Hundid

Huvitavaid tähelepanekuid ulukite käitumisest.
Vasta
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: Hundid

Postitus Postitas Joosep Käba »

Liigi hävitamisel või mitte on sobivate elupaikade olemasolu või mitte ilmselt tähtsamgi tegur kui küttimine.
Muidugi teame lähajast ka vastupidiseid näiteid kui elupaiku nagu on aga massilne kütimine on liigi praktiliselt hävitanud. Võtame või va pisooni ameerikast ja pürgi vanast maailmast.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas rajaleidja »

No mina ei saa aru, miks peaks hundi siit maamunalt ära hävitama. Kas selleks, et sööb liiga palju sigu ära ja kimbutavad põtru? kui nii, siis ollakse ikka liiga omakasu peal väljas. Üheltpoolt ei sallita hunti, sest see sööb jahimehe külmkapi tühjaks, teises teemas kirutakse aga maaomanikke, et need tahavad kitse ja sea populatsiooni ära hävitada. Kui neid kahte nüüd võrdlema hakata, kas siis maaomanikele tekitatav kahju ikkagi märkimisväärselt suurem ei ole :?:
Ei ütle, et see hundi arvukus nii suur peaks olema, aga meie metsades võiks ta siiski eksisteerida.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas Ahto Kattai »

mosse kirjutas: Aga mujal maailmas on see paraku korduvalt väga hästi õnnestunud.

Eks parkmetsades ole seda tõesti lihtsam teha ,kui meie kohati läbimatutes padrikutes.Seal kuskil......on hävitustööle kindlasti kaasaaidanud ka see siingi mõnede meeste poolt kiidetud maaomaniku põhine jahindus,ehk siis kapitalism.Ei hakka seal keegi ootama ilusat talvist hundijahti,kui soed karja murravad,vaid haaratakse kohe püssi järele!
Õnneks on meil vähemalt tänini asjad teisiti.Ise pole küll ühtegi jahimeest trehvanud kes nõuaks liigi täieliku hävitamist.Erimeelsused on ainult hulgas ,palju meil neid võiks olla.
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas jorr »

Jah,et palju meil hunti võiks olla?Enda tähelepanek,et kui mingit metslooma(lindu) ei jahita,siis kaob loomal-linnul hirm inimese ees ja ta muutub inimese suhtes jultunuks.No milleks ta inimest kartma peab,aint pai ei lase teha ja päris kätte ka ei anna,ta ju vaba loom-lind?
noorus on ilus aeg
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas rajaleidja »

jorr kirjutas:Jah,et palju meil hunti võiks olla?Enda tähelepanek,et kui mingit metslooma(lindu) ei jahita,siis kaob loomal-linnul hirm inimese ees ja ta muutub inimese suhtes jultunuks.No milleks ta inimest kartma peab,aint pai ei lase teha ja päris kätte ka ei anna,ta ju vaba loom-lind?

Jah. Nii ta on, et Selveris oli forell päris hea hinnaga müügil. Kunagi, kui hobusega ikka poes käidi, siis sellist kraami polnud üldse saadagi. Aga no nüüd ju ainult tehnikaga liigutakse. Aga samas kui ma ükspäev koju sõitsin, olid teed päris libedad???

Jorr, mis su jutu point oli? Ja IGA lause lõppu ei käi küsimärk.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas aivar00 »

"Fännklubi" kasvab :lol: :lol: :lol:
ikka lõbusalt
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas jorr »

Ehk see,et juhiks tähelepanu,kui mingit looma,näiteks hunti,taga ei kiusa,siis kaotab ta inimese suhtes hirmu ja tegutseb lausa jultunult.
Oli nüüd arusaadav,või aint nii,et kui hr.Rajaleidjale mingi asi(või keegi) ei meeldi,siis ära sellest räägi.Aivargi juba rõõmustab,et fänniklubi kasvab,tore eks.
noorus on ilus aeg
Ats
Postitusi: 933
Liitunud: R Aug 18, 2006 12:14 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas Ats »

aivar00 kirjutas:"Fännklubi" kasvab :lol: :lol: :lol:


postituste skoor ka muudkui suureneb :M
Pole looma, pole probleemi!
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas andrus »

Ärge nüüd norige mehe kallal :!:
jahismurf
hundikütt
Postitusi: 1007
Liitunud: R Veebr 19, 2010 7:13 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas hundikütt »

Norige,norige ,mees ammu magab.
Kasutaja avatar
unt
Postitusi: 476
Liitunud: K Aug 27, 2008 12:40 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas unt »

On olnud õnne näha sellel kevad-suvel hunti kahel korral.
Esimesel korral oli 3. mail. Hunt oli 1. mai öösel vastu 2. maid murdnud maha naabrimehe lamba ja naabrimees ise oli teda (nagu ta ütles - "suurt koeramoodi halli elukat!") näinud 2. mai hommikul kell 8 ja sama päeva õhtul jälle kell 8. Ma nagu naljaga pooleks lubasin siis talle, et eks ma tulen ka siis õhtul kell 8 - et kui ta selline kella 8sa hunt on :D . Sõitsin autoga siis õhtul veerand üheksa ajal piki külateed ja vaatan põllule (siis veel rohukasvu suurt polnud) ja - etskae, vana istub lambakorjuse juures ja vahib minu autot. Ma muidugid jätsin auto vaikselt põõsaste vahele seisma ja hakkasin binokliga vaatama. Hunt mis hunt. Karv hirmus tokerjas, suuruselt selline keskmine, aga ikka täiskasvanud loom. Vahemaa oli meil nii 150-200 m. Kuna ma autost ei väljunud, siis ta ka eriti ei kartnud. Aga autot vahtis kogu aeg. Hakkas liikuma põllu keskel pikki seljandikku, vahepeal heitis maha, siis jälle liikus, kadus kivihunniku taha ja mõne aja pärast tuli jälle välja. Aga kogu tähelepanu oli suunatud ikka minu autole. Ja nii oma 15-20 minutit. Ma olin igaks petteks ikka püssi ka kaasa võtnud ja lõpuks tuli see mulle meelde ka. Looma oli ilus vaadata küll, aga naabrimehe lammaste hinnaga - noh, pole just kõige viisakam. Kui ta lõpuks jälle kivihunniku taha kadus, tegin vindist ühe piraka vasta kõige suuremat kivi - kivi- ja tinatolmu oli pool põldu täis ja hea hele laksakas käis ka. Rohkem sellel õhtul ma teda enam ei näinud. Pärast lugesime naabrimehe lambad koos üle - kadunud oli lisaks murtud utele veel kaks talle.
Nüüd tuli vahe sisse ja 13. juunil andis vana endast jälle märku - murdis hommikul maha suure ute. Lugesime lambad koos üle ja selgus, nagu eelmiselgi korral, et märkamatult on jälle 2 talle kadunud. Seega kokku siis 6 lammast oli suure tõenäosusega hallivatimehe saagiks langenud.
13. õhtul läksin traditsiooniliselt kell 8 põldu, et vaatan, kas ka seekord veab. Sain oodata nii 45 min, kui vana juba tuli. Kell oli täpselt 9 õhtul. Rohi oli nüüd nii pikk, et ma autoaknast ei näinud, mida ta seal korjuse juures teeb. Aga tuul oli tugev, otse hundi pealt minu peale ja otsustasin siis, et hiilin. Õnnestus. Sain vanale nii 40-50 meetri peale. Mul oli kaasas tavaline "seebikarp", aga päike oli just tuulega ühest suunast ja päris madalal juba ja mul ei õnnestunud looma isegi objektiivi püüda. Lihtsalt ei näinud seebika ekraanilt mitte midagi. Hunt ei söönud, lamas korjusest 10konna meetri kaugusel. Enne oli selle korjuse kallale läinud üks rebane, aga viimasest polnud sealkandis nüüd enam jälgegi. Ja siis tuli metsast, hundist jälle ülestuult, välja metskits, nii 100 m oli sinna metsaservani. Hunt tõusis, tegi mõned pikad hüpped, metskits kadus metsa, ja vana läks sedasi rahulikult ka metsaserva ja sinna rohu sisse ta mul kadunuks jäi. Ja siis hakkas äkki paremalt poolt, keset põldu lähenema sokk. Jäin oma kohale passima ja ise mõtlesin, et nüüd saab vist pulli ka. Sokk tuli ja tuli ja jõudis sinnasamasse, kus vana just enne lamanud oli ja tuul oli ka nüüd sokule peale just sealtpoolt, kuhu hunt kadunud oli - nii, et oleks pidanud igal juhul lõhna tundma ja tuhatnelja pagema. Aga ei, nosis rohtu, sügas kõrvatagust ja nii oma veerand tundi. Tõsi, binokliga vaadates oli näha, et tal tatt ninast rippus. Võimalik, et sokul oli ninakiin ja loom ei tundnud lihtsalt lõhna. Ja nii, nagu ta sinna tuli, nii ta rahulikult ka sealt põllust lahkus. Hunti enam ei näinud ja lahkusin minagi.
Paar päeva hiljem läksin vaatama, et mis sellest korjusest on saanud. See oli murdmiskohast lohistatud ca 100 m kaugusele metsaäärde, kohe metsa sisse. Lihakehast polnud enam järgi midagi. Aga ümberringi oli rohi ikka kohe laialt maha tallatud. Jäi selline mulje, et neid oli veel. Hunte, ma mõtlen. Või oli ema siis juba kutsikad saagi juurde toonud? Ei tea. Aga meiekandis pikendati sellel aastal hundijahti 15. aprillini (anti täiendav luba 5 hundi laskmiseks) ja päris lõpus kütiti ära üks isahunt, ema pääses minema. Võimalik, et nüüd see allesjäänud ema püüab meeleheitlikult oma pesakonda üles kasvatada. Ja kus seda kõige lihtsam teha on - eks ikka lambakarja külje all. Hea kerge ja kindel saak. Aga talumees müüs omad lambad peale seda teist murdmist lihtsalt maha. Setsemeteistkümnest oli 11 veel alles jäänud. Eks näis, aga mulle tundub, et ka minu hundivaatlused selleks korraks on vist lõppenud.
Jääb veel lisada, et aitasin naabrimehel kahjutasu aktid ilusasti ära vormistada, tegin fotod juurde ja ise arvan, et tänu sellele ma naabrimehe käest peksa ei saanudki :mrgreen:
Jahil juhtub nii mõndagi... ja kõigil pole vaja kõike teada!
kormoran
Postitusi: 183
Liitunud: E Dets 11, 2006 10:01 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas kormoran »

Sai möödunud nädalavahetusel pukis öö läbi karu passitud, kui kell sai 5.00. oli plaanis alla kobida, kui äkki nägin üle heinamaa seakarja tulemas. Järsku läks ilgeks kisaks ja mis ma nägin, üks põrsaas oli karjast maha jäänud ning seda kasutas ära hunt, kes mu silme all sellele põrsale ka lõpu tegi.
SUURKOER
Postitusi: 139
Liitunud: R Juun 22, 2007 6:37 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas SUURKOER »

Palju, siis nädalavahetusel hunte kütiti? Tänase seisuga pidi Pärnumaa limiit täis lastud olema.
jagwelt
Postitusi: 233
Liitunud: R Nov 30, 2007 11:48 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas jagwelt »

Limiit pidi ka Lääne-Virumaal täis olema.
Parem puhtalt mööda kui sitalt pihta...
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Re: Hundid

Postitus Postitas GC »

Minumeelest tahab see hundikutsikas küll põdraga mängida, mitte ära süüa!
http://www.maaleht.ee/news/loodus/loodu ... d=35709361
koos koeraga
Vasta