Kas kitkud või nülid?
Kas kitkud või nülid?
Linnujaht on tore asi, aga nii mõnelgi on pärast see teema, et oleks vaja saak ära küpsetada. Nujah. Ja siis on see teema, et linnu nülgimise lihtsus versus linnunaha nämmud omadused. Ise olen parte tavaliselt nülginud, aga tuvid kitkusin ära (suht lihtsalt tulid suled ära). Sel aastal proovin arvatavasti ka parti kitkuda (eks pärast esimest linnujahti sai ka kitkutud, aga sellest ajast olengi nülginud)... lihtsalt kahju on nahka raisku lasta. Et kuis siis teie seda asja korraldate?
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
No, eks kuum vesi käib ikka asja juurde. Sai viimane kord ka esimese pardi kitkutud. Aga kui on mitu parti ja kellaaeg hiline, siis on kitkumine ikka korralik lõiv une arvelt. Ja nülgimine võttis ikka mitu korda vägem aega. Samas, kui aega on, siis edaspidi vast kitkun jälle. Aga nende udusulgede kohta... kuidas nendest kõige paremini lahti saab? Nende kitkumine võttis ikka omajagu ajast (peast käisid läbi mõtte teemal - zilett... ja gaasilamp
).

Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
väike põrsas kirjutas:Sooja vett kasutate? Umbes 80 C vesti peaks kitkumist lihtsamaks tegema. Ämbriga vee võtad ligi ja kastad tiivulise sinna kohe sisse ja mudkui tuleb.....
Ega hani kana ei ole.Ta on ju rasvane ja ei võta vett ligi.Tean,et kodulinde puhastati vanasti parafiniga.Aeti see kuumaks ja pisteti lind sisse.Kui natuke hangunud oli, kisti nagu koorik maha.Ei tea kas veelinnu peal toimib.
veelinnud ikka saand ära kitkuda ,võtad neil naha maha ,siis võib ka liha metsa visata, parte lasen ma suht vähe,hanesid aga sügisel küll,hane puhastan ma nii lasen vee täitsa keema ,panen vee 20L ämbrisse ja hani sisse,puu tikuga hoian hane täiesti vee all, hoian umbes 30sek ,siis proovin kuidas suled ära tulevad ,paras on siis kui tiiva peoga sulgedest puhtaks tõmbad ,üle ka ei tohi hoida siis tulevad suled koos nahaga maha ,ühe hanega kulub aega umbes 1tund,tavaliselt ma üle kahe hane endale korraga ei jäta ,ikka saand ülejäänd ära jagada , samal õhtul ei pea tingimata hane ära puhastama ,pane jahdasse kohta ja võid seda vabalt järgmine päev teha.
243win
On lindudega tehtud mõlemat - kitkutud ja ka nülitud. Parte on mõistlik jahihooaja algul nülgida, sest siis on nad veresulgi täis. Septembri lõpus on veresuled juba kadunud, siis on hea parte ka kitkuda. Sõber arvab küll, et linnuliha ilma nahata ei omavat õiget linnu mekki ja seetõttu ta ei lasegi parte enne septembri lõppu.
Hane ikka kitku,linnul peab ikka küpsetamise ajal nahk peal olema,muidu võtad ahjust mingi imeliku asja välja
.Kitkumine nagu jahemees ütles ,ainult minul on keev vesi kogu aeg tulel, kõik suled ei saa kohe paugu pealt kuuma.Vahepeal kastan veel paar korda vette ja tulevad puha maha ilma erilise vaevata.

endal on viimasel ajal olnud nii, et pardid, sõtkad, haned ning isegi faasan on saanud paar lõiget rinna- ja kõhualusesse nahka ning edasi ainult rinnafilee eemaldatud, sinikaeltel, hanedel ja ka fasanitel lisaks ka koivad. kui ikka 10-20 lindu vaja puhastada õhtuga, siis olen pidanud vajalikuks järele mõelda, kas on seda sisikonnaga mässamist vaja, kuigi pugu iseenesest pidavat mõnede liikide puhul delikatess olema....mine võta siis kinni 

Kui juba jutt delikatesside peale läks, siis olen viimasel ajal hakanud ka lindude maksa, südant ja lihasmagu praadima. On selline esmane maitsev suutäis ja saab kohe valmis võileiva kõrvale. Jood jahilt tulles kohvi ja hammustad võileiba koos praetud maksa ja lihasmagudega. See on maitsvam kui see linnuliha ise. Kaladega on sama lugu, 5- 10 kg ahvenatelt saab üksjagu juba maksa ja marja- siis mõnus kellegagi pudeli veini juures istuda ja maksa-marja süüa.