karukiller kirjutas:kes ütleb et niva on kits ?
Muidugi on kui roolitaga pärdik on!

Mina ütlen (tea kas tõesti pärdik?

)
Ühe Niva kandsin Feeniga nii maha, et läksime Võrumaale põdrajahti. Jalg mul tõsi väga kerge ka just pole. Läksin kurvi ja tulin kenasti kurvist välja. Siis hakkas sirge peale ja poolel sirgel oli pool teed nagu ülesse keeratud. Ühe masina poole rattad sattusid sellele pehmele pinnasele ja rohkem polnudki miskit vaja teha. Masin keeras külje ette ja läks külg ees mööda teed edasi. Höövel oli varem tõuganud teeperve valli, mille taha jäi siis esiratas kinni. Kogu lugu, katusel see nivake oligi. Kiirust kruusal oli vast nii 70-80km/h. Kummid olid all praktiliselt uued, nende süüks ka miskit ajada ei saa. Kui ma oleks samast kohast näiteks oma mondeoga ja palju kiiremini üle sõitnud, ei oleks palju pikema teljevahe tõttu mitte kui miskit aru saanud. Ostsin peale seda uue niva ja vast sai see mul käes olla max kuu aega, kui jooksis teele metskitsekari. Muidugi oleks võinud sealt nii üle minna, et masin poleks köhinud ka, aga mulle pole kombeks loomi alla ajada. Sõkkusin pidureid, masin keeras külje ette ja siis juba hakkasin kujutama ette juhtunut, mis eelmise nivaga juhtus, aga vedas ropult. Pikem teljevahe ja suurem mass tagavad raudselt parema stabiilsuse teel, aga samas hakkab kõik see vastu töötama maastikul.
Mina näiteks ei saanudki aru, et kas niva oma püsineliveolisena (kui keskdiffer lukus polnud) käitus, kui esiveoline või tagaveoline masin. Jube raske tegelikult sellise masina peale kindel olla, kui sõidad nn piiri peal. Juhtimisvõtted ühe või teise sillaveolisega väga erinevad.