12*70

2005. aasta teemad
Siili
Postitusi: 416
Liitunud: E Aug 09, 2004 10:23 pm

Postitus Postitas Siili »

Kas Beretta ES100-l on teine st. haavliraud kohe sama hinna sees kaasas?
Kasutaja avatar
Tõnu
Postitusi: 132
Liitunud: E Veebr 02, 2004 2:32 pm

Postitus Postitas Tõnu »

seda tuleks küti ärist küsida, aga minuarust on teda võimalik osta nii ühe kui kahe rauakomplektiga. mul on kahed rauad ja nagu eespool kirjeldasin jooksis vintraud vähemalt tshehhi sportkuuliga 100m väga hästi. ostsin nüüd tartus käis trapperist 3 erinevat liiki padruneid ja kavatsen järgmisel nädalavahetusel haapsallu proovima minna. siis oskan ka täpsemini kommenteerida, millega püss jookseb ja millega mitte.

TO Kaaren: selle 12kal. vintrauaga EI SAA haavlilaenguid lasta. või noh, tehnilselt saab, aga haavlijooks on täiesti olematu - laengu raust väljudes keerutab ta kõik kohe laiali, mingit ühtlast külvi pole juba 10-15 meetri peal. ma proovisin oma püssiga kohe alguses järele :)
Kasutaja avatar
Tõnu
Postitusi: 132
Liitunud: E Veebr 02, 2004 2:32 pm

Postitus Postitas Tõnu »

ahjaa, üks asi veel: Kaups ja veel mõned vanemad olijad ehk mäletavad, et Haapsalu KEKi seltskond arendas MacAlvinit edasi ja muutis pisut kuju (n.ö. "niidirulliks"), samuti materjali, kasutades terast või pronksi tina asemel). konteiner jäi samaks ja mitte neljaks, vaid kaheks lõigatuna. jooksis (jookseb) tohutult hästi (eriti just silinderrauast) ning on meile toonud hunnikute kaupa võite erinevatelt võistlustelt.

mu oma isa, kes oli ka algselt üks nn. raudkuuli autoreid, treis tänavu suvel endale mõnikümmend kuuli juurde ja tuli veteranide eesti meistriks, nii et kuulid jooksevad siiani :)

muuseas, see kuul jooseb uskumatult hästi roos ja võsas, ma olen sellega virnade viisi sigu lasknud ;)
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Postitus Postitas sammal.habe »

honkomees kirjutas:Polev oligi tollesama Kirovi tehase insener või konstruktor ....


põhjalikku intervjuud Poleviga saavad vene keele oskajad lugeda http://www.hunter.ru/bullet/articles/polev.htm
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Mul teeb lingi lahti, kuid tekst ei ole küll vene keelne, on hoopiski mingid kreeka eed ees. Piltidel on jälle ilusti venekeelne kiri peal.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Postitus Postitas sammal.habe »

valid oma veebilehitseja menüüst View -> Encoding -> Cyrillic ja asi peaks töötama...
Kasutaja avatar
Tõnu
Postitusi: 132
Liitunud: E Veebr 02, 2004 2:32 pm

Postitus Postitas Tõnu »

Tõnu kirjutas:ostsin nüüd tartus käis trapperist 3 erinevat liiki padruneid ja kavatsen järgmisel nädalavahetusel haapsallu proovima minna. siis oskan ka täpsemini kommenteerida, millega püss jookseb ja millega mitte.


Niisiis, Haapsalus käidud ja laskeproov tehtud. Sedakorda tegelesin ainult kuuli jooksuga, kahjuks ei olnud aega uurida kuuli energiat antud distantsil (100m). Katse all oli kolm Trapperist ostetud padrunit:
1. Bachieri & Pellagri, Big Game Palla B&P
http://www.baschieri-pellagri.com/uk/ca ... 4BGBP.html

2. Bachieri & Pellagri, Big Game Palla Gualandi
http://www.baschieri-pellagri.com/uk/ca ... guala.html

3. Clever Mirage Solengo Slug Magnum
http://www.clevervr.com/buckshot8e.htm#7 (kahjuks ei leidnud ma internetist tehnilisi andmeid)

Kommentaarid:
1. Bachieri & Pellagri, Big Game Palla B&P. Hea jooks, 100m lahtise sihikuga toelt lastes oli kolme tabamuse hajuvus horisontaalselt 14 cm, vertikaalselt 5,5 cm. Kuul on raske (32 g) ja ja tugeva ribistusega külgedel. Kuuli tipp on suhteliselt lame, loodan, et võsas ja roos peaks see olema hea valik. Laeng üsna tugev (2,45 g), millest siis ka kõrge algkiirus: 487 m/sek. Kasutatakse minu jaoks harjumatut teralist püssirohtu, millest jäi lasu järgselt üllatavalt palju rauda. Tagasilöök oli pisut üllatavalt kõva, pole poolautomaadiga sellise matsuga harjunud :) Halb üllatus oli ka: üks padrun tegi lastes ainult "tsuhh!" ja kuul potsatas suht lähedale murule. Ilmselt praak sütik, raud oli paksult põlemata rohtu täis.

2. Bachieri & Pellagri, Big Game Palla Gualandi. Jooks pisut viletsam: sedakorda horisontaalis 17 cm erinevus ja vertikaalis 8 cm. Kuul jälle 32g, kuid eelmisest tunduvalt teravama tipuga, mis (ma arvan) on soodus pinnas rikoshetiks. Püssirohi harjumuspärane väikestest lehekestest koosnev (mis iganes on korrektne termin). Rohu jääke rauas oluliselt vähem. Tagasilöök ka suhteliselt vihane, ehkki laeng on 2,28g.

3. Clever Mirage Solengo Slug Magnum. Magnum padrun on muidugi vaatamisväärsus omaette: pole nende 76mm kesta pikkusega harjunud. Tulemus oli küsitav: esimese kahe lasu puhul oli hajuvus ca 35 cm diagonaalis üle märklehe. Järgmised kaks aga olid ilusti märgi keskel 6 cm vahega. Miks esimesed kaks jalutama läksid, ei tea... Minu üllatuseks oli nimetatud magnum kõige pehmema tagasilöögiga. Ilmselt on selle põhjuseks ka teistest 4 grammi kergem kuul (28 g vs. 32 g). Rohi harjumuspärane ja erilisi põlemisjääke ei jäänud. Mirage' on pannud kuuli alla eraldi plasttropi, mis peaks tagama suurema rõhu ja seeläbi kõrgema algkiiruse. Oma veebilehel teatavad nad, et konkreetse magnumi efektiivne tööulatus erineb tavalisest versioonist ca 15 meetri võrra, mis peaks tegema normaalseks laskekauguseks 60-65 m

Kokkuvõtteks: mulle isiklikult jättis parima mulje esimesena lastud padrun: Bachieri & Pellagri, Big Game Palla B&P. Parim jooks, hea kuul (välisel vaatlusel, vähemalt). See üks praak tegi mu küll pisut murelikuks, saab näha, kuidas nad tulevikus käituvad. Nüüdseks olen sellega juba esimese seagi lasknud ;)

Järgmise etapina, kui millalgi detsembri alguses aega saan, proovin antud kuuli jooksu ja energiat 50'l meetril, eks see olegi normaalne töökaugus.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Tõnu kirjutas:Kokkuvõtteks: mulle isiklikult jättis parima mulje esimesena lastud padrun: Bachieri & Pellagri, Big Game Palla B&P. Parim jooks, hea kuul (välisel vaatlusel, vähemalt). See üks praak tegi mu küll pisut murelikuks, saab näha, kuidas nad tulevikus käituvad.

Sai käidud rohkem kui nädal tagasi tiirus ja proovisin kõiki kuulipauke mis Tartus müügil oli (8 erinevat kuulipadruniseeriat, seerias kolm pauku). Minu valikus oli ka kaks Tõnu proovitud kuuliga laetud padrunit (Bachieri & Pellagri). Ostsin igat padrunit 3 tk. Püssiks oli Toz-34 12/70. Nii huvitav kui see ka poleks, oli kõige parema tihedusega just Bachieri & Pellagri, Big Game Palla B&P (kahe kuuli vahekaugus horisontaalis 5 cm), aga kolmest kuulist ühte ei suutnud kuidagi märklehelt leida. Kütt vaatas minu laskmist kõrvalt ja ütles, et kuul oli lennanud praktiliselt maapinnal oleva puitkonstruktsiooni sisse (kukkumist seega 1.5m) :shock: . Olin ise ka äraootaval seisukohal ja mõlgutasin mõtteid selle moonaga 10 lasulisele seeriale, aga nüüd ei leia sellel erilist mõtet olevat (jahis seda lubada ei saa). Väärib vast märkimist, et leedukate laetud moon polevo kuuliga oli kobe keskmine ja parimaks osutus lätlaste trefferi kuuliga laetud padrun (vertikaalis 7cm ja horisontaalis 10cm). Lasin 40m distantsilt.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

kakuke kirjutas: Väärib vast märkimist, et leedukate laetud moon polevo kuuliga oli kobe keskmine ja parimaks osutus lätlaste trefferi kuuliga laetud padrun (vertikaalis 7cm ja horisontaalis 10cm).

* Millised olid leedu Polevi kuuli tulemused?
* Loll küsimus - milline on trefferi kuul, kuidas välja näeb? Pole oma elueal seda nägema trehvanud või ära tundnud. Vene ajast igasuguseid nähtud, aga ju see uuema aja asi on.
* Kas ka S&B Special Sport Slug 28 g lasid? Keegi pole vastanud küsimusele, kas see padrun jahiks kõlbab, kas tapab, milline on läbilöögivõime? Võib-olla Kaupo oskab öelda?
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

1. Ring ca 15-20cm (usun, et ise laadides saaks kindlasti parema tulemuse ja seda kindlasti ka teen)
2. Treffer ... suhteliselt raske (34g) vertikaalsete ribidega, suhteliselt tömbi otsaga 15mm pikk kuul (kui huvi suur võtan järgmine kord Võrru kaasa).
3. S&B Special Sport Slug 28 g polnud Tartu poodides saada. Kindlasti kaevan ka selle ja palju muud välja ja teen proovilaskmise.
PS. Küsimus Tõnule: mille järgi Sa hindad kuuli energiat?
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

Ei tea kuidas energiat hinnatakse, võib-olla on mingid spets riistad, aga läbilöögivõimet, mis peaks olema sama oluline mõõdetakse tolliste männiplankudega. Märklehe teha pannakse tihedalt männiplankude kiht ja pärast vaadatakse mitmest on läbi löönud. siis saab aru, kas on jahiks kõlbulik, tapab looma või ainult sandistab.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

16 kal TREFFER näeb välja selline - kõrgus madal.. nõks üle poole brennekesest. Võrreldes brennekesega asub suht madalal kestas (esimene mulje kui seda kuuli nägin). 6 ribi, st, suht hüredalt. Ots ei ole ei lame ega terav, vahepealne. Päris huvitavkuul. Järgmine kord keskendun tiirus sellele kuulile (ja kui midagi muud saan, siis millelegi muule ka).
Ps. trefferil plastiktropp... nagu niidirull, püssirohu osas ketas paksem, keskel üks ketas veel lisaks.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Lugesin praegult Polevi kuuli kohta käiva venekeelse artikli läbi. Kui juttu uskuda, siis võiks vabalt vindi maha müüa ja Polevidega sileraudsest ainult laskma hakata. Polevi jutu järgi töötab tema kuul samahästi kui vindi oma ka 150 m peal. Siledale optika peale ja ongi kõik. Millegipärast ainult tundub asi kahtlane olevat. Ise arvan, et tõenäoliselt on venemaal tarku mehi küll, aga valmistamise kvaliteet jätab soovida, eriti kui tegemist on korralikku käsitööd nõudva laadimisprotsessiga. Ise olen kasutanud polevi küll ja olen temaga ka rahul olnud, kuid üle 50 m pole küll looma riskinud siledast lasta.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

aivar00 kirjutas:Lugesin praegult Polevi kuuli kohta käiva venekeelse artikli läbi. Kui juttu uskuda, siis võiks vabalt vindi maha müüa ja Polevidega sileraudsest ainult laskma hakata. Polevi jutu järgi töötab tema kuul samahästi kui vindi oma ka 150 m peal. Siledale optika peale ja ongi kõik. Millegipärast ainult tundub asi kahtlane olevat. Ise arvan, et tõenäoliselt on venemaal tarku mehi küll, aga valmistamise kvaliteet jätab soovida, eriti kui tegemist on korralikku käsitööd nõudva laadimisprotsessiga. Ise olen kasutanud polevi küll ja olen temaga ka rahul olnud, kuid üle 50 m pole küll looma riskinud siledast lasta.

Ega pole meil ju vene polevi kuuli enam näinud, ainult Järvere mehe valatud, aga ta ka ise tunnistab, et vormid juba kulunud ja pole enam päris täpsed ja nüüd ka leedukate poleviga kuulid. Kes nendegi täpsust teab. Aga sellest rohu kogusest pole küll sotti saanud. Polevi jutu järgi nii kõva pauk kui raud lubab aga oma kogemus ütleb et suurema rohukogusega (no nii rohupurgi instruktsiooni järgi) kipub loopima, tuleb vähem panna siis on OK!?
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Pellagri

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Tõnu, arvan, et said päris hea tulemu se kätte, 100 m on sileraudse kuuli jaoks juba pikk laskedistants. Tšokkrauaga (tšokk oli CYL) Beretta poolautomaadist saime kah Pellagriga (40 m pealt) täitsa hea tulemuse, 5-7 cm hajuringi. Lõikasime padruni lahti ja kuul oli igati korralik, pika plastikstabilisaatoriga, (nooleprintsiibil töötav). Tipp-topp!
Energia. Proovi kuivi 1 cm paksusi männilaudu üksteise taha asetada ja vaata mitu tk (cm ) kuul 100 pealt läbistab. Kui 15-20 tk siis on energiat küllaldaselt. Tuld!
Suletud