Jahinoad
Re: Jahinoad
samas jällegi mul tuttav tellis sama mehe käest noa mingi aeg tagasi ja nüüd kiidab taevani. ei olevat tema ennem nii head nuga kasutanud nii ,et jah.......
Koertega on jaht!!!
-
Oleks huvitav teada mis marki terasest see meistrihärra oma nugasid teeb. Olen arvamusel, et noa lõikeomadused on 80-90 % määratud terase keemilise koostisega, sepistamine muudab ehk 10% ja karastamine (kui see õnnestub!) kah 10 % omadusi! Praktikas kipub ikka sepikoja nurgas mõni latt seisma millest siis pikka aega "uhatakse". Vestlesin hiljuti Saaremaa Seppade mehega praamisabas, ütles kohe, et nugasid teevad Böleri K510 terasest, korralik mark ka! Au ja kiitus sellistele meestele! 

See lepaoksaga tera katki saamine on nüüd küll halb uudis!
Käisin ka seda seppa külastamas, jutumees on ta tõesti, aga minu silme ees lajatas ta vastvalminud noa teraga vastu ahjuroopi ja oleks terale ka mingi märk jäänud. Väga muljetavaldav oli igatahes.
Käisin ka seda seppa külastamas, jutumees on ta tõesti, aga minu silme ees lajatas ta vastvalminud noa teraga vastu ahjuroopi ja oleks terale ka mingi märk jäänud. Väga muljetavaldav oli igatahes.
koos koeraga
Sepa Tomist on olemas ETV video,kus äsjavalmistatud noaga raiub,meislina kasutades, läbi ca 10 mm jämeda raudvarda.Arhiivist saab kätte-23.01. 2010 Sõida maale.Alates 17 min on Tom pildil.Selle pildi taustal on lepaoksa jutt veidi imelik, kuigi juhtuda ju võib!
-
Mul ei ole ühtegi nuga millega ma tahaks raudlatti või ahjuroopi raiuda. Selleks on meisel ja muud tööriistad. Milleks noaga metalli raiuda? Mida see annab? Näitab? Lõiketeravust ja tera "hoidmist" igatahes mitte. Jahinuga peaks võimaldama paar siga või ühe põdra sisikonnast puhastama ja nülgima ilma nüriks minemata. Ja kui nuga töö lõpus ka veel terav on ongi hea nuga! 

eedi kirjutas:Sepa Tomist on olemas ETV video,kus äsjavalmistatud noaga raiub,meislina kasutades, läbi ca 10 mm jämeda raudvarda.Arhiivist saab kätte-23.01. 2010 Sõida maale.Alates 17 min on Tom pildil.Selle pildi taustal on lepaoksa jutt veidi imelik, kuigi juhtuda ju võib!
Selle ETV saate järel hakkasingi seda seppa otsima.
http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=102041
koos koeraga
Egas minagi jahinoaga rauda raiu-sepp demonstreeris lihtsalt, kui sitke tema nuga on.Niipalju kui aru sain, polnud see nuga veel teritatud lõikamiseks,vaid alles toorik.
Kas nuga ka tera peab, sellest ei oska midagi arvata.
Kas nuga ka tera peab, sellest ei oska midagi arvata.
No äkki ongi vahepeal terese karastamise ära õppinud, kuid põhiprobleem on muus. Tohutu võimas sepajutt ja tühjad lubadused, kuidas homme lähen seppikotta ja taon uue noa või toon raha tahasi.Tegelikus on see, et vend istub Sarvik näppus kohaliku poe ees, ja nii ikka enamus päevasid. Kindlasti satubki sekka mõni selgem päev ja korralik tera, aga kui ei, siis aja meest ja raha taga nagu loll.
ahvina sündinud-ise rahul
K-Oliver kirjutas:Palju õnne,just tellisin samanimeliselt mehelt väitsa,eks näeb mis saab
,kuda see vanasõna oligi,et tark õpib teiste,loll enda..............
On miskit selgunud?

A. Le Coq Confidential
Täna käisin järgi,tulemus on päris muljetavaldav.Tera:kahest erinevast materjalist kokku keedetud,tugevus Sepa sõnul 54HRC,Pera:Looma sarv ja hülge nahast kettad,Tupp,samuti hülge nahk.
Lisan mõned pildid:

[img]http://static3.nagi.ee/i/p/614/98/15374731a7c03f_l.jpg/1[img]

Tera peal selgesti näha kusmaalt hakkab üks ja lõppeb teine metall,karvad käeseljalt igatahes kadusid võluväel
Lisan mõned pildid:

[img]http://static3.nagi.ee/i/p/614/98/15374731a7c03f_l.jpg/1[img]

Tera peal selgesti näha kusmaalt hakkab üks ja lõppeb teine metall,karvad käeseljalt igatahes kadusid võluväel

Ja nüüd võib vana hää soomlase riiulile panna.

Tervitades,K-Oliver

Tervitades,K-Oliver
Asi vist maitses, aga kui endal oleks valida, siis paneks ise pigem esimese riiulisse. Noa tera kuju just silmas pidades. 

Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
-
54 HRC on suht pehme tera, näiteks erinevad Victorinoxi kööginoad (Solingeni roostevaba teras) on tavaliselt kõvadusega 55 HRC!
Parimad jahinoad peaks olema kõvemad (et hoiaks kauem tera) ikka 59-61 HRC kanti, mul paar 64 HRC nuga ka kollektsioonis...
Noa tera kuju ja käepideme ergonoomilisus väga hea!
Tera pikkus?
Mis terasemarkidest on tera tehtud? See on kõige olulisem küsimus!

Parimad jahinoad peaks olema kõvemad (et hoiaks kauem tera) ikka 59-61 HRC kanti, mul paar 64 HRC nuga ka kollektsioonis...

Noa tera kuju ja käepideme ergonoomilisus väga hea!

Tera pikkus?
Mis terasemarkidest on tera tehtud? See on kõige olulisem küsimus!

vat minu jaoks just tera kuju on niruKaupo Kindsigo kirjutas:...Noa tera kuju ja käepideme ergonoomilisus väga hea!...

Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!