Kutsika hind

Jaht koertega ja kuidas oma lemmik tööle saada .
Vasta
rajaleidja

Re: Kutsika hind

Postitus Postitas rajaleidja »

Küsimus oli, mis on vastuvõetav kutsika hind jahimehele. Kui see kallis paaritus lööb hinnad kõrgeks, ega sellest siis jahimehe rahakott paksemaks ei muutu. Kui ei jaksa maksta, siis ei jaksa. Vahet pole, mis sugupuu seal kutsikal taga on.
aivar00

Postitus Postitas aivar00 »

Justnimelt Rajaleidjal õigus. Olen üsna kindel, et enamusel jahimeestest on täiesti suva "aadlisuguvõsast" ja muudest tõuomadustest. Põhiline, et täidaks metsas jahimehe soove- ajada ulukit, verejälge jne. On koeral pea "kandiline" või "ümmargune" ei ole tähtis.
Samas nagu ka teistest teemadest välja tulnud on isegi kohtunike koolkonnad erineva suhtumisega nn. tõu standardisse. Millise koolkonna omal siis rohkem õigus on :?: :?: :?: (jutt oli vist taksidest kuskil siin foorumis). Mina oma koeraga nagu ka minu seltsi koeraomanikest kaasvõitlejad on käinud näitusel ainult selleks, et saada jahikoera passi- s.o. legaliseerida jaht koeraga. Muud tilulilud-medalid huvi ei paku.
Minu arusaamise järgi sellega eristubki nn. aretajate ja jahimeeste maailmavaade kutsika hinna suhtes.
tsiteerin:
Sest "vatijopemees" tahab võimalikult odavalt ja võimalikult lähedalt isast kutsikat. Vahet pole, mis vanematest.

Olen Marisega 100% nõus :wink: kuigi enda penid kodus on emased :lol: .
Mina aga aretusega ei tegele- terjer on puhtalt jahi-ja padjakoer. Emase valisin seetõttu, et hoiab rohkem kodu(loe- ei kipu iga hinna eest jooksuajal külapeale pulma) ning on minu arvates veidi kuulekam. Eeldused tsempioni saada on tal küll olemas( mõningad nn. näituse sundmedalid on olemas), kuid milleks? Kas näitan neid seale või kährale metsas :lol:
ikka lõbusalt
kakuke

Postitus Postitas kakuke »

vollifedja kirjutas:... Feen-millal sina koera ostsid? Vahepeal on viina hindki tõusnud mitmekkordseks, mis titevarvaste puhul ära võetasse! (haa-aeg on peatunud?)...

Kui Feen koera ostis, siis oli buum algamas, aga nüüd see teadagi läbi.
Minu silmis maksab ka koera puhul see, mida ta metsas teeb, mitte millised tema hambad või hoiak on. Tegelikult maksab ta palju maksab, koera puhul ei tohiks asi jääda raha haletsemise taha, kui vaja teda tööle rakendada, a´la ta oli nii kallis, ei raatsi metsa saata vms.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Jägervision

Postitus Postitas Jägervision »

Mure on ju tegelikult selles, et kui nüüd hakata mõtlema kohalike koerte populatsiooni koha pealt siis kui kaua neid omavahel risti-rästi paaritada annab enne kui sugupuud täiesti umbe jooksevad ja kõik on kellegi vanaisad on onupojad. Liiniaretus on hea vahend kui sa tead mida sa teed aga niisama naabrimehe koeraga paaritades võib väga ruttu väga hapuks kiskuda. Selle pärast tuleb teha välispaaritusi ja koeri importida- nö. uut verd. See aga maksab raha. Kui aga keegi seda raha välja ei käi siis ei ole varsti jahimehel enam kusagilt seda jahiseltsilist võtta. Selle peale aga ei taheta mõelda, et tõu jätkusuutlikkuse hoidmine ei ole umbmäärase "kellegi teise" asi vaid kõigi asi kes sellest tõust hoolivad- olgu siis näitusetähekese või jahiabilise ametipostil.

Siin foorumis on mitmed koeraomanikud öelnud, et nemad küll pesakonda ei tee. Ärge tehke, kui ei taha. Aga et tõug meil välja ei sureks või ei jääks alles ainult näitusekoerad kellest metsas suuremat tolku ei ole, siis keegi peab tegema. Minu käest küsiti siin foorumis, et mis mul neist tööomadustest kui ma ise jahil ei käi. See siin on üks põhjus. Ma usun, et paljud siin ei saa sellest aru aga minu jaoks oleks väga kurb päev kui takside tõug läheb nö. puudliks ära- olid ju nemadki kunagi hinnatud jahikoerad Prantsusmaal. Üks asi on armastus oma koera vastu, teine asi kogu tõu vastu.

Ma arvan, et mul on väga ilusad koerad. Ma arvan (vähemalt nii palju kui neist titenokkadest aru on saada) et kutsikad said veel paremad. Ilu patta pista ei sünni aga kui loom on ehituselt kehva siis ei kannata ta raam ka pikalt ja pidevalt tööd teha vaid hakkab lagunema ja sooritusvõimelt lõivu võtma. Ei ole neid standardeid kirjutatud igavlevate daamikeste poolt vaid olid need ikkagi jahimehed kes hakkasid näituseid korraldama ja tolle ideaali paberile panid.

Minu kutsikad ei ole vana sai. Vahe ei ole tegelikult mitte niiväga koera vanuses vaid pigem selles mida selle koeraga selle aja jooksul tehtud on. Kui koer elab esimesed 6 kuud oma elust kuuri taga kuudis siis on asi ikka jama kui ta sealt ükskord välja tuuakse- rihm on õudne, auto ajab oksendama, mets on hirmus, võõrad inimesed koledad, teised koerad tuleb ära süüa jne. Kui kutsikaga aga tegeletakse- käiakse metsas, harjutatakse rihmaga, käiakse linnas jalutamas, metsas jälge ajamas, teiste koertega tutvumas jms. siis miks peaks see kutsikas (kellel on juba ka näha, et kõik hambad on suhu tulnud ja/või munad olemas, mida 2 kuuse kutsika puhul ju ei tea) odavam olema? Aretus ei ole üldse eriti rentaabel. Eriti kui seda süvenenult ja südamega teha.

Tegelikult on minu arvates hinnapoliitika viltune- oodatakse, et kõik kutsikad oleks enam-vähem ühes hinnas ja tahetakse kvaliteeti odavalt. Miskipärast ma ei näe, et kõik tänavad paksult Daciaid täis oleks kuigi hind on ju neil eeskujulik nii et järelikult muudes elu osades saadakse asjadest aru. Esimese ettejuhtuva naabrimehe koeraga paaritusest kutsikad, kellega ei tegeleta rohkem, kui visatakse kört ette, ei saagi ega peagi olema sama hinnaga kui läbimõeldud paaritusest kutsikad kellega on sündimisest alates aktiivselt tegeletud. Hiljem on itk, et koer, kurivaim, kardab metsa või pauku või ei tee tööd. Selles osas tuleb mängu ostja teadlikkus- uurige välja mille eest te maksate. Uurige juba pikalt ette, mitte, et kahe nädala pärast on puhkus, vaatame kust saame mõne. Minge vaadake kuidas koer töötab või kutsuga enda juurde jahti (ma ei tea kuidas jahimehed sellisesse asja suhtuvad muidugi- lihtsalt selline uitmõte ja mul endal oleks väga hea meel, kui keegi mu koera(d) jahile kutsuks) või uurige mõne tuttava käest, kes koeraga samas kandis elab kas keegi on teda metsas näinud või kas keegi oleks nõus koeramehe metsa kaasa võtma. Jahikatse tulemus on hea näitaja aga mina olen essa kes tunnistab, et praegusel kujul ei anna see alati piisavat infot koera reaalsete töövõimete kohta (vähemalt mis puutub taksidega enim tehtavatesse katsetesse- urukatsel ei anta üldse hetke seisuga mingit muud kui III järku, olgu koer siis ideaalilähedane või lohistagu kuidagi läbi häda see järk välja).

Muidugi võib juhtuda et joppab täiesti suvalise pesakonnaga aga võib juhtuda et ei joppa. Siin foorumis on juttu ju olnud kuidas ühest pesakonnast koerad- üks töötab, teine "ulub kuud." Tõuaretus seisneb selles, et valitakse välja kõige paremad koerad ja paaritatakse neid kõige paremate koertega ja nii põlvkondi. Ainult ja ainult nii toimides saame ühelt maalt pesakondi kus mittetöötav koer on tõeline haruldus, sest seda põhjustavad geenid on kaduma läinud. Muidugi jääb alati teatud varieeruvus- üks töötab paremini, teine keskpäraselt. Aga nagu üks Ameerika sport- ja politseikoeri kasvatav aretaja ütleb- et saada normi tuleb aretada ekstreeme. Pannes kokku superhästi töötava koera ja superhästi töötava koera saab lisaks superhästi töötavatele koertele ka selliseid päris hästi töötavaid koeri. Aga pannes kokku enam-vähem töötava koera enam-vähem töötava koeraga saame lisaks enam-vähem töötavatele koertele ka ilmselt mõned, kes ei taha üldse midagi teha ja kui hästi läheb siis ka võibolla mõne päris hästi töötava koera. Aga selle päris hästi töötava koera geenid soosivad seda, et tema järglastest omakorda ei ole mõtet niiväga hiilgavaid isendeid oodata, sest aretusse pandud geenid tulevad kõige ebasobivamal hetkel sind tagumikust haukama.

Aretus on väga mitmedimensiooniline ja soovitud tulemuste saamiseks nõuab märksa suuremat süvenemist kui paljud viitsivad asjasse panustada. Ja kui ei panustata siis jääbki reaalsuseks see, et ei julgeta maksta koera eest normaalset summat sest keegi karu ei tea mis imeelukas nüüd seekord endale ostetakse sest tulemus võib varieeruda ainult jalutuskaaslasest elu parima jahiabiliseni. Jahimehed, kes näevad neid koeri, keda minusugused ei näe, võiks olla just need, kes kirjutavad endale üles mis koeri nad näinud on ja kuidas nad töötavad, et hiljem seda infot kasutada kas enda koera valimiseks või kellegi teise aitamiseks- kas siis kelle poolt otsida või kellesse skeptiliselt suhtuda. Ma oleks või sees, kui keegi oskaks mulle öelda, kuidas minu koera vanaema õed-vennad töötavad!

Kui on hirm, et koer saab metsas otsa, kindlustage koer ära. Autoga on ka ju koguaeg oht, et tänaval mõni meelesõge malgutab külge. IF kindlustusel on isegi olemas selline asi nagu "jahikoera väärtuse vähenemine"- ei peagi koer otsa saama, kui koer ei saa enam oma tööülesandeid täita, makstakse välja 50% summast, mille peale koer kindlustatud on (nt. kui koera surma puhul makstaks 7000 siis jahist enneaegselt pensionile jäämise puhul 3500). ERGOl seda ei ole aga koera surma puhul makstakse ikkagi ja veterinaariarvetelt samuti (omavastutus oli vist 500.-). Autole makstate kindlustust, miks siis mitte koerale. Ja kui tõesti juhtub midagi, saate vähemalt uue koera soetada.
rajaleidja

Jägervision kirjutas:Tegelikult on minu arvates hinnapoliitika viltune- oodatakse, et kõik kutsikad oleks enam-vähem ühes hinnas ja tahetakse kvaliteeti odavalt. Miskipärast ma ei näe, et kõik tänavad paksult Daciaid täis oleks kuigi hind on ju neil eeskujulik nii et järelikult muudes elu osades saadakse asjadest aru.

Vaata autot ostes tead sa, mida sa ostad. Tead hinna ja kvaliteedi suhet. Kutsikat ostes aga inimene ei tea, kas ta hakkab tööle ja kuidas ta hakkab tööle ja ei tihtilugu ei julge ka sellepärast suurt summat välja käia. Nüüd nähes, mis tööd mu koerad metsas teevad, oleksin ma nõus nende eest ka rohkem maksma.
jyri

Postitus Postitas jyri »

Vot tulebki välja unarusse jäetud BONITEERINGu vajadus.Ehk siis koera komplekshindamine.Kaasaarvatud tema "laste" omaduste järgi.Ja "eliitklassi" pääsemiseks pole sugugi vajalik 1 järk põhiulukile,piisab ka 2 järgust,kui on mida lisaks näidata.Pole vaja ka "eeskujulikku" välimikku,piisab "väga hea" jne.Paraku need vastuvõtmise veskikivid jahvatavad aeglasemalt,kui arvata oli.
maris

Postitus Postitas maris »

rajaleidja kirjutas:Vaata autot ostes tead sa, mida sa ostad. Tead hinna ja kvaliteedi suhet. Kutsikat ostes aga inimene ei tea, kas ta hakkab tööle ja kuidas ta hakkab tööle ja ei tihtilugu ei julge ka sellepärast suurt summat välja käia. Nüüd nähes, mis tööd mu koerad metsas teevad, oleksin ma nõus nende eest ka rohkem maksma.

Selle tõenäosuse suurendamiseks, et koer tõesti tööle hakkab, tulebki aretada ja mitte lihtsalt paaritada.
www.sakste.com - Sakste eesti hagijad
epood.smartdog.ee - palju kasulikku (jahi)koertele
rajaleidja

maris kirjutas:
rajaleidja kirjutas:Vaata autot ostes tead sa, mida sa ostad. Tead hinna ja kvaliteedi suhet. Kutsikat ostes aga inimene ei tea, kas ta hakkab tööle ja kuidas ta hakkab tööle ja ei tihtilugu ei julge ka sellepärast suurt summat välja käia. Nüüd nähes, mis tööd mu koerad metsas teevad, oleksin ma nõus nende eest ka rohkem maksma.

Selle tõenäosuse suurendamiseks, et koer tõesti tööle hakkab, tulebki aretada ja mitte lihtsalt paaritada.

Aga garantiid ei ole ikka. Kui peaksin kunagi hakkama uut koera võtma, siis vaataksin ikkagi esimesena seda, kuidas vanemad tööd teevad ja kuidas eelmised pesakonnad välja on kukkunud.
Viimati muutis rajaleidja, K Juun 16, 2010 2:55 pm, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
sooviku

Postitus Postitas sooviku »

Sai vahepeal tööl käidud....karu oli külas käinud(päkk 15cm)....eile õhtul sai oma 6-kuust kutsikat õmblemas käia(naabri bokserilõust lõhkus teist päris korralikult).Ühesõnaga vahepeal on palju juhtunud ja käesolev teema on jälle ära pööranud :wink: .Jägervisioni viimane romaan sobib pigem kuhugi koertefoorumisse,kus teiste arvamus ei loe midagi.Kui keegi tahab küsida kutsika eest mingit utoopilist hinda,las küsib ja kui saab koerast lahti,tore on.Siin oli konkreetne küsimus,sellele vastati ja ka põhjendati,miks jahimehed sellist hinda on nõus maksma.Mul ei ole aretajate vastu midagi,kuigi ma ei saa aru,miks tegeleb jahikoerte aretamisega inimene,kes pole ise jahindusega seotud. :?: Hullem veel,osad neist on koguni jahipidamise vastased :shock: .Aga see on kõik teemaväline jutt :) .
2004-ndal aastal omale saksa jahiterjerit otsides arvestasin 6000 krooniga,sain odavamalt.Praegu arvan,et kui keegi küsiks sellist hinda,lükkaksin koeraostu edasi.
Naine võib olla,koer peab olema!
maris

rajaleidja kirjutas:Aga garantiid ei ole ikka.

Ehk et kui annaks kaasa garantii, et kui koer aastaselt ei tööta, siis ostan ta müügihinna eest tagasi, siis jahimehed oleksid nõus maksma?
maris

sooviku kirjutas:Siin oli konkreetne küsimus,sellele vastati ja ka põhjendati,miks jahimehed sellist hinda on nõus maksma.

Jep, küsimus sai vastuse, aitäh!
rajaleidja

maris kirjutas:
rajaleidja kirjutas:Aga garantiid ei ole ikka.

Ehk et kui annaks kaasa garantii, et kui koer aastaselt ei tööta, siis ostan ta müügihinna eest tagasi, siis jahimehed oleksid nõus maksma?

Mõned võibolla küll, mina mitte. Minu jaoks on koer ka hea sõber, jahikaaslane ja pere liige, kellest ei loobuks ka siis, kui tööle ei hakka.
andrus

Postitus Postitas andrus »

Kui sa nüüd hoolikamalt vaatad siis osades müügi kuulutustes on ka selline lause killuke sees.Ja seda lubavad üldjuhul mehed kes oma koertega ka aktiivselt jahil osalevad.Aga see on ikka rohkem töökoerte teema,mitte pereliikmete saatus.Need on need koerad kes kasvavad puuris ja välja saavad siis kui on jahile minek.
jahismurf
maris

Jah, ma olen märganud, et see seal sees on. Sellepärast huvitaski, et kas sellel garantiil ka vastuvõetavale ostuhinna tasemele mingi mõju on.
jyri

Postitus Postitas jyri »

Garantiil on rohkem psühholoogiline tähendus,ehk siis ostja mõjutamiseks.Mistahes müügiobjekti puhul.Kui mingi hingetu toode tuksi läheb,võib väga kiiresti ilmneda,et antud viga garantii alla ei kuulu jne.Sama ka koertega.Võivad olla suured eeldused,et koer tööle hakkab(boniteeringust hästi loetavad),kui näitreks samadelt vanematelt kogemused olemas.Tegelikult laikadest(teisi tõuge ei tea) rääkides pole elus kuulnud sündides lollist koerast-ikka kasvataja peab võhik või loll olema,kui oma laikat üldse tööle ei saa.Näiteks metssea katsetel hinnatakse,kui õigesti mäletan,8 omadust.Nendest 5 omavad ka miinimaalst suurust diplomi jaoks.Ja nendest viiest ongi erinevatele omanikele üks ainus see peamine.Koera lolliks pidades arvab selline tarkpea,et koer ei tööta,aga tegelikult teised 4 omadust,mis koeral superhead, ta ise ei oska kasutada.Näiteks koera ainult jäljele (peale luuret)panevatele "jahimeestele" pole koera otsimivõime üldsegi tähtis .Aga koer on tegelikult unikaalse otsinguga jne.Nii et ennem oleks hea ikka peeglisse vaadata.
Vasta