Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Vasta
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Pauli »

Kaks asja on seal väga mädad lisaks Teadjamehe mainitule. Esiteks §41 ja §48 tuleb praegu välja, et jahiselts peab maaomanikule väljastama tasuta load, millele siis maaomanik määrab hinnad. Kas maaomanik määrab hinnad ka jahiseltsi lubadele? Ja maaomanikule makstud loaraha jääb maaomaniku kätte, aga selle kasutamise üle otsustab jahiselts. Kas see on juriidiliselt võimalik? Ühesõnaga minu jaoks arusaamatud vasturääkivused. Rääkimata muidugi seadusesse kirjutatud võimalusest, et ainult lollid astuvad jahiseltsi ja maksavad liikmemaksu, targad lähevad maad omava sõbra krundile tasuta jahti.
Teiseks tuleb praegu välja nii (§ 24), et Keskkonnaamet võib küll jahipidamise mingis piirkonnas mõnele ulukile lukku panna, aga kahjustuste ilmnemisel võib maaomanik jahimeestelt ikkagi kompensatsiooni nõuda. Eeldatakse vist, et jahimehed peavad hakkama põtru vitsaga noorendikust välja ajama (lasta sellisel juhul ju ei tohi).
Ei, see ei ole Rio de Janeiro, see on hoopis midagi hullemat.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas rajaleidja »

mosse kirjutas:Kaks asja on seal väga mädad lisaks Teadjamehe mainitule. Esiteks §41 ja §48 tuleb praegu välja, et jahiselts peab maaomanikule väljastama tasuta load, millele siis maaomanik määrab hinnad. Kas maaomanik määrab hinnad ka jahiseltsi lubadele? Ja maaomanikule makstud loaraha jääb maaomaniku kätte, aga selle kasutamise üle otsustab jahiselts. Kas see on juriidiliselt võimalik? Ühesõnaga minu jaoks arusaamatud vasturääkivused. Rääkimata muidugi seadusesse kirjutatud võimalusest, et ainult lollid astuvad jahiseltsi ja maksavad liikmemaksu, targad lähevad maad omava sõbra krundile tasuta jahti.
Teiseks tuleb praegu välja nii (§ 24), et Keskkonnaamet võib küll jahipidamise mingis piirkonnas mõnele ulukile lukku panna, aga kahjustuste ilmnemisel võib maaomanik jahimeestelt ikkagi kompensatsiooni nõuda. Eeldatakse vist, et jahimehed peavad hakkama põtru vitsaga noorendikust välja ajama (lasta sellisel juhul ju ei tohi).

Jahiselt peab maaomanikule väljastama tasuta ainult väikeuluki tuusiku!!!
Kust **** te võtate seda, et maaomanik hakkab loa hindasid kehtestama, ütleb mitu põtra võib/peab tema metsatükist laskma ja müüb sea lube oma metsatükile??????????
Jahipiirkonna suuruseks jääb ikkagi 5000ha minimaalselt ja lube väljastab jahipiirkonna rentnik. Küttimis limiit kehtestatakse ikka jahipiirkonna kohta, mitte iga maaüksuse kohta eraldi
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas sammal.habe »

müstilise "maaomaniku" asi vajab veel klaarimist.

ma olen ka väike maaomanik (ca 35 ha), aga keegi pole mulle midagi jaganud ega heakskiitu küsinud.
mina ei ole kellelegi andnud volitust enda eest seadusloomes kaasa rääkida.
mulle näib, et selliseid on palju.

kust leiaks andmeid, kui paljusid maaomanikke siis need "kaasarääkijad" esindavad? kunagi lasti jahindusklubis kirja panna, palju maad endal ja pereliikmetel. kas sest tuli ka miski kokkuvõte, teab keegi - et kui palju maad jahimeestele kuulub?

teadjamiis kirjutas:Seadus on muidugi kiiruga kokku klopsitud ja see versioon mis siin viimati üles riputati on jagatud maaomanikele seaduse poolt lobbi töö tegemiseks ning, et kõik maaomanikud annaks oma heakskiidu vana töötava süsteemi lõhkumiseks.
Olavi Kool
Postitusi: 663
Liitunud: K Mär 03, 2004 10:03 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Olavi Kool »

Asjaga kursis olevate isikute jutu järgi langeb see 5000ha kõvasti alla poole ja seda just maaomanike survel. Ja kui te loete seadust saate aru kust võetakse jutt sigade ja kitsede vaba laskmise kohta ja samuti hindade kehtestamise kohta. Unustasin lisada, et surve on suurte kinnistute omanike huviga mitte talunike erahuviga kellel oma talumetsa paaridkümned hektareid. Meie kandis üks suur metsafirma ka hulga maid kokku ostnud ja sealt raied teinud ning kasumid teeninud aga nüüd hõõrub firma omanik käsi ja lubab mõnedki jahiseltsid ilma maata jätta.

§ 2. Seaduse eesmärk
Käesoleva seaduse eesmärk on tagada jahiulukiasurkondade soodne seisund ning elupaikade ja liikidevaheline ökoloogiline tasakaal, arvestades sealjuures erinevate huvigruppide ootusi ning jahinduse rekreatiivseid, sotsiaalseid ja majanduslikke aspekte.
§ 5. Jahiõigus
(1) Jahiõigus on maaomaniku õigus seadusega sätestatud ulatuses ja korras omal maal jahinduse korraldamiseks tingimusi seada, korraldada jahti väikeulukitele või keelata jahipidamist kolmandatel isikutel.

Kuna kits ja siga jäävad suurulukite loendist välja ja on kuulda olnud, et hakkavad edaspidi olema väikeulukid siis laseb jahimaaomanik seal neid väikeulukiloa alusel? ja jagab laskmisõigust oma suva järgi ka sõpradele ja turistidele?
Maaomanik ei ole kohustatud sõlmima lepinguid praeguste jahimaa kasutajatega ning tekibki "turumajandusel" põhinev areng, et kellel raha rohkem see peab jahti. Samas kes maksab palju tahab ka selle raha eest midagi rohkemat saada, mõelge siit ise edasi kuhu asi välja jõuab. Kas palgatakse jäägrid ja tegeletakse ainult valiklaskmisega ja tehakse kõikvõimalikku ulukihoolet ja lisasöötmist mis tänasel päeval käib jahimehe omal initsiatiivil ja suuresti oma rahakoti peal lisaks jahimaksudele? Kus on siis see kauaoodatud omanikutulu? kõik läheb sisuliselt metsa tagasi mis teenitakse. Mina isiklikult ei ole näinud ühtegi ärimeest kes tegutseb tahtlikult kahjumis või ots-otsaga. Siit jälle valikud, kas lastakse kasumi nimel mets tühjaks ja ei panustata ukukihooldesse midagi või siis läheb jahipidamine maaomaniku kasumi nimel nii kalliks, et suur osa praeguseid jahimehi on sunnitud püssid nurka panema.

Kuna riik ei reguleeri uue seaduse järgi laskelimiite siis kes seda reguleerib? kui mite jahimaa valdaja?
naised saunas rääkisid
Jägervision
Postitusi: 157
Liitunud: P Mär 21, 2010 7:56 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Jägervision »

maris kirjutas:
smtasku kirjutas:
kaidojaht kirjutas:...Jahipidamise eest jahiloata, jahipidamise eest kiibistatud või tätoveeringuga märgistatud jahikoerapassi või Euroopa Liidu lemmikloomapassi mitte omava jahikoeraga...

Mina loen siit välja, et ka jahikoeral peab olema EL lemmiklooma pass. Ehk koeraomanikud oskavad rohkem kommenteerida.

jahikoerapassi VÕI eurolemmikloomapassi mitteomava jahikoeraga. Olema peab üks kahest (kuigi võivad olla ka mõlemad).


Et sisuliselt kaobki ära koera jahipassi mõte ja kasutamine, sest europassi saab iga kutsikas juba emakodust kaasa ja selle alusel ongi kohe jahikoer? :shock:
Kasutaja avatar
Olgerd
Postitusi: 787
Liitunud: P Apr 09, 2006 5:16 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Olgerd »

Jägervision kirjutas:Et sisuliselt kaobki ära koera jahipassi mõte ja kasutamine, sest europassi saab iga kutsikas juba emakodust kaasa ja selle alusel ongi kohe jahikoer? :shock:

Jah siis kaob ära see vaev, et pead käima ühel näitusel koeraga, et saada jahipass. Sest pole ju vahet, kas lähed koeraga kohe niisama jahile või pead ennem kuskil näitusel töllerdama.
vanakärss
Postitusi: 51
Liitunud: N Juun 04, 2009 4:51 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas vanakärss »

Ma valaks ka nüüd omalt poolt nats õli maaomanike tulle.Eks lintsige siis mind hiljem,kui arvate,et liiga teen.Selle nn.ulukite poolt tehtavate kahjustuste kohapealt arvan ma,et asi on algusest peale lihtsalt äriidee.Kõigepealt üritati riigi käest pappi kätte saada,nüüd üritab riik selle jama jahimeeste kaela ajada.Kulla inimesed,kuhu see loom minema peab??Alati on põdrad männinoorendikke ja kuuski räsinud-metsad pole otsa saand!Sead on kartulis ja viljas käinud-pole me veel sellest nälga jäänud!Tegelikult ei peaks kellelegi mingeid kompensatsioone maksma!!Praegu üritatakse kogu jahindusest lihtne eestlane välja suruda.Kui see tehtud,kas minnakse siis ka harrastuskalameeste kallale-et iga jupp jõekallast ja järveäärt,mis jääb kellegi eramaa sisse on maaomaniku oma ja ta võib selle pealt taas maksu koguma hakata?!Peale selle on ca 18 prossa haritavast maast juba välismaalaste käes-neile laienevad kõik vastuvõetavad seadused.Me põlistame endale taas orjapidajad ja jääme oma isade maal taas orjadeks!
Sain nüüd oma südamevalu välja öelda.
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas andrus »

Aga äkki oleks aeg kõva häälega avaldada oma arvamust sellest asjast?
Mitte lihtsalt soiguda toa nurgas.

Aga päris täpselt pole mina sellest seadusest siiani aru saanud.
jahismurf
Olavi Kool
Postitusi: 663
Liitunud: K Mär 03, 2004 10:03 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Olavi Kool »

Üllar Tamm kirjutas:Kui sellisel kujul kaua tehtud kaunike seaduseks vormub, siis polegi asi ju kõige hullem. Praeguses versioonis välja pakutud kahjustuste kompenseerimise kord tundub suht mõistlik:

(3) Kokkuleppele mittejõudmisel on jahipiirkonna kasutaja kohustatud maaomaniku või tema volitatud esindaja nõudmisel hüvitama jahiulukite tekitatud kahjustused, mis ületavad maaomaniku omavastutusmäära, kuid mitte rohkem kui 1000 kr hektari kohta
(4) Maaomaniku omavastutusmäär on järgmine:
1) põllumajanduskultuuride kahjustamise korral kuni 30% põllumaa lahustükilt saadavast aastatulust;
2) metsamaal kasvavate okaspuude kahjustamise korral kuni 30% ühe aasta jooksul tekitatud kahjust ühe metsaeraldise kohta.

Kui kahjustuste kompenseerimine käivitub, tekib kindlasti paljudel jahimeestel suurem huvi ulukihoolde ja lisasöötmise vastu :mrgreen: Samuti tõuseb au sissse heanaaberlik läbisaamine maaomanikega :wink:

Suur pluss on ka see, et plaanitakse lubada kunstlikku valgusallikat jahil metsseale kõrgistmelt kahjustuskohtades.
Lõpuks siis meie ka euroopasse jõudmas, kui helisummuti seaduslikuks saab jahirelval (y) Mujalpool see väärt riistapuu ju ammu kasutusel.


kui jahimaa suurus 15 000 ha siis tulevikus nõuded kindlasti sellise maaala pealt ka on ja kui maksta 1EEK hektarist siis 15000on see mille peab JÜ välja käima aga kahtlen kas keegi maaomanikest nõustub 1EEK-uga
naised saunas rääkisid
Kasutaja avatar
duma
Postitusi: 523
Liitunud: N Mär 15, 2007 12:10 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas duma »

vanakärss kirjutas:Tegelikult ei peaks kellelegi mingeid kompensatsioone maksma!!

Siis võib tekkida selline sigade farmimine nq on näha metsakaamerates, kui kaob kompensatsioonimaksmise oht ära. Oleneb millega tegeletakse, kas turismijahiga või ulukite ohjamisega
duo on parem
Olavi Kool
Postitusi: 663
Liitunud: K Mär 03, 2004 10:03 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Olavi Kool »

duma kirjutas:
vanakärss kirjutas:Tegelikult ei peaks kellelegi mingeid kompensatsioone maksma!!

Siis võib tekkida selline sigade farmimine nq on näha metsakaamerates, kui kaob kompensatsioonimaksmise oht ära. Oleneb millega tegeletakse, kas turismijahiga või ulukite ohjamisega

Kõik on õige, kui sigu on rohkem kui jahimaa kannatab siis on jahimehed oma põhitöö ehk arvukuse optimeerimise tegemata jätnud ning tuleb pisaraid valada ja maksta aga kui ikka sigade või kelle iganes arvukus on normi piires või alla selle siis pole jahimehel selles mingit süüd, et mõni amps ka metsast või põllult võetakse. Olen kuulnud, et vanasti metsloomad metsas elasidki ja seal toitusid aga metsa praegu Eestis rohkem kui 100 aastat tagasi huvitav milles asi? Kas siis vahepealsel ajal käisid põdrad ja sead poest süüa ostmas? Selge, et maaomanik on ka ennekõike inimene ja saab aru oma riskidest, külvas ta ju vilja metsaäärsetele põldudele varemgi ja sead olid seal kallal igal suvel. See, et metsloom keeldub nälga suremast ei ole tema lindpriiks tunnistamise kohapealt mingi argument, katsume ikka siia planeedile kõik koos ära mahtuda. Kaudselt maksame ju kõik põllumehe kahjud kinni, kui vilja tuleb vähem on see kallim ja kajastub näitaja lõpuks poes olevate toodete hindades.
naised saunas rääkisid
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas kakuke »

Mets ei kao loomulikult kuhugi, ainult selle majandamine majandamise mõttes võib mingites tingimustes tunduda mõtetu. Teadlased on öelnud, et meie kliimavõõtmes saab metsastumist takistada üksnes sellega, kui maa ühtlaselt betooniga katta.
Vilja hinna paneb juba ammu paika seis maailmaturul, mitte see, kui palju konkreetses Eestis vilja on. Ja kodutöö Sulle teadjamiis, uuri välja, kui paljud poes olevad tooted sisaldavad Eestis toodetud teraviljajahu ja kust tegelikult jahu leiva ja saia sisse tuleb. :D Tegelikult paneb see viimane fakt mind rohkem muretsema, kui toimuv jahiseadusega. :M
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
vanakärss
Postitusi: 51
Liitunud: N Juun 04, 2009 4:51 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas vanakärss »

Hr.Andrusele-et selleks kirjutasingi,et saaks tagasisidet.Õigus on sul,mees!Tuleb kõvahäälselt ka oma õigust nõuda.Mine tea-äkki tuleks Toompeale minna,et see asi ka võimuladvikule kohale jõuaks,et meie elame ka siin riigis,mitte ainult nemad!!
Nüüd Kakukesele-leivavili ja saia oma tuuakse sisse muidugi mujalt-põhjendus on,et meite rukis ja nisu ei kõlbavat!Sulaselge mula!Jälle tootjate-vahendajate hüperkasumi tagaajamine.Tõestan-teen ise kodus rukkileiba,hapendatud,juuretisega,nii,nagu meie vanavanemadki.Kõige odavama rukkijahu olen leidnud hinnaga 9EEK per.kilo.Eelmisel suvel ostsin ehtsat Sangaste rukist(tera).Lasin selle Palamusel veskis ära jahvatada ja koos kõikide sõitudega ja töörahadega sain kilo jahu hinnaks kuskil 4 EEK-u.Mina majandasin vaid ühe koti viljaga,mistaga kilohind ju läks kallimaks,kui hulgi toimetamisel.Ja uskuge mind-sellest jahust tehtud leib on hunnitu!!Eelista eestimaist!
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas rajaleidja »

Looumulikult tuleb kisada. Ja hästi kõvasti. Küsiksin siinjuures, kui paljud neist kõvasti kisajatest on omapoolseid ettepanekuid EJS`ile teinud? Eelmisel suvel volinike koosolekul ütles Puust kohe, et kuigi paluti mitmetel kordadel oma liikmetelt ettepanekuid uue jahiseaduse kohapealt, oli tagasiside väga nigel. EJS on uue jahiseadusega tegelenud juba päris pikalt ja viimati oli see suuremal arutelul eelmise kuu volinike koosolekul. Toompeale minemise asemel esitage omapoolsed nägemused oma piirkonna esindajale EJS`is.
Koosolekul küsiti ka Talijärve käest, et kas siga ja kits tahetakse muuta väikeulukiks. Tema vastuseks oli, et sellest ei ole praegu juttu olnud. Küsimusele, miks siis riik nende reguleerimisega enam tegeleda ei taha nagu põdraga, jäädi vastus võlgu. Eks ta mõne aasta pärast siis ikkagi lindpriiks kuulutatakse.
Siin ka volinike koosoleku protokoll: http://web.ejs.ee/et/tutvustus/koosolek ... ollid.html
Lõpu poole peaks olema jahiseaduse teemad. Omale meeldis Veskimäe ettekanne ja loodame, et tema siis kaitseb jahimeeste huve ka Toompeal.
Olavi Kool
Postitusi: 663
Liitunud: K Mär 03, 2004 10:03 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Olavi Kool »

See leiva-saia hind oli piltlik näide, elan ise keset põllumajandust ja abikaasa suisa töötab teraviljaaretuses ning ämm kartuliaretuses ja paljud põllumehed-loomakasvatajad on head tuttavad. Tean väga hästi keda söödetakse kodumaise nisuga ja millist toodangut sellest tuleb.
Aga see selleks, minu mure on hoopis selles, et tulevikus koondub jahindus väga kitsa huvigrupi kätte kes võivad meid tõesti muuta omal maal jahituristideks kellel on ainult kohustused aga ei mingeid õigusi. Mõelge sellele.
Mäletan selgelt ühe riikliku jahiala juhtumit kus selle kõige jämedam võll tegi jahialast isikliku rahamasina ja kohalikud jahimehed olid ainult ajujahis ajajateks. Soku ja sea lubadest ei olnud kohalikel juttugi. Loomi loendati utoopilistes mahtudes ja lasti välismaa turistide poolt metsad lagedaks. Maakonna jahindusspetsialist ütles kord koosolekul, et seal olid eelmisel aastal ainult siilid veel elus aga sellel aastal pole siilegi. Tunnen isiklikult kolme seal töötanud jäägrit ja nende jaok on tulvane seadus juba korra läbi elatud ning hoiatasid ka meid tagajärgede eest.
Aga mis seal ikka ise valimise omale rahvaesindajad kes meie heaolu eest Toompeal seisavad, jätame selle nende otsustada ning oleme kõigega rahul mis ülevalt pähe valatakse.
naised saunas rääkisid
Vasta