Kuul metskitsejahiks

Vestlused sellest , millise padruniga kus ja millal pauku teha
Vasta
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas Sarvik »

kirp kirjutas:...... Ise otsin kuuli, mis ka lähedalt kitse peal hästi avaneks, aga annaks lasta ka täpselt 200-250m peale. Kuidas SP ballistika on?


....vaata sama riistaga offroadi ja vormelit ei sõideta....ja nutmine et minu võimalustele vastav hunday accent ei sobi hästi ei üheks ega teiseks ei aita..... :lol:

....kui nüüd tahad kuuli mille avanemine sõltub tabamishetke energiahulgast ja on hea tihedusega ka 250m distantsil siis leiad selle vaid premium klassi kuulide hulgast...

näit. kitsele soovitan (st.oman isiklikku positiivset kogemust) nosler bal. tip.(teadaolevalt ka maailma parimate bal. coefitsentidega poolmantlid omataoliste hulgas...) .....243 puhul soovitan 90graini kuuli...308 puhul soovitan 150graini kuuli ......3006 puhul soovitan 180 graini kuuli.....kusjuures sobivad suurepäraselt ka seale ja põdrale :) ...tiirus trenniks küll veic kallis.....iselaetuna ca 15 eeku :)...poemoonana 30..40 eeku :) ....metsa mu meeli vältimatu....võistlustel väljakannatatav...aga tiiru laksutamiseks/trenniks lae odavaid täismantleid lapualt või sakolt...iselaetuna ca 7 eeku ...poemoonana 15..25 eeku....niikuinii on inimlik viga alati kordades suurem kui tehniline.... :lol:
kärbes kirbule!
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas kirp »

Tjah, eks ta õige ole, et vormel 1 ja jeep omavahel ei võistle. Tiiru ja jahi jaoks sama padrunit tahan seetõttu, et sarnaselt harjuks kaugusest tekkinud viga korrigeerima. Seega ei tähenda minu "tiirus laskmine" stabiilselt 100m vaid erinevaid distantse kuni 300-ni. Premium kuuliga võid mõne paugukese ju teha, aga püsivat tunnet ja kindlust temaga ikka ei teki. Juba oma püssi jaoks sobiva laengu testimine võtab omajagu moona. Tegelikult ma tean, mis minu torule 100m ja üle sobib - Sierra GK 180gr. Kahjuks on mul temaga lähedalt laskmisel tekkinud probleeme nii kitse kui väga kõhna kärssninaga. Rammusamate loomade puhul "töötab" hästi ka lähedalt. SP tundus algselt perspektiivikas. Mitte kõige halvem ballistiline koefitsent, soodne hind ja võimalus kerget kuuli kiirelt jooksma ajada. See viimane kergendab korrigeerimist, sest trajektoor on lamedam ka kaugemas otsas. Foorumlaste jutu põhjal aga näib, et SP-ga tekib lähedalt, suure kiiruse ja pehme kesta tõttu "plahvatuseffekt". Varmintingus kasutatakse seda miskipärast taotluslikult- netis võib leida hulga videosid kus lemming praktiliselt haihtub (lendab laiali nt. A-Maxiga lastes). Metskitse puhul tahaks midagi kotti ka panna (peale sarvede) :lol:.
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Sarvik kirjutas:
kirp kirjutas:...... Ise otsin kuuli, mis ka lähedalt kitse peal hästi avaneks, aga annaks lasta ka täpselt 200-250m peale. Kuidas SP ballistika on?


....vaata sama riistaga offroadi ja vormelit ei sõideta....ja nutmine et minu võimalustele vastav hunday accent ei sobi hästi ei üheks ega teiseks ei aita..... :lol:

....kui nüüd tahad kuuli mille avanemine sõltub tabamishetke energiahulgast ja on hea tihedusega ka 250m distantsil siis leiad selle vaid premium klassi kuulide hulgast...

näit. kitsele soovitan (st.oman isiklikku positiivset kogemust) nosler bal. tip.(teadaolevalt ka maailma parimate bal. coefitsentidega poolmantlid omataoliste hulgas...) .....243 puhul soovitan 90graini kuuli...308 puhul soovitan 150graini kuuli ......3006 puhul soovitan 180 graini kuuli.....kusjuures sobivad suurepäraselt ka seale ja põdrale :) ...tiirus trenniks küll veic kallis

Sarvik, Nosler BST kuul on tehase soovitusega "kuni valgesabahirveni"!

Aga valgesabahirv kaalub max 50-60 kg! Nii, et jäta suured sead ja põdrad selle kuuliga rahule! Nosler Accubond ja Hornady Interbond, palun!
:)
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas Sarvik »

to kaupo:
sul on nosler bt suhtes õigus....soovitused on sellised küll....kuna teema oli kitsest siis usun et ka sinu meeli ta kitsele sobib enyway.....nüüd puht subjektiivsetele kogemustele tuginedes (pakun et bt-ga lastud mul ca 50 igas suurusjärgus sigu) julgen arvata et nos.bt ei jää ka misiganes seaga hätta....ja mis kõige huvitavam kogemus...ca 200 m pealt toimib ka põdrale väga tõhusalt ( esitekks täpsus ja teiseks just see vastavalt energiale avanemine... ja pikk haavakanal! (y) )...põdrajahil mul tavaliselt esimene n. partition.... teine salves n. bt...kaugelt kapsimiseks.... pean küll tõdema et bt puuduseks on see et tina on sageli vase küljest lahti ..siiski tina on alati ka lähidistantilt lastuna ühes tükis ja enamasti samas kohas koos vasega (kaugelt/vähe avanedes pole see üldse probl.)...mitte pihustunud/kadunud nagu näit. a-maxiga taval. juhtub :)..... teine puududs on muidugi oksa/kõrre kartus.....

nüüd mure...kui oskad/tead aitad ehk....arvasin esiti samuti et n. accupond on nüüd see nr1 suurele loomale...paraku ei ole osanud :oops: laadida 3006-le ei 180graini ega 200graini kuuli nii et tekiks aktsepteeritav tihedus :VS ....peale n. bt 100m pealt kuul kuuli laskmist (st.5 lasku 1,5cm ringi) enam viletsamat ei tahaks...oskad sa soovitada oma accubondi laadimisretepti (rohu mark, kogus, col)?
kärbes kirbule!
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas Sarvik »

to kirp:
* distantsist/kaugusest tekkinud vead on sarnased vaid sarnaste bal. coef. kuulidel....pole mõtet lootagi et tava. 0.3...04 ja premium. 0.5 bal. coef. klassi kuulid samuti käituksid....
* kindlustunne kui selline võibki just tekkida premium klassi kuule kasutades.....sest see ongi ju teadmine.... et tehniline viga on minimeeritud ja kõik milles eksid .....eksid sa ise....
* misiganes sinu jaoks uue moona testimine/kasutamine on alati vägagi kulukas...see et sa juba tead mis on teatud tingimustes sinu relva jaoks hea... on juba väga suur saavutus....:)
kärbes kirbule!
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas kirp »

Olen premium-kuulide kohta öelduga igati nõus. Ei taha näida küll põikpäisena, aga ikkagi... Paluks kogemusi Sako 8 g SP-ga laskmisel: milline on täpsus (see et koefitsent on madalam kui 0,5 ei tee kuulist veel ebatäpset või halba kuuli - lendab vaid suurema kaarega) ja tulemused kitse laskmisel erinevate distantside peale (shokk, äraminekud, purustused jne.). "Pastlaks minek" ei peaks nii õrna looma puhul probleemiks olema (et ei penetreeru sügavale) ja kui ikka üle 900m/sek liikuva 8 g-se kuuli energia loomale sisse jääb eks ta siis maha sajab. Kas keegi on laadinud aeglasemat pauku (andmed?) ja kas sel juhul käitub kuul paremini?
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas kakuke »

Üks huvitav seik metskitsejahist. Jahikaaslane lasi 180gr Partition´iga sokku selliselt,et kuul läks kõhu alla ja siis keeras otse ülesse, jooksis piki ribi, võttis kaasa osa esijalast ja kaela kinni. Kätte õnnestus saada kuul, millel esiosa oli täitsa puudu, st kapslis tagaosa oli alles. Kaliiber 308 win. Näiteks 222 kuulid panevad kitsest läbi nagu nalja. Minu jaoks täielik üllatus, et 308 kuul jääb nii väiksele loomale sisse. :M
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
M695
Postitusi: 93
Liitunud: N Aug 04, 2005 6:11 pm

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas M695 »

Paluks kogemusi Sako 8 g SP-ga laskmisel

Olen ise selle kuuliga lasknud 2 sokku ja põrsa, tabamused küljelt südamesse, loomad on jalalt kukkunud. Lõhub omajagu, seest võtab hästi maha, lastud loomad u 70m
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Re:

Postitus Postitas hendrik »

hendrik kirjutas:
Joosep Käba kirjutas:
hendrik kirjutas:Sokud-kitsed kavatsen kukutada Sako 8gr Gameheadiga ( 308win). Piisavalt nobe ja täpne kuul, mis ei tee lihale oluliselt liiga... Mulle meeldib igatahes 8) Tehasemoonast siis jutt.

Ma ei tea? Olen sama kuuli proovind 30-06 laetuna. Tehaselaadungi puhul ka üsna sarnased kiirused annab. Kuul on kerge, õhukese hästi deformeeruva mantliga, tehaselaadungis hästi kiireks laetud.
Sokku lasin, teispoolt 2 peopesa lahmakas auk. Vennas ka korra proovis ei uskund, rohkem ei proovi.
Ise leidsin soku jaoks just Sako Super Hammerheadi 9,7g. Deformeerub vähe, lendab läbi, sokk maas, liha terve.


Jep, on ka mul sellist asja juhtunud. Eks see on juba seal ooperis teema, et kuhu lasta. Olen ka 8gr gameheadiga kitse lootusetult ära lõhkunud, puhtast oma lollusest - et lasin prakt diagonaalis kitsest läbi. Tulemus oli masendav liha mõttes. Olen nende superhammeritega kah proovinud, nii 9,7 kui ka 11,7gr kuuliga. Pean tunnistama, et üks ilusamaid ( loe:puhtamaid) laske oli just 11,7gr SHH-ga. Samas mulle on tundunud, et kui mu lask pisutki ebaõnnestub ( ei taba viimastesse ribidesse, sinna südame kanti), siis nende supperitega on tulemus olnud palju kehvem kui gameheadiga. 11,7 on ehk liigmassiivne, samas 9,7 ehk jääb kah pisut ägedaks. Gameheadi plussiks oleks ehk veel suht suur kiirus ja päris hea stabiilsus st ta ei ole nii kaugustundlik kui raskemad kuulid. Sisullist vahet ei ole, on see sokk siis 150m või 200m peal. Eks ta jälle selline maitse asi ole. Mulle on meeldinud ikka gameheadiga sokuhooaega alustada ja tummisemate matsudega sea ja põdra vastu astuda :wink: .


Üks varasemaid jutte siis. Tänasel päeval olen lisaks katsetanud pigem 300wm-ga, ka sokku.

Seekord kui 8g gameheadi diagonaalis kitse lasin, siis jäi kuul kitse tahakintsu kinni. Vaip ja sisu oli prakt. eraldi.
kaidojaht
Postitusi: 141
Liitunud: R Okt 29, 2004 8:46 pm

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas kaidojaht »

Kasutan pikemat aega Sako SP-d. Täpsus minu jaoks täitsa hea, verevalumid täitsa talutavad. Kiiruseks laetud 740 m/s. Mõned kuulid olen ka kätte saanud, tundub, et kvaliteet natuke kõigub. Mõned ilusti seeneks läinud ja tina alles mõned päris ribadeks ja kätte saad ainult vaskkesta.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas aivar00 »

tsiteerin: Näiteks 222 kuulid panevad kitsest läbi nagu nalja. Minu jaoks täielik üllatus, et 308 kuul jääb nii väiksele loomale sisse. :M

Minu tähelepanekute kohaselt-mida aeglasem ja raskem kuul seda väiksemad on verevalumid ning kuul jääb looma pidama. Kerge ja kiire kuul aga lõhub hirmsasti ning lisaks lendab veel loomast läbi. Need tähelepanekud tehtud enda 9,3 ja 6,5 ning sõbra 308-ga lastud loomade järgi.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas honkomees »

kakuke kirjutas:Üks huvitav seik metskitsejahist. ...Minu jaoks täielik üllatus, et 308 kuul jääb nii väiksele loomale sisse. :M
palju väiksemale jääb sisse,
kal .308 täismantelkuulidest olen kopra seest kätte saanud üle poole, need mis on keresse lastud, ka otse vastu vahtimist. Küljepealt läbi kolba lastud kuulid on muidugi minema lennanud, siiski viimane kord lasin täiesti risti istuvat kobrast kaela, kaelakondist muutis kuul suunda, läks piki teise poole ribikonte neid purustades, väljus soolikatest ja sisenes uuesti tagakintsu, purustades selle kondid põhjalikult, seal enam väljumisava ei olnud ...
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Sarvik kirjutas:to kaupo:
sul on nosler bt suhtes õigus....soovitused on sellised küll....kuna teema oli kitsest siis usun et ka sinu meeli ta kitsele sobib enyway.....nüüd puht subjektiivsetele kogemustele tuginedes (pakun et bt-ga lastud mul ca 50 igas suurusjärgus sigu) julgen arvata et nos.bt ei jää ka misiganes seaga hätta....ja mis kõige huvitavam kogemus...ca 200 m pealt toimib ka põdrale väga tõhusalt ( esitekks täpsus ja teiseks just see vastavalt energiale avanemine... ja pikk haavakanal! (y) )...põdrajahil mul tavaliselt esimene n. partition.... teine salves n. bt...kaugelt kapsimiseks.... pean küll tõdema et bt puuduseks on see et tina on sageli vase küljest lahti ..siiski tina on alati ka lähidistantilt lastuna ühes tükis ja enamasti samas kohas koos vasega (kaugelt/vähe avanedes pole see üldse probl.)...mitte pihustunud/kadunud nagu näit. a-maxiga taval. juhtub :)..... teine puududs on muidugi oksa/kõrre kartus.....

nüüd mure...kui oskad/tead aitad ehk....arvasin esiti samuti et n. accupond on nüüd see nr1 suurele loomale...paraku ei ole osanud :oops: laadida 3006-le ei 180graini ega 200graini kuuli nii et tekiks aktsepteeritav tihedus :VS ....peale n. bt 100m pealt kuul kuuli laskmist (st.5 lasku 1,5cm ringi) enam viletsamat ei tahaks...oskad sa soovitada oma accubondi laadimisretepti (rohu mark, kogus, col)?



Tere! 30-06 Spr peaks ikka 180GR Accubond kuuliga jooksma saama, soovitan kasutada Vihtavuori nr N550 rohu kogus 3,1g või 3,2g või N160 laeng 3,4g või 3,5g.

200GR kuuliga on asi raskem, raud vibreerib rohkem, proovi N550 laeng 3,15g-3,2g ja Nr N160-ga 3,40g! Edu!
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas Mart »

Sarvik kirjutas:...oskad sa soovitada oma accubondi laadimisretepti (rohu mark, kogus, col)?


Ikka põrkume selle sama küsimuse juurde COL???, rohu margi ja koguse saab mees öelda aga COL-i mitte. Kui juba ühel ja samal relva mudelil kõigub poldi otsast vindiharjadeni mõõt üle millimeetri, nii ebaühtlane on masstoodang !! 3-5cm tiheduse saab suvalise COL-iga, aga mitte rohke või ainult trehvamise puhul, et mõlemad relvad identse padrunipesaga.

30-06-ele 180gr Accubondi laadisime Norma URP-ga. Saime suht norm tulemuse.

Siia vahele väike mõttetera, mis vestlusest kogemustega meestest kahe kõrva vahele jäänud.
30-06 tahab ikka normaalpikkusega rauda, et kaliiber oma potentsiaali näitaks. Eelmine aasta sai kirutud, et miks Remington VTR-i 30-06 ei tee, aga põhjus proosaline, nii lühikesele rauale pole mõtet 30-06 ehitada. Sellel aastal hoopis uus relv tehtud neile, kes kolmnurkraud varmint relva 30-06 kaliibris igatsesid. Nädala pärast Eestis ka müügil Remington XHR 30-06. Jälgi reklaami. :D
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: Kuul metskitsejahiks

Postitus Postitas Joosep Käba »

Ise laadija ei ole. Col jutust saan aru.
Asi millest aru ei saa on see col kõikumine samadel relva mudelitel. Kui saab teha ülitäpselt relvaraua kaliibri ja palju veel täpsemaidki asju, no kuda k u r a d i moodi ei saa siis seda colli tehtud ühepikkust?
Vasta