Hagijas vs Hunt

2005. aasta teemad
Suletud
Kasutaja avatar
Ax1600
Postitusi: 414
Liitunud: E Nov 10, 2003 10:58 am

Hagijas vs Hunt

Postitus Postitas Ax1600 »

Kas hagijaga tasub pidada jahti kui jahimaal palju hunte?
Kaja

Postitus Postitas Kaja »

Pole küll jahimees, seega palun ette vabandust, kui midagi valesti tuleb...
Ei julgeks soovitada koeraga metsa minna, kui see mets on teada hundi territooriumina. Nojah, kui just koera rihmas talutada, kuid - mis mõnu sellisest metsas käimisest siis on, võib ka pargis jalutada... Soomlaste andmeil eelistavad hundid murda selliseid koeri, kes palju kisa teevad. Seega on jäljel kilkav hagijas neile lausa kingitus! Iseasi võib olla, kui koeri väga suur ühtne kari, pole aga kuulnud, et meil sedasi hagijatega jahti peetaks, nagu inglased rebasejahti. Koer on hundile konkurent ja normaalne hunt võtab iga peni rajalt, kes metsas tema teele ette jääb.
Kaja

Postitus Postitas Kaja »

Tuli veel meelde üks kusagilt kunagi loetu. Soomekeelne vist oli ka. Et - kui koerale panna midagi väga erksavärvilist selga ja kui temal ka midagi helisevat-kolisevat küljes, siis hunt pidavat eemale hoidma. Nojah.... Ei katsetaks ja koeri solvaks, et neile kuljuseid kaela riputaks. Ja pole ka kuigi kindel, kas mingi erksavärviline vest või kombinesoon metsas-võsas loomale ikka turvaline on. Võibolla vaid kuskil parkmetsas, kuid - vaevalt seal jahil käiakse ja hunte elutseb. Seega - meie oludes sellised soovitused kuuluvad rohkem vast jahinaljade hulka. Kindlam ikka jahikoer ja hunt eri metsas hoida.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Olen ise osalenud jahil ,kus meeste võhiklikuse tõttu aeti segamini hundi ja ilvese jäljed ja eesti hagijas pandi hunti ajama,mida ta ka tegi ,kusjuures hunt lasti ka maha.Samuti tean meest kes lasi oma kahel vene laigulisel hunti ajada.Muidugi ei maksaks koera hundikarja ajama lasta :) Kivi kotti!
Kasutaja avatar
pri:t
Postitusi: 388
Liitunud: E Dets 01, 2003 5:55 pm

Postitus Postitas pri:t »

Ühes Rootsi ajakirjas oli kunagi pilt jahimehest oma koeraga(minuarust oli soome-hagijas aga võin eksida) ja all oli pilt mis tehtud paar tundi hiljem. Koerast järel ainult pea ja jalad. Kas tegemist oli hundijahiga seda ma kahjuks ei tea.
Mine metsa!! ;)
Kasutaja avatar
Ax1600
Postitusi: 414
Liitunud: E Nov 10, 2003 10:58 am

Postitus Postitas Ax1600 »

Olen teada saanud et kui koer jälitab mööda jälgi hunti, siis viimane pidi üritama põgeneda. Kui aga kiljates midagi muud, siis pidi hunt just hääle peale üles otsima ja ründama. Mehed kellega seda on juhtunud väidavad et koerale jääb abi antud asja juures tavaliselt hiljaks.
Teder
Postitusi: 417
Liitunud: N Okt 07, 2004 3:17 pm

Postitus Postitas Teder »

Mitmel minu tuttaval on hunt hagija rajalt maha võtnud ajamise pealt- setsmekümnendatel. Üks vana jahimees ( ta on nüüd surnud) lasi veel haavlitega hunti, kes tuli ligi koerale, kes jooksis peremehe juurde.
Hundid võtavad koeri kui saavad. !995.a. hundiuputuse aegu ei julgenud laikasid lahti lasta kui värskeid hundijälgi ligiduses. Ükskord läks üks laikadest seajahi käigus kaduma- sõitsime veel mitu tundi pimedas ringi ja tulistasime aeg-ajalt- see hirmutas ehk ka hunte- selline oli kõikide meie sektsiooni liikmete arusaam. Koer tuli mitme päeva pärast ise koju- kõht nagu pall- murdis ise kesiku maha.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Näete kui hea mõte hundijahiks. Lippad mööda metsa ja kilkad. Siis lase või haavlitega :lol:
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
jahinaine
Postitusi: 80
Liitunud: K Jaan 12, 2005 11:19 am

Postitus Postitas jahinaine »

Meil oli ka selline Lääne-Siberi laika kes juhtus häälega ajama nii hunti kui karu. Aga noh see vaid paljas juhus sihilikult küll oma koera sinna metsa ei saadaks kus hundid on. Olen kuulnud, et hunt läheb koerale just hääle peale ligi ja murrab siis maha, niisiis ei soovita küll koeraga metsa minna kui on kahtlus et seal hunte liigub eriti veel kui on üks koer.
bighornet
Postitusi: 414
Liitunud: P Jaan 30, 2005 6:16 pm

hagijas vs hunt

Postitus Postitas bighornet »

jahinaine kirjutas:Meil oli ka selline Lääne-Siberi laika kes juhtus häälega ajama nii hunti kui karu. Aga noh see vaid paljas juhus sihilikult küll oma koera sinna metsa ei saadaks kus hundid on. Olen kuulnud, et hunt läheb koerale just hääle peale ligi ja murrab siis maha, niisiis ei soovita küll koeraga metsa minna kui on kahtlus et seal hunte liigub eriti veel kui on üks koer.

karuslooma jahis tavaliselt ikke üks. Koer vahib muudkui aga puu otsa ja haugub vahetpidamata nugist, susi koputab talle vaikselt õlale ja küsib et miks too metsarahu rikub... :shock:
..ja hakka aga jälle kutsikast pihta.
Suletud