jorsik kirjutas:Relv ise näeb välja selline,kui otsa vaadata.On ju normaalne kõik

jorsik kirjutas:Relv ise näeb välja selline,kui otsa vaadata.On ju normaalne kõik
Kaupo Kindsigo kirjutas:Ma olen Tiiduga nõus, proovi 0,25 ja 0,5 tshokke, pigem on vihk 0,75 ja 1,0-ga liiga kitsas ja ei saa märgile külge!
Olen sellise IZ-ga lasknud tiirus kui alumine raud oli 0,5 mm ja ülemine raud 1,0 mm ja proovisin kaugemaid tornimärke. Lasin endalegi imestuseks mingi 10-st 9 pihta ja püss võttis kaugelt küllalt vihaselt!
Ja veel: kui tahad ikka sotti saada kuidas püss laseb, lase haavlitega nr 7 1/2 35 m ja 40 m pealt suurde paberist märklehte. Tee 55 cm ring, keskele väiksem ring, täpp keskele (sihtimiseks) vertikaaljoon täpist läbi, horisontaaljoon täpist läbi ja loe algul ära haavlid all/üleval , pärast paremal/vasakul ja pärast veerandike kaupa ja sisering/välisring ja haavlid ringis/ringist üldse väljas (enne pead ära lugema, mitu haavlit on selles padrunis) arvuta tabavuse %. Kui nii teed kõigi tshokkidega mõlemast rauast ja kordad katset nii 2-3 korda hakkab mingi arusaamine rauajooksust tulema. Ja ära imesta kui 0,75 mm annab tihedama vihu kui 1,0 mm, seda juhtub ka!
draiwer kirjutas:Niitväja tiirus viimasel võistlusel Valdu väitis,et on meestele korduvalt tõestanud,et tänapäeva kuulid ka täiskaliibrilised loksuvad rauaotsas ning seepärast pole mõtet lasta silinder tsokiga kuuli
alotomson kirjutas:draiwer kirjutas:Niitväja tiirus viimasel võistlusel Valdu väitis,et on meestele korduvalt tõestanud,et tänapäeva kuulid ka täiskaliibrilised loksuvad rauaotsas ning seepärast pole mõtet lasta silinder tsokiga kuuli
No ega ikka ei loksu küll. Kui ei usu, proovi järgi!Ja pooltsokk on täiskaliibrilisele kuulile ilmselgelt palju.
Alo
alotomson kirjutas:... Kas mõtlesid neid ribisid brennekese kuuli ümber, mis annavad kuulile pöörleva liikumise? Kui jah, siis kuidas sa saad neid mitte lugeda kuuli diameetri hulka? ...
alotomson kirjutas:Mõõtisin ka huvi pärast kuuli ära ja sain 18,6mm. Wikipeedia järgi on 12 kal. raud ca. 18,5mm.
Alo
Kolevoll kirjutas:alotomson kirjutas:Mõõtisin ka huvi pärast kuuli ära ja sain 18,6mm. Wikipeedia järgi on 12 kal. raud ca. 18,5mm.
Alo
Kaldun arvama, et kaliibri millimeetritesse teisendamise osas absoluutset tõde välja selgitada ei ole lihtne. See eelviidatud 18,5 on väga vaieldav. Näiteks Jahimehe käsiraamat (koostanud Tiit Randla, Tallinn "Valgus" 1979) annab relvade kaliibrite osas järgmist informatsiooni: "Nõukogude Liidus on kehtestetud sileraudsete jahipiüsside järgmised rauaõõne diameetrid: kaliiber 12 -18,40 mm...... Nendest mõõtmetest lubab GOST ka kõrvalekaldeid" (lk 26). Paar rida edasi aga on selline info: "Et jahimeestel on üsna palju ka välismaiseid püsse, siis on tabelis 1 esitatud mõningad kaliibriandmed sileraudsete ja tabelis 2 vintraudsete jahipüsside kohta" (lk 27). Ning tabelist 1 saab teada, et kaliibrile 12 vastab rauaõõne diameeter 18,6 mm (0,729 inglise tolli).
Jahiraamat (koostanud Tiit Randla, Eesti Entsükopeediakirjastus 2003) annab kaliiber 12 vasteks millimeetrites järgmised andmed: rahvusvaheline - 18,2-18,6; Venemaa 18,2-18,75; Saksamaa 18,2-18,6;USA 18,42-18,93; Suurbritannia (väikseim) 18,52; Prantsusmaa 18,1-18,5 (lk 183).
Kuivõrd olen alates 1984.aastast väga edukalt kasutanud täistšokk rauaga püssi kuuliga tulistamiseks, ei usu ma jutte sisuga: "...pooltsokk on täiskaliibrilisele kuulile ilmselgelt palju", enne kui seda ilmselgust ei ole sõltumatute ekspertide poolt veenvalt tõendatud.
alotomson kirjutas:Lugesin huvi pärast ka ingliskeelseid foorumied, kus on püstitatud a'la selline küsimus, et kas täistsokist saab lasta täiskaliibrilise tinakuuliga. Kahes foorumis oli toodud, et jah saab aga täpsus võib kannatada.
Alo