Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Vasta
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Ain Aavik »

Jahh. See viimane lugu ju, millest ''teadjamees'' räägib on ju reaalselt toimumas ja kohaks on Lääne-Virumaa uued jahipiirkonnad, mis on koondunud justnimelt selliste rahavõllide kätte ja toimetatakse seal kuidas ise tahetakse ja võetakse kõrvaltki lisa...
See on hetke reaalsus.
Kohalik jahimees - sellist terminit nende võllide jaoks eip eksisteeri.
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
vanakärss
Postitusi: 51
Liitunud: N Juun 04, 2009 4:51 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas vanakärss »

Näh,kurja-ma olin ise sellises riigijahipiirkonnas jahimees.Soku ja seajahiga olid asjad väga nigelad.Söödakohad meil muidugi olid ja tegin ka söödapõllu,aga tolku oli sest vähe,sest seltsimees jahijuhataja lasi sealt jahituristidega ise siga.Enne jahituristide saabumist ei tohtind keegi enam jahti pidada(seapukist).Hoopis masuurikud käisid ja lasid mitmed korrad minu sööda pealt sead ära.Metsad lasti paari aastaga nii tühjaks,et kui kord sõbrale külla sõites nägin üksikut seajälge ja siis sellest talle kõnelesin,ei vastanud mees esialgu midagi,vaid läks külmkapi juurde ja valas meile mõlemale pitsi haljast !Ja siis ütles,et selle peale tuleb võtta,et vähemalt üks siga on meite metsas tagasi,aind,et kauaks...!?
Tolle kurikuulsa jahijuhataja motoks oli,et ega loodus tühja kohta salli-küll tulevad kõrvalt asemele!Aga kui nüüd sajad maaomanikud nii mõtlema hakkavad...Lõpuks ei jäänd meil muud üle,kui moodustasime nn.ühisrinde ja kangutasime ta kohapealt lahti.Raske oli,sest mehel oli kõva seljatagune ka ministeeriumis.Sinna läks ikka virnade viisi suitsuvorsti ja konserve.Praegu on üks neist tegelastest lugupeetud jahindusteadlane.Kahtlustan,et praegugi mängivad nii mõnedki EJS juhtfiguurid topeltmängu.
Olavi Kool
Postitusi: 663
Liitunud: K Mär 03, 2004 10:03 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Olavi Kool »

Kunagi tuldi välja ideega, et kõigi maaomanikega peab olema sõlmitud jahipidamiseks leping, noh eemaltvaatajale loogiline käik aga asja praktiline pool on hoopis erinev linnas istuvast kontoriroti nägemusest. Meie jahimaa on ca.14 000ha suur ja seal on ligi 10 000 erineva omaniku kinnistud, omanikud elavad üle Eesti ja paljud ka välismaal. No loobuti iga väikeomanikuga lepingute sõlmimisest ja otsustati, et sõlmime nendega kellel üle 10ha maad on. Käisin ise kaasas kõrvaljahiseltsi esimehega talunike juures siis lepinguid sõlmimas ja peab ütlema, et ikka hirmus vaevanõudev protsess oli. Esimene küsimus oli paljudel kohe, et mida mas sellest saan ja palju te mulle hektari eest renti maksate? Vot mina tahan ikka nii ja nii palju saada ja kui ei saa siis laku panni. Enamusele sai asi selgeks tehud kuidas asi on ja reaalsed võimalused on millised, noh saadi aru ja anti lõpuks allkiri sinna lepingule umbes sama hea meelega nagu Tõnisson Tootsile käenduslepingule andis. Aga oli ka selliseid kes jäid endale kindlaks, et kui ta oma kümne hektari rendiga peret aastaringselt ära ei toida siis olgu olemata. Üks selline Talunik elab jahimaade piiril ja vaatan tihti sealt mööda minnes kuidas kobras ta maja ümber järve on tekitanud ja korraliku lahmaka metsa maha võtnud ning soovin koprale jõudu ja pikka iga seal kinnistul elamiseks. Tammi võib ju talunik maha võtta aga kui kopraid sealt kuivenduskraavilt ära ei kütita on mõne ööga uus tamm püsti ja seda seni kuniks kopral toitu jätkub.
naised saunas rääkisid
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Pauli »

Mina kirjutasin: bla-bla ... §41 ja §48 tuleb praegu välja, et jahiselts peab maaomanikule väljastama tasuta load, millele siis maaomanik määrab hinnad. Kas maaomanik määrab hinnad ka jahiseltsi lubadele? ... bla-bla , mis Rajaleidja kurjaks ajas:
rajaleidja kirjutas:Jahiselt peab maaomanikule väljastama tasuta ainult väikeuluki tuusiku!!! Kust **** te võtate seda, et maaomanik hakkab loa hindasid kehtestama, ütleb mitu põtra võib/peab tema metsatükist laskma ja müüb sea lube oma metsatükile??????????
Jahipiirkonna suuruseks jääb ikkagi 5000ha minimaalselt ja lube väljastab jahipiirkonna rentnik. Küttimis limiit kehtestatakse ikka jahipiirkonna kohta, mitte iga maaüksuse kohta eraldi

Ma siis seletan uuesti. Kõigepealt, põdralubadest pole ma miskit rääkinud. Väikeulukid neh kõne all, aga mõni mees saab hanejahiga oma orasele päris palju rahvast kokku meelitada. Aga edasi: §41 ütleb, et jahipiirkonna kasutaja väljastab tasuta load maaomaniku volitatud isikule. Aga jahipiirkonna kasutaja oleks ka justkui maaomaniku volitatud ju... Ma saan aru küll, et mõeldud on vähe teisiti, aga sõnastus tekitab selliseid mõtteid. §48 ütleb, et maaomanik saab talle tasuta väljastatud lubadele hinna kehtestada. Sellest siis minu provokatiivne küsimus, et kas maaomanik hakkab jahiseltsile loahindu dikteerima. Et võtab tasuta load ja müüb need siis volitatud isikule ehk jahipiirkonna kasutajale. Ja siis on praeguse sõnastuse järgi jahiseltsil õigus maaomanikule ette kirjutada, mida too selliselt teenitud rahaga peale tohib hakata.
Ühesõnaga pudru ja kapsad on need kaks paragrahvi minu piiratud mõistuse jaoks. Aga minu parandused ja täiendused rändavad Jaagu kaudu EJSi kindlasti.
Ei, see ei ole Rio de Janeiro, see on hoopis midagi hullemat.
Olavi Kool
Postitusi: 663
Liitunud: K Mär 03, 2004 10:03 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas Olavi Kool »

Ehee, kui maaomanik keelab jahiseltsil omal maal jahipidamise siis on jahiselts ikkagi kohustatud maaomanikule tasuta load väljastama. Iga mees omal maal võib väikeulukit siis lasta ja kui keskkonna minister otsustab siiski sea ja kitse väikeulukiks nimetada nagu uue seaduse eelnõu järgi tema õigus on siis ongi korras. Iga mees toimetab siis ise omal maal ja jahiseltsi asjatamised keelab ära. Mitmete mittejahimeestes maaomanike arusaam on olnud siiani, et röögatu rikkuse ajavad jahimehed metsast oma tasku kuigi kogu kullakoormad peaksid nende õuele ladestuma. Ei tea, et õige jahimees kes söödab, rajab soolakud, söödakohad ja jahikantslid, kes oma kulu ja kirjadega ja oma küttega hoiab metsas toimuval silma peal oleks rahalises mõttes jahindussaadustega kasumis. Kui asrvutada kokku mis maksab lihakilo jahimehele(ei mõtle linnahärrasid kes ainult paugu teevad ja ülejäänu on teiste mure)siis poest ostetud lihatükk on kordades odavam.
naised saunas rääkisid
gunnar
Postitusi: 882
Liitunud: P Aug 22, 2004 4:18 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas gunnar »

teadjamiis kirjutas: Kui asrvutada kokku mis maksab lihakilo jahimehele(ei mõtle linnahärrasid kes ainult paugu teevad ja ülejäänu on teiste mure)siis poest ostetud lihatükk on kordades odavam.


Palun seleta mulle kuidas see pauk siis linnamehele nii odav tuleb ? Vo veelgi kallim kuna turistina saab ainult nii jahti pidada. Aga noh, siuke suskimine on popp...
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas rajaleidja »

teadjamiis kirjutas:Ehee, kui maaomanik keelab jahiseltsil omal maal jahipidamise siis on jahiselts ikkagi kohustatud maaomanikule tasuta load väljastama. Iga mees omal maal võib väikeulukit siis lasta ja kui keskkonna minister otsustab siiski sea ja kitse väikeulukiks nimetada nagu uue seaduse eelnõu järgi tema õigus on siis ongi korras. Iga mees toimetab siis ise omal maal ja jahiseltsi asjatamised keelab ära.

Kui maaomik keelab oma maal jahipidamise, siis see keeld kehtib ka temale endale.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas aivar00 »

Eks toda "säädust" annab tõlgendada ju mitmeti. Tihti on mõeldud hästi aga välja kukub nagu alati- sitasti... Endale on see hämamine juba hakanud jubedalt pinda käima-vägisi aetakse asi kreeni. Mingit mõtet ka pähe ei tule kuidas asja saaks parandada. Samas ei ole meil kedagi teist peale iseendi selles kahjuks süüdistada- meie endi poolt valitud EJS juhtkond ei ole lihtsalt niivõrd võimekas, et midagi muuta. See jahimeeste nn. tampimine on käinud juba mitu aastat-ainuke eesmärk silmis saada raha. Nn. masu ainult võimendab seda protsessi. Kõige kurvem antud asja juures tundub, et tööriistana jahimeeste vastu kasutatakse tolles protsessis siis Erametsa seltsi. Laupäeval teeme oma jahimaja juures talgud- eks pärast saab ka natuke mõtteid mõlgutada- kõige mustema tsenaariumi järgi võib antud sügisene ühisjaht olla viimane...
Kohalikus lehes on paar positiivset artiklit saanud kirjutatud meie tegemistest-vastukaja on olnud heatahtlik. Aga nagu öeldakse- lootus sureb viimasena ja loodan, et ikka terve mõistus pääseb võidule. Hr. Niitteele aga tahaks meenutada- ära tee teistele seda, mida sai ei taha, et sulle endale tehakse :oops:
ikka lõbusalt
vanakärss
Postitusi: 51
Liitunud: N Juun 04, 2009 4:51 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas vanakärss »

Hr Gunnar!Ma saan aru küll,mis tiadjamiis mõtles-kohalik jahimees ostab söödavilja,soolad,ehitab jahirajatised ja käib oma auto ja küttega vähemalt paar korda nädalas neid kontrollimas,ning sööta juurde viimas.See ajabki tegelikud kulud maru ülesse.See linnamees,kes tuleb,kasvõi jahituristina paar korda aastas jahile,neid kulutusi ei tee.Tundub küll,et see siga või sokk tuleb talle kallilt kätte,aga ega summa summaarum ta kohalikule mehele palju odavam ei tulegi.Me lihtsalt maksame korraga vähem,aga see-eest pidevalt!
Teine asi-et paljud linnamehed on nö.ilma jahiseltsita,siis võib see paljuski sellest tulla,et nad on lihtsalt sitad mehed,kes on juba kuskilt seltsist minema aetud.(ära nüüd asja isiklikult võta-selliseid masuurikuid on maal ka!!)
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas kakuke »

Toredad üldistused teil teemadel linnamehed ja maamehed. :)
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
gunnar
Postitusi: 882
Liitunud: P Aug 22, 2004 4:18 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas gunnar »

kakuke kirjutas:Toredad üldistused teil teemadel linnamehed ja maamehed. :)


Jah, suht haiglane värk, eks sellise üldistamise pärast ongi paljud asjad nii nagu nad on. Mina olen nö linnamees, koduukse eest kantsli alla 89km. Ehitasin kantli, söödan, hoian soolakut käigus, eks igaüks siin teab kuidas asi käib. Mõni mees kes on nö "maamees", elab mõni km ainult eemal, ei viitsi midagi teha. Ainult viriseda. Ja kui saabub suvine seajaht siis kisa taevani miks ei või minu pukist laskma hakata... No on krdi maamehed, tahavad aint kohale sõita ja pauk ära teha, muu neile korda ei lähe...
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas honkomees »

gunnar kirjutas:
kakuke kirjutas:Toredad üldistused teil teemadel linnamehed ja maamehed. :)

... No on krdi maamehed, tahavad aint kohale sõita ja pauk ära teha, muu neile korda ei lähe...

nojah, neil linnavurledel ju maatööde muret pole, peale 8 tundi riigi(või firma)tööd aga padavai hobiga tegelema :lol: . See vaene maamees rabab täna suurtaluniku või metsafirma orjuses ca 16-18 tundi nagu vanasti pärisorjuse aegu teotööl ja siis veel oma aia- ja põllutööd otsa (mul oma naaber sedapsi töötab sandikopikate eest, hea et töö on), ei ta kevadel-suvel-sügisel jahiga tegelda jõua - vat tuleb põdrajahiaeg kätte, suuremad põllutööd tehtud, siis võib ka jahiga tegelda ja kõige parem aeg on dets-veebr seajahiaeg, peremehed kah enamasti sel ajal nädalavahetusel tööle ei aja ...
Tegelt kriitika maameeste aadressil täitsa õige. Ise kah iga päev tööle sõites mõtlen, et täna õhtul peale tööd teen tiiru metsa aga õhtul koju jõudes ajab üks töö teist taga ja jälle on järgmine päev (öö) kätte jõudnud ning aeg kotile kobida et saaks mõne tunni enne riigitööd tududa.
Mis jahiseaduse teemal öelda, siis arutelusid lugedes tundub et need jahimehed kes hirmsasti turismijahti propageerisid ja tegid, saagisid sellega kõigi jahimeeste alt oksa ära.
Nüüd aga kuulutavad tüübid erametsaseltsist jt et turismijaht ju kasumit tootev tegevus (mis MTÜ see jahiselts on kui kasumit toodab?) ja sellest peavad nad ka (suurema) osa saama. Oleks jahimehed rahumeeli oma hobiga tegelenud ilma ärimõteteta ja ise kõik kulud kinni plekkinud nagu meie sektsioonis kombeks, ei saaks keegi seda jahimeestele pahaks panna ja nõuda müstilisi rente. Nüüd on aga turismijahi džinn pudelist välja lastud ja meie traditsioonilisele jahindusele vesi peale lastud. Tagasi seda seaduseprojekti enam ei pööra, kisa või ära kisa. Endal on küll krdi s..tt tunne, ei oskagi edasi elada-olla.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas aadu kadakas »

rajaleidja kirjutas:
teadjamiis kirjutas:Ehee, kui maaomanik keelab jahiseltsil omal maal jahipidamise siis on jahiselts ikkagi kohustatud maaomanikule tasuta load väljastama. Iga mees omal maal võib väikeulukit siis lasta ja kui keskkonna minister otsustab siiski sea ja kitse väikeulukiks nimetada nagu uue seaduse eelnõu järgi tema õigus on siis ongi korras. Iga mees toimetab siis ise omal maal ja jahiseltsi asjatamised keelab ära.

Kui maaomik keelab oma maal jahipidamise, siis see keeld kehtib ka temale endale.


(1) Jahiõigus on maaomaniku õigus seadusega sätestatud ulatuses ja korras omal maal jahinduse korraldamiseks tingimusi seada, korraldada jahti väikeulukitele või keelata jahipidamist kolmandatel isikutel.

Ma loen küll siit välja, et Teadjamiis on õigesti arvanud.
joosep
Postitusi: 80
Liitunud: K Jaan 12, 2005 9:48 am

Re: Uue JAHISEADUSE väljatöötamise põhjendus

Postitus Postitas joosep »

Jätke nüüd linna- ja maamehed üksteist maha tapmata. See on see eestlase komme hoobelda sellega, kellel halvem elu on...

Asjast ka. Lugesin läbi eelnõu ja ka viimase volinike koosoleku protokolli. einoh, hea, et kellelgi on natuke mõistust ka (volinikke mõtlen) lollustele vastu astuda. Tean, kui lootusetu tegevus on Talijärvega vaielda, volinikud tulid olukorrast auga välja.

Täna tuli meiliga järgmine läkitus:

Eesti Erametsaliidu pressiteade

06.05.2010

Jahiseaduse muutmine tuleb lõpuni viia

Keskkonnaministeerium, maaomanike esindajad ja Eesti Jahimeeste Selts on koostanud Jahinduse arengukava aastani 2013. Selles kavandatu ellu viimiseks vajaliku Jahiseaduse eelnõu ettevalmistamisega on pooled tegelenud 2009. aasta algusest ja kompromisside tulemusena jõudnud eesmärgile väga lähedale.

On äärmiselt kahetsusväärne, et ka Eesti Jahimeeste Seltsi juhtkond on Jahiseaduse eelnõule ja partneritele ettevalmistamise viimases etapis selja keeranud ning oma retooriliste avaldustega edasised läbirääkimised sisuliselt välistanud. Ilma esindusorganisatsiooni osaluseta jääb jahimeeste huvide kaitsmine sisuliselt jahimeestest maaomanike kanda.

Erametsaliit soovib koos keskkonnaministeeriumi ja teiste Jahiseadusest huvitatud organisatsioonidega eelnõu koostamise lõpule viia, eesmärgiga uus, ajakohane ja huvigruppide vajadustega arvestav Jahiseadus jõustada 1. jaanuarist 2011.

Eesti Erametsaliidu juhatus

Täiendav informatsioon:

Ants Varblane, EEML tegevjuht
5089237


Asi läheb imelikuks. Vaatasin siis läbi EJS arengukava ja ka Jahinduse arengukava 2007-2013, et mida pühalikku neis on kokku lepitud, mille reetmises nüüd jahimehi süüdistatakse. Tundub, et eelnõu ei ole koostatud kummagi AK põhjal. Ainsad sarnasused olid : EJS AK rääkis jahipidamisõiguse tasu kehtestamisest ja mõnevõrra ulukikahjustuse kompenseerimise süsteemi väljatöötamise vajadusest, kuid rõhutas ka eetika ja laskekatsete tähtsust. Jahinduse AK räägib, et olulise suurusega maa omanikul peab olema liikmeks saamise võimalus ja on juttu ka kahjustuste hüvitamisest, kuid deklareerib, et maaomanik ei saa ka edaspidi otsustada, kes tema maal jahti peab, ka väikeulukiloa võõrale andmisest ei ole juttu. Ja pooli asju, mida nii kiivalt kaitstakse ja millega mittenõustumise korral hirmsasti solvutakse, ei ole kummaski arengukavas.

Kas keegi oskab seda kommenteerida, kuidas on arengukavavälised teesid eelnõusse sisse surutud? Või jäi mul midagi aru saamata. Varem on paljud siin kommenteerinud, et nad ei ole palunud Erametsaliidul ennast kui metsaomanikku sellisel moel esindada. Mina võin samamoodi õelda. Kui nüüd võtta Varblase jutust kinni ja hakata "jahimehest maaomaniku" tasemel oma tahet väljendama, kui EJS kui huvigrupp kõrvale lükatakse, annab ehk ka mingi tulemuse...
Vasta