toodetest elatuvad (osaliselt), tasub asja ikka uurida.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Re: Vorstiäri
Kui palju peab vorstis olema põdraliha, et seda vorsti põrdalihavorstiks nimetada? Kui kaubandusvõrgus müüakse lihapirukat, mille kogumassist on liha ehk ainult 15% (ülejäänu on pirukatainas ja riisitäidis jms), siis võiks põdravorstiks nimetada ka toodet, milles põdraliha kasvõi 1%. Anekdoodis nimetati jänesevorstiks vorsti kus erineva liha suhe oli 1:1 - üks jänes ja üks härg. Üldiselt suhtun teatud kahtlustega kaubapakkujasse, kes pool aastat peale põdrajahi lõppu värskelt toodetud põdralihavorstiks nimetatavat kaupa pakub. Tavaliselt on põdralihavorsti loomalihavorstist lihtne eristada tumedama vorstisisu poolest. Aga seda ikkagi vaid juhul kui vorst umbes 70% ulatuses põdraliha sisaldab (nt 70% põdraliha ja 30% pekki). Pole võimatu, et keegi põtru vorstitegemiseks ületalve külmutatuna hoiab, aga kui pole tõendeid, et tegemist on faktiga, siis on mind lihtsam veenda kuu tagaküljel pesitsevate mõtlevate olendite olemasolus.
Re: Vorstiäri
Ühel vana kola laadal, müüdi ka põdravorsti mõned päevad tagasi, tuli mõttesse kohe küsida(nalja pärast), et kas sügavkülmutatud eelnevalt. Ja muidu veiseliha on samat moodi väga tumeda värvusega nagu metsloomaliha nii, et selle järgi väga vahet teha ei saa. 

Re: Vorstiäri
Küsisin ka Türi laadal vorstimüüalt,et kust liha võtad.Vastati,et terve Eesti pidi liha täis olema
.Mees müüs igatsugu ulukivorsti,küll põdra ja isegi vist karulihavorst oli.
Vene aegas sai täidetud neppi teha......põdraga tuli täita ja päris hulka sai teist
.

Vene aegas sai täidetud neppi teha......põdraga tuli täita ja päris hulka sai teist

Naine võib olla,koer peab olema!
Re: Vorstiäri
Kolevoll kirjutas:...võiks põdravorstiks nimetada ka toodet, milles põdraliha kasvõi 1%. Anekdoodis nimetati jänesevorstiks vorsti kus erineva liha suhe oli 1:1 - üks jänes ja üks härg. ....
linnukeelepasteet: 1 linnukeel ja 1 hobuserümp

To Olgerd: Aga lehmavorstist on põdravorst tumedam küll, no kui ei ole just põdravasika lihaga tegu
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Re: Vorstiäri
no, mul üks tuttav teeb ka vorsti ja vorsti nimeks saab põdra vorst, põdraliha pole seal grammigi, ainult nimi on põdra vorst ja kui klient küsib sis seda ka õeldakse. Niiviisi ta laatadel juba aastaid müünud, sinnasekka muidugi muud lihakraami ja kanakoivad värgid kh. Kui mai eksi sis sildipeal on tal ''Põdra vorst''. Vist oli ei mäletagi täpselt. Niiet kerge on ka väikse sõnademänguga orki minna ja ostes Põdra vorsti, arvates ,et see põdravorst on, ja saad täitsa tavalise lehmavorsti vms. Muidu väga hea vorst on
:D

Re: Vorstiäri
Olen poest ka ostnud "põdramaitselist" vorsti kus polnud ka grammigi põdraliha. Ega ta ka suurem asi ei olnud ja ise jagasin matsu välja kyll koha a linnameestele mõjub ikka 

duo on parem
-
- Postitusi: 191
- Liitunud: K Juun 21, 2006 11:26 am
Re: Vorstiäri
Ühes lihakombinaadis küsisid ka audiitorid kevadel auditit tehes, et kuidas te kevadel põdravorsti saate teha - pole ju hooaegki! Selle peale öeldi, et: "Me teeme jahimehe vorsti ka, ega see tähenda, et me seda jahimeestest teeme
".
Ja nii ongi

Ja nii ongi

julged teha, julge ka vastutada...
-
- Postitusi: 2419
- Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm
Re: Vorstiäri
duma kirjutas:Olen poest ka ostnud "põdramaitselist" vorsti kus polnud ka grammigi põdraliha. Ega ta ka suurem asi ei olnud ja ise jagasin matsu välja kyll koha a linnameestele mõjub ikka
Ja milline on see "põdraamaitse" ,ei tea kas lihatööstuse tehnoloogidki oskaks pimesi maitstes vahet teha,kui vorst sama retsepti järgi valmistatud

Re: Vorstiäri
Tuli meelde juhtub eelmise aasta suvest.Tapal linnas oli laat ja ostsin siis ühe naisterahva käest 3 põdra ja metssea konservi.Viisin koju ja panin külmikusse.Viie-kuue päeva pärast märkasin, et kõikidel kaaned kummis.Lõin siis ühele avaja sisse, ning seda paska ja haisu oli terve köök täis.
Müüa ütles, et on Viljandimaalt ja mees jahimees.Konserve tegevat aastaringi
Müüa ütles, et on Viljandimaalt ja mees jahimees.Konserve tegevat aastaringi

Re: Vorstiäri
Ja tõesti leidub veel arvajaid, et see põdra vorst, mis siin müügil on kohe salaküttide kätetöö.
Nagu juba mainiti, siis vorsti nimi ja sisu ei pruugi olla üks. Sama mainis ka Kult väga täpselt- need spekulatsioonid on aastakümneid olnud- näe see vorstitööstus pani oma lõppend lehma sinna jahimeeste põdra vorsti sisse ja põdraliha müüs linna kalli raha eest maha...
Mina olen saanud "põdralihast" vorstide koostise kohta vastuseks- Soome põhjapõdra liha. Tänapäeval on vist igal endast lugupidaval suuremal lihatööstusel aastaringselt värske "põdravorst" müügil.
Nagu juba mainiti, siis vorsti nimi ja sisu ei pruugi olla üks. Sama mainis ka Kult väga täpselt- need spekulatsioonid on aastakümneid olnud- näe see vorstitööstus pani oma lõppend lehma sinna jahimeeste põdra vorsti sisse ja põdraliha müüs linna kalli raha eest maha...
Mina olen saanud "põdralihast" vorstide koostise kohta vastuseks- Soome põhjapõdra liha. Tänapäeval on vist igal endast lugupidaval suuremal lihatööstusel aastaringselt värske "põdravorst" müügil.
ikka lõbusalt
Re: Vorstiäri
Hea kui Soome põhjapõder on. Kasutatakse ka suuri kodu kabjalisi.
Re: Vorstiäri
Mehed kas te liha külmutamisest olete kuulnud. Mulle jätate hetkel "eitede" mulje. Ärge rääkige kui te ei tea. Vabandused kui kedagi solvasin.
Re: Vorstiäri
Meie ka kogume mingi koguse enne külma ja siis viime alles vorstiks. Miks ei võiks kokkuostja siis nii teha? Loomulikult on sullereid aga 100% kindlaks me maitse ja välimuse põhjal sisu siiski ei tee.