Joosep Käba kirjutas:Kas 10,1g 6,5 kaliibris ja 9,7g 308 kaliibris kuulid on väga erineva käitumisega riiveka kohalt just kaliibrist tingituna või mängib suuremat rolli kuulivalik?
Kahtlen et 308 kaliibris kuulid peajagu üle on.
Ma ei tea selle kohta eriti midagi öelda, et kas kaliiber või kuuli valik. Aga, ma arvan, et mõlemad. Mul ei ole olnud kunagi 6,5 kaliibriga relva. Loodan, et keegi, näiteks Kaupo, teeb siin sellekohase õpetliku loengu.
Ma tean seda, et .308-ga sain ma piisava võsakindluse Lapua Mega 12 g-sega. Selle kaliibri kohta piisava. Aga paljud ütlevad, et 12 g on .308 natuke liig. Võib olla, et ongi. Ma tean oma kogemustest seda, et 12 g Megaga lastes tuli looma alati otsida. Mitte küll kaugelt, aga sellist pilti, et loom oleks kukkunud kohe, praktiliselt ei esinenud. Muidugi siis, kui lasid selgroogu, siis muidugi kukkus kohapeale.
Mul on kogemus ka 8X57ga (oli vist nn sakasa vindi kaliiber). Oli üks jahikaaslane, kellel oli ametlikult .308 Win, aga jahil käis selle saksa vindiga. Tollel ajal (nõukogude ajal

) ei teinud reamiilitsad ja ka looduskaitseinspektorid eriti nendel padrunitel ja relvadel vahet (ja kas nad seda tänagi teevad?) - number oli mõlemal püssil üks ja väljanägeminegi oli võhiku jaoks täitsa sarnane. Mees käis metsas alati saksa vindiga ja seda just seetõttu, et selle kaliibri võsakindlus oli vaksa võrra parem .308 omast. Sai seda relva isegi proovitud ja . . . hea püss oli! Kuigi kuulivalikut siis ei olnud. Jahikuulid treis mees ise mingitest vanadest lahingkuulidest - treis kuuli tipu pealt vaskmantli maha ja seda mitte nii, nagu viiliga tehakse, vaid sedasi, et kuuli tipp oli puhas tina ja sealt hakkas mantli sein siis tasapisi kasvama kuni saavutas täis läbimõõdu, sedasi sujuvalt kusagil 4-5 mm pikkuselt. Täna muidugi enam sellist jura tegema ei pea.
Vot nii! Mina olen oma ideaali metsas jahil käies saavutanud 45-70ga. Ja siin on rikošettimise vahe .308ga või 6,5 -sega juba kindlasti mitu vaksa, nii kuuli valikul kui ka kaliibri suurusel. Aga ma ei taha seda kellelegi peale suruda. Iga mees jõudku oma tõeni ise.